grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula(...)czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy
Pyry na Gazłagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet
Smaczne Zdrowegrupy B. Działa korzystanie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata(...)witamię A, E i witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny. Stosowana m.in. do wypieku chleba i makaronów. Mąka jaglana Ma delikatny słodko–gorzki posmak o orzechowym aromacie. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Jest lekkostrawna
BezglutenowaIzabelaserek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować; mieszaną (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż), jaglaną, sorgo, gryczaną, orkiszową, owsianą
Poranek na słodkoPolsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem. Składniki
My Chcemy JeśćBez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki
Wielopokoleniowołyżka płaska soli (z przyzwyczajenia gotuję zawsze kasze i ryże bez soli) pół łyżeczki kukrumy * poza smakiem fajnie podkręca zielony kolor łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g mąki bezglutenowej np. jaglanej, ziemniaczanej, kukurydzianej 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli + olej do smażenia klopsików Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż przed 4-5 minut, a na samym końcu dodaj(...)wtedy możesz wszystko zblendować, Ja wolę gdy jest lekko wyczuwalna struktura. Dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Porcje masy najlepiej odmierzać dużą łyżką (taką do zupy), formować klopsiki w dłoniach. Nie panierowałam dodatkowo, uważam to za zbędne, masa lekko się klei ale naprawdę nie ma dramatu. Uformowane klopsiki najlepiej odkładać na lekko przyprószony mąka blat. Smaż
greenscarfPęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćdanie jednogarnkowe niż zupka, ponieważ jest bardzo gęsta. Idealna na chłodne, jesienne dni. Składniki: 500 g wołowiny- zmielonej 3/4 szklanki kaszy- u mnie jęczmienna, ale może być pęczak, jaglana, co lubimy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka(...)drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną
Z Majeczką w kuchniNaprawdę szacunek za pomysł zaserwowania go. Zupa: Bulion wołowy w stylu chauseau / jajko przepiórcze – świetny bulion, również o nieco dymnym, głębokim aromacie. Dobrze doprawiony, choć może ciut za słony, no ale to już pojęcie względne. Żałowałam, że nie zostawiłam sobie choć odrobinki poprzedniego wina. Danie gorące: Polędwiczka z jelenia/marmolada z czerwonej cebuli/sos porto/kasza jaglana z orzechami – polędwiczka obłędna. Chef okazał
Kate's Kitchenobiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka. Pyszna, zdrowa i totalny detoks! Robi się sama i robi się szybko! Jedyne co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona
Z Kuchni Do KuchniDziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek
Qlinarnie i Qlinarniezupa to mistrzostwo świata! Jest ekspresowa i pomoże przetrwać ciężkie i długie godziny w pracy. Dzieci ja wprost uwielbiają! Składniki 2 puszki pomidorów konserwowych krojonych 4 duże marchewki 700 ml wody 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona 2 daktyle pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół łyżeczki curry szczypta kurkumy ekologiczny olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchnikonopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody
Ugotowane pozamiatane