Zupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki „Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz. Składniki: (8 porcji) 1 duży kalafior(...)cebule lub 1 duża 25 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka
Moja DelicjaSałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek
Kuchnia Pełna Pasjipaść na krem z dyni w raczej klasycznej, lekko azjatyckiej formie. Nie zwlekając dłużej, nadrabiam pisarskie zaległości. Składniki: Około 1kg dyni (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu) Bulion drobiowy 1 papryczka chilli pieprz cayenne mleczko kokosowe (około 100ml) w puszce 1,5 cm korzenia świeżego imbitu 1 duża łyżka masła sól, pieprz, cukier Jeśli nie masz bulionu pod ręką(...)Żeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy okazji jakiegoś innego gotowania (np. pieczenia pasztetu). Dzięki temu zawsze jest szybko pod ręką – wystarczy rozmrozić. Właściwe przygotowania zupy zacznij od posiekania chilli i obranego wcześniej imbiru. Nie używaj imbiru z paczki, tylko kopnij się po świeży (dostępny jest w biedronkach i lidlach). Drogi nie jest, a różnica
manslogblogmogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać ją piwem? To musiało być coś co będzie zawierało w sobie zarówno smak tego piwa jak będzie można je z tym piwem jeść. A co najlepiej się je z piwem? - wiadomo przekąski. Dlatego postanowiłam przygotować szybkie crostini z dość nietypowym składnikiem, bo wątróbką drobiową. Jak dla mnie ta przekąska okazała się
Bernika - moj kulinarny pamietnikposypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem (6 porcji) Składniki: 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 cebula, pokrojona kostkę(...)średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę
karmelowyEnglish Zupa z pieczonej papryki i dyni(4-5 porcji)Składniki:4 czerwone papryki800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkęoliwa z oliwek lub olej rzepakowy1 łyżeczka curry w proszku1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry1 liść laurowysól i pieprz4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego4(...)wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 5 minut do zeszklenia, po czym dodaj dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut.Po tym czasie wyrzuć listek laurowy i zmiksuj zupę na gładkie puree
karmelowydwóch. Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym garnku, najlepiej takim, żeby wszystkie plastry selera zmieściły się na pionowo, grzejemy tyle bulionu lub rosołu (drobiowego, jarzynowego) żeby po włożeniu selera prawie go przykrywał. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wkładamy sparowane plastry selera na pionowo, blokując je w tej pozycji kolejną parą – na sztorc. Garnek(...)trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści
Karo in the KitchenZostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty
Moje domowe kucharzenieSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, czosnek 1 główka
W Mojej Kuchni LubięOj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia
R'n'G KitchenSkładniki: kurczak ugotowany 1 średni, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 większa, warzywa mrożone 1 opakowanie, marchewka ugotowana 3 sztuki, curry Royal Brand
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda
W Mojej Kuchni LubięMyślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka drobiowawodanatka
Kuchnia domowa AniRosół ro rodzina. Rodzinny obiad, smak dzieciństwa, wspomnienie niedzielnych obiadów u babci, mamy, teściowej. Zupa odświętna, królowa i baza do innych zup. Traktowana jak lekarstwo na chore brzuszki, małe i duże. Rosołu nie cierpiałam przez długie lata. Pewnie dlatego, że moja mama robiła go przede wszystkim z kaczki. Był tłusty i niestety, dla mnie w dzieciństwie nie do przełknięcia(...)Reszta do mięso drobiowe. Można dać szkielet, tuszkę. Ja daję dwie dolne ćwiartki, a mięso, które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje do rosołu skrzydełka indyka, a moja mama najczęściej gotowała rosół na kaczce i niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny
bistro mamaPyszna zupa w kurczakiem, batatem i soczewicą. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku . Zupka bardzo smaczna, syta, prosta w przygotowaniu. Na pewno będę ja powtarzać :-). U mnie trochę większa porcja, bo robiłam na dwa dni :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki oliwy
kruche babeczki