przynajmniej mieszanymi , np. kupuję pełnoziarnisty makaron. Co do chleba, to piekę własny na zakwasie, mieszany (postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis). 2. Jem więcej kasz . Moja ulubione to jaglana i biała gryczana. Poza tym rzadziej jem: brązowy ryż, kaszę jęczmienną drobną i pęczak, czasami bulgur lub kuskus. 3. Zamiast zwykłej soli dodaję do potraw sól kamienną lub morską . 4. Staram(...)się pamiętać o zieleninie do posiłków: pietruszka, szczypiorek, koperek. Zimą mrożone oraz rzeżucha z parapetowej uprawy. 5. Jem codziennie 4-5 porcji warzyw/owoców (w postaci surówek/sałatek, zup, dodatków warzywnych do chleba i przekąsek
Qlinarnie i QlinarnieUzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki
kuchnia doskidań. Pomysły na dania z cukinią poniżej: 1. Przepis na cukinię faszerowaną . 2. Przepis na krem z cukinii . 3. Przepis na chleb gryczany z cukinią 4. Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i kurczakiem. 5. Przepis na placuszki z cukinii . Zalety cukinii: - zawiera dużo potasu, witaminę A, C, K i B1 oraz beta karoten; - dzięki zawartej w niej luteinie jest(...)naszych oczu; - jest niskokaloryczna, gdyż w 100g zawiera jedynie ok. 16kcal; - łagodzi nadkwasotę żołądka - odkwasza organizm i wpływa na proces trawienia, dlatego też może być polecana maluchom w postaci zupy krem; - można ją jeść zarówno na surowo jak i gotowaną bądź smażoną; - dzięki jej neutralnemu smakowi nadaje się do różnego rodzaju dań - zarówno na słodko jak i na ostro; - jest
MintTastezrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników(...)mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko i wyłącznie kaszę gryczaną białą, nie paloną! Mąka jaglana – powstaje przez zmielenie odtłuszczonego ziarna prosa. W smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz – w zawiesinie nie tworzy grudek. Nadaje się do pancakes, deserów, legumin
Karo in the KitchenŚniadanie: cynamonowa jaglanka na mleku roślinnym II Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, grejpfrutem i awokado z poprzedniego dnia Obiad: makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sezamem Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z makrelą i ogórkiem kiszonym II Śniadanie: sałatka z z kaszy gryczanej z gruszką Obiad: makaron z poprzedniego dnia Kolacja(...)mleczku kokosowym z ryżem Kolacja: danie z kaszą gryczaną i warzywami Dzień piąty : Śniadanie: kanapki z jajkiem (zapomniałam o zdjęciu) II Śniadanie: ciasto z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami (można użyć malin, truskawek, jagód, borówek, porzeczek, wiśni) Obiad: soczewica z ryżem z poprzedniego dnia Kolacja: danie z kaszą gryczaną z poprzedniego dnia Dzień szósty: Śniadanie
Powiedz dietom nieTrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapokombinuje i spróbuje zrobić podobne kotlety tylko użyje czegoś innego niż humus. Na deser były gryczane placuszki z sosem borowikowym i siemieniem lnianym. Całe danie przygotowane na bazie mleka jaglanego. Do dekoracji użyliśmy kwiatów. Jest to deser idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Dla mnie przepyszne. Każde danie było na bazie OLEJU WIELKOPOLSKIEGO. Olej wielkopolski(...)naszych potraw to, co najlepsze, podbije najbardziej wymagające podniebienia, a jego uniwersalne zastosowanie docenią miłośnicy zdrowej, ale także zróżnicowanej kuchni. Jest doskonały zarówno do smażenia jak i sałatek, zup oraz past czy dipów. Na pewno te warsztaty pokazały mi w jaki sposób wykorzystywać kwiaty do potraw. Poznałam nowe przepisy, które pewnie przygotuje w niedługim czasie mężowi. W tym miejscu chciałabym
Kuchnia w oparachObecnie mamy na rynku bardzo duży wybór mąk i nie musimy się ograniczać jedynie do pszennej czy żytniej. Mamy mąkę z cieciorki, gryczaną, ryżową, kasztanową, jaglaną, z amarantusa czy kokosową. Taka różnorodność powoduje, że zaczynamy się gubić. Żeby było łatwiej się odnaleźć w tym wszystkim, postaram się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa(...)łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika - 100 g to aż 39 g błonnika! Dla porównania 100 g mąki pszennej graham
Powiedz dietom nieZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapomniała" ode mnie zabrać zmutowanej, gigantycznej cukinii. Przez dwa dni ja i cukinia przeszywałyśmy się wzrokiem aż wreszcie musiało dojść do bezpośreniej konfrontacji. Pomysłów było kilka: "zrobię z ciebie zupę-krem i odczep się już ode mnie cukinio ;)". Stanęło jednak na tym, że z lenistwa i upału postanowiłam ją nafaszerować, wstawić do piekarnika i uciec. Miałam też zakupione kurki(...)pozbyć. Stąd takie oto danie, mam nadzieje, że Wam się spodoba. Składniki: cukinia mutant (lub normalne 3-4 cukinie) 2 dymki 2 ząbki czosnku kurki - dowolna ilość filiżanka kaszy jaglanej szklanka białego półwytrawnego wina masło klarowane (lub oliwa z oliwek) sól pieprz opcjonalnie: kilka listków szałwii parmezan lub grana padano do posypania lub inny ser, który lubicie ja dodałam jeszcze
Cytryna&Co.Dania podawane są w koszykach - nomen omen - czyli ekologicznych jednorazowych miskach. Produkty z których są przygotowywane dania pochodzą od lokalnych dostawców. W menu znajdziemy: koszyk z sandaczem (kasza jaglana, marynowany fenkuł, chipsy z marchewki, kiełki) 35 zł koszyk z polikiem wołowym (quinoa, salsa verde, pieczona marchew i pasternak, duszone pieczarki) 28 zł koszyk z kurczakiem (kasza perłowa, karmelizowany(...)koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam u Siewców koszyki z indykiem, kurczakiem, z kalafiorem
Kulinarne przygody Gatityformy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso(...)godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy JeśćCzasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle. Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1
R'n'G Kitchenpropozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm 3/4 kaszy jaglanej szklanka orzechów laskowych mielonych 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku łyżka posiekanej(...)chwilkę ,mieszamy . Przepłukać na sicie ,aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Zalać półtorej szklanki zimnej wody ,posolić ,zagotować i odstawić na mały ogień na około 15 minut.Moje warzywa były z zupy ,jeśli takich nie macie trzeba je cienko pokroić i przesmażyć na patelni do miękkości.Można dodać wody ,przykryć i poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na rumiano
Ladylaura.dany produkt jest w promocji i może poleżeć dłużej niż kilka dni czy tydzień, to kupuj więcej - ja np. kupuję mrożone warzywa, pomidory w puszce w Lidlu, ryż, kaszę jaglaną, ziemniaki itp. i w sytuacji awaryjnej obiad jak znalazł. To samo tyczy się owoców i warzyw, których nie trzeba zjadać natychmiast - jak jest promocja, warto zakupić więcej. Tak robiłam(...)dojrzały "na później". Pod tym punktem mieści się też zamrażanie - w okresie letnim kupuj więcej, część zamroź, żeby w zimie wykorzystać niedostępne już owoce i warzywa do szejków czy zup. Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych
Bananowe Pole