Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zaś zimą z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą. Składniki: 1/2 kg świeżego szczawiu 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka kilka gałązek koperku ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 litra bulionu(...)drobiowego sól pieprz dodatkowo: kwaśna śmietana lub jogurt naturalny 2 - 3 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Szczaw i koperek umyć i drobno posiekać. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, drobno pokroić. Do garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut. Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować
Kuchcik gotujeWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek
Kuchnia Pełna PasjiPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna Pasjisprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam! Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę(...)kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniawolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem
W garach u GosiSchab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące
Kulinarne przygody GatityKocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też. Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;) Składniki: 1 woreczek
kolorowotorcikowoChłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki:1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400 g kefiru0
Oryginalny smakmaraton, a ja nigdy nie lubiłam biegać. Ten głód był nawet przyjemny, bo cokolwiek nie zjadłam aby go zaspokoić, bardzo mi smakowało. I tym sposobem polubiłam gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno(...)smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu. Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz:włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą
Matka Żywicielkakostkami rosólu drobiowego, kucharkiem umyte pomidory pokroić na kawałki i dzbanie blendera dokładnie zmiksować, na dwa razy miksowałam tę ilość pomidorów, wyszło mi w sumie ok 2 litry wlać pomidory do wywaru, dodać masło i zagotować, wsypać z 3/4 opakowania makaronu zacierki i gotować do miękkości zacierek dodać pieprz mielony, posiekany koperek, podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest smaczna
W Mojej Kuchni LubięCześć Dzisiaj trafiło na mnie przygotowanie obidu. Była klasyka kuchni polskie - rosół wołowy. Osobiście wolę rosół wołowy lub mieszany niż ten drobiowy. Do rosołu powinno się
blog.moje-pasje.infoSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w
W Mojej Kuchni LubięWstyd się przyznać, ale do tej pory nie używałam w kuchni szparagów. Podchodziłam do nich nieufnie, nie do końca wiedząc co z nimi zrobić i czego
W kuchni wieczorem