zupa jaglana - 672 przepisów (strona:27/45)

Szarlotka z jaglanki 163

Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko ze względu na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm, ale również dlatego, że można z niej robić cuda. Doskonale sprawdza się w mojej kuchni jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do zup czy deserów(...)smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną opinię, a co najważniejsze szarlotkę jadły dzieci, które są najsurowszymi sędziami. Zatem smacznego.   Szarlotka z kaszy jaglanej składniki na spód: 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego bio nierafinowanego 1 jajko Składniki na kruszonkę: 2 łyżki oleju kokosowego bio nierafinowanego 3 łyżki mąki owsianej

Przysmaki Karolki
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 150

którym właściwości surowców nie zmieniają się i zawierają wyłącznie naturalne składniki bez dodatków chemicznych/syntetycznych. Ideą powstania PRO-BIO było przywrócenie do jadłospisu produktów tradycyjnych takich jak: gryka, orkisz, kasza jaglana.  Asortyment PRO-BIO jest obszerny i różnorodny oraz ciągle ulega rozszerzeniu. Aktualnie firma ma do zaoferowania m.in. takie produkty jak: ziarna, nasiona, produkty zbożowe, mąki, płatki, musli, rośliny strączkowe(...)powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest

Zdrowie na języku :P
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! 158

KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW PRZEPIS TUTAJ Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! BŁYSKAWICZNE GOŁĄBKI – BEZ ZAWIJANIA PRZEPIS TUTAJ Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli niezawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie. WIEPRZOWO-JAGLANE KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Młoda kapustka duszona

Blog z Apetytem
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 187

pewno wypróbuję więcej, w pierwszej kolejności choćby: chlebki ryżowo-jaglane, kotleciki z kaszy gryczanej, czarny sos z powideł, tort brzoskwiniowy (bez jajek, mąki i cukru, naprawdę dużą niespodzianką było dla mnie przeczytanie, co „udaje” warstwę ciasta kruchego dla tego tortu – ale pomysł jest genialny:). Na pewno wypróbuję też kilka zup i dania z roślin strączkowych – brakuje mi właśnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem 128

grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula(...)czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy

Pyry na Gaz
MENU NA BOŻE NARODZENIE 155

łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet

Smaczne Zdrowe
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 138

grupy B. Działa korzystanie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata(...)witamię A, E i witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny. Stosowana m.in. do wypieku chleba i makaronów.   Mąka jaglana Ma delikatny słodko–gorzki posmak o orzechowym aromacie. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Jest lekkostrawna

BezglutenowaIzabela
Kaszki zbożowe Nominal. 154

serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń.  Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować; mieszaną  (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż),  jaglaną,  sorgo, gryczaną,  orkiszową,  owsianą

Poranek na słodko
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 207

Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem. Składniki

My Chcemy Jeść
Barszcz czerwony 170

Bez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki

Wielopokoleniowo
Wegańskie bezglutenowe klopsiki z brokuła i kaszy jaglanej 184

łyżka płaska soli (z przyzwyczajenia gotuję zawsze kasze i ryże bez soli) pół łyżeczki kukrumy * poza smakiem fajnie podkręca zielony kolor łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g mąki bezglutenowej np. jaglanej, ziemniaczanej, kukurydzianej 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli + olej do smażenia klopsików Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż przed 4-5 minut, a na samym końcu dodaj(...)wtedy możesz wszystko zblendować, Ja wolę gdy jest lekko wyczuwalna struktura. Dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Porcje masy najlepiej odmierzać dużą łyżką (taką do zupy), formować klopsiki w dłoniach. Nie panierowałam dodatkowo, uważam to za zbędne, masa lekko się klei ale naprawdę nie ma dramatu. Uformowane klopsiki najlepiej odkładać na lekko przyprószony mąka blat. Smaż

greenscarf
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 151

Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść
ZUPA HAMBURGEROWA 140

danie jednogarnkowe niż zupka, ponieważ jest bardzo gęsta. Idealna na chłodne, jesienne dni.  Składniki: 500 g wołowiny- zmielonej 3/4 szklanki kaszy- u mnie jęczmienna, ale może być pęczak, jaglana, co lubimy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól, pieprz chili mielone natka(...)drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość obficie posypujemy natką pietruszki posiekaną

Z Majeczką w kuchni
Filipa18 – recenzja 128

Naprawdę szacunek za pomysł zaserwowania go. Zupa: Bulion wołowy w stylu chauseau / jajko przepiórcze – świetny bulion, również o nieco dymnym, głębokim aromacie. Dobrze doprawiony, choć może ciut za słony, no ale to już pojęcie względne. Żałowałam, że nie zostawiłam sobie choć odrobinki poprzedniego wina. Danie gorące: Polędwiczka z jelenia/marmolada z czerwonej cebuli/sos porto/kasza jaglana z orzechami – polędwiczka obłędna. Chef okazał

Kate's Kitchen