zupa drobiowa - 1500 przepisów (strona:49/100)

Jesienna zupa z kurkami i warzywami 148

ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry(...)wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę rozmarynu, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podaję gorącą porcję zupy z grzankami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 195

urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :)Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię.Składniki:borowiki (ja miałam suszone) - garść200g pieczarekbulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny)2 marchewki1 pietruszkakawałek seleraliść laurowyziele angielskiesól, pieprz1 cebula400g(...)czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową  warzywa. Ścieramy je na tarce na oczkach i ponownie dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem

Walijskie Pichcenie
Zupa z cukinią 128

Uwielbiam takie delikatne i smaczne zupki a do tego ten kuszący "oko dziecka" zielony kolor. Łatwy przepis na pyszne danie z cukinii- zapraszam.  Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 3 cukinie 1 cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną(...)gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor

Wielki apetyt
Botwinka marmurkowa 165

pęczek botwinki 1,5 litr rosołu drobiowego 1 łyżka majeranku 1 duże jajo 1 łyżka masła sól, pieprz biały do smaku sok z połówki cytryny  szczypta gałki muszkatołowej Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno. Przesmaż je w wysokim rondelku na maśle. Zalej bulionem, dodaj majeranek i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj

Gotuj Sam!
Krem z dyni z ciecierzycą 178

jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy (400g(...)masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim.      Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa z selera naciowego 191

jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami) 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1/2 pora 3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz sól 2 łyżki(...)Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut. Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem  i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą

Kuchcik gotuje
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą 194

dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy.  składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 łyżka masła 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy ok 750 ml bulionu drobiowego sól do smaku Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić na małe kawałki. Pokrzywę

Monia miesza i gotuje
Laksa z krewetkami i szpinakiem 184

minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem. Notatki * bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego *** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 308

delikatny smak, niby niepozorny – jeśli jeszcze nigdy jej nie robiliście gwarantuję, że ta zupa wejdzie do Waszego wiosennego kuchennego repertuaru na stałe i już zawsze tylko ciepło będziecie myśleli o koperku ;) SKŁADNIKI 1,5 litra wody + 2 kostki rosołowe (warzywna i drobiowa) lub 1,5 litra domowego rosołu 2 pęczki koperku (80g) 1 duża biała cebula

Karo in the Kitchen
Krupnik Prezydentowej 172

własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka

Kuchnia Prezydentowej
Pasztet tradycyjny 192

gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa

Pełny talerz
pulpety drobiowe w sosie z pomidorów i czosnku... 184

kubek śmietana. 3 łyżki mąka pszenna. 1,5 łyżeczki vegeta, - do smaku maggi mielone drobiowe wyrobić dobrze z podanymi składnikami formować małe pulpety i wkładać je do gotującej się wody - około 3 litry - wywar co zostanie to zamrażam i dodaję np. do zupy ziemniaczanej po wypłynięciu gotować na małym ogniu z 15 minut na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z białych szparagów 178

względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula 2 łyżki masła 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka(...)główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego

Kolizje Smaków