Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki i
cool and mintyzachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie. Na początek Kasia proponuje(...)takie szaro-bure dni jak dziś przepis ten będzie jak znalazł! Dania główne – Już pierwszy przepis w tym rozdziale, jest wejściem z przytupem. Pstrąg w maku z kaszotto jaglanym przy „zielonym stawie” nie tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków
Mr. TasteObecnie wszystkie blogi kulinarne pękają od przepisów na dania z użyciem dyni. Sezon na nią w pełni, więc występuje w roli głównej w daniach obiadowych, deserech, ciastach, zupach, powidłach, itp. W naszej kuchni wykorzystywana jest ostatnio niemal codziennie. Uwielbiamy jej smak, doceniamy za bogactwo odżywcze. Witaminy: A, B6, C, E, K oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, magnez, potas, sód(...)roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam! Składniki: 4 szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (ok. 2 szklanki suchej), 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 małej dyni, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez
Jeść, by żyć w zdrowiulunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku(...)gotowania. Gotujemy krócej niż podano na opakowaniu, ok.12-13 minut – nasza kasza ma być sypka. W tym czasie kroimy chorizo na małe kawałki, podobnie jak w przepisie na tę zupę . Kiełbaskę wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne
Bazując na smakuPrzedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość
Kawa z mlekiemZawsze w domu gotujemy barszcz właśnie w ten sposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się(...)tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
FitKotObawiasz się dodatkowych kilogramów po świętach? Wolisz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz się do moich rad
IzaGotujetylko na deser, ale także pyszny obiad. Danie przygotowałam w formie 20 cm x 20 cm. Smacznego! Składniki: ok. 1,5 szklanki kaszy jaglanej kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub jaglanej) 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, pieprz cayenne, lubczyk ¾ opakowania dużego jogurtu naturalnego 2 jaja ½ brokułu ok. 100 g wędzonego twarogu, pokrojonego w kostkę (z Lidla) kilka suszonych(...)akcji: Kolejna wizyta w Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć
Qlinarnie i QlinarnieNa co jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka
Dorota Smakujesmaki jednocześnie. Przepis banalny, wystarczy podgotować ciecierzycę (ewentualnie otworzyć puszkę), przygotować miksturę i upiec. Po upieczeniu możesz wcinać chrupiące chipsy z ciecierzycy ! Polecam wrzucić trochę do zupy lub jako dodatek do sałatki. Przepis na pieczoną ciecierzycę Składniki ciecierzyca *tej w puszce nie trzeba gotować Mikstura na słodko miód lub syrop klonowy, cynamon na słono oliwa z oliwek, pieprz(...)granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comniego jajko, wlewamy maślankę i olej, nieco solimy i pieprzymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką, jeśli jeszcze nie mamy gotowego farszu. Farsz: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie z łyżką masła i studzimy. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (ja miałam same liście, ale jeśli są też buraczki to ścieramy(...)pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta). Wywar z podgotowywania botwinki zachowałam i wykorzystałam do ugotowania zwykłej zupy (a można też zupę lub chłodnik z drugiego pęczka botwinki
Kolorowy Przepisownikprzygotowywane jeszcze razem z Lulu podczas pobytu w Kwidzynie, zapas oleju kokosowego przywiezionego z Arabii Saudyjskiej też całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie(...)blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje posypać posiekanym świeżym koperkiem. Podawać z brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajesienią i zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo(...)przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;) Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny
bistro mamauwielbiam w połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka + cebulka + ser feta + przyprawy (tylko sól i pieprz) Pokrojone warzywa podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zalewam odrobiną wody, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę(...)pudełek po dwu i trzykomorowe. Takie są idealne na dania obiadowe, bo umożliwiają umieszczenie wszystkiego w oddzielnych komorach. W sprzedaży są także specjalne pojemniki na płatki z jogurtem, czy zupy. Przy wyborze warto sprawdzić, czy pojemniki mają możliwość podgrzewania w mikrofalówce
Kuchnia Ellie