pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka chrzanu ze słoiczka). Ingredients: 1 fresh gutted chicken (about 2 kilos.) 1 head of garlic 1 red onion 2 glasses of dry red wine
Delicious Placekuleczki, maczek itp. Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, cukrem z wanilią. Wysyp na stolnicę, dodaj żółtka, ocet i śmietanę. Ser włóż do wyższego garnka i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do mąki, zagnieć ciasto (będą w nim widoczne małe grudki sera). Stolnicę posypuj dodatkową mąką i rozwałkuj około 1/3 ciasta na grubość 1 cm. Foremkami do ciastek wykrawaj serca
Delicious Placeserwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się. Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny. Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec
Wędrówki po kuchniblendera i miksuj aż uzyskasz konsystencje śmietany. Łososia skrop cytryną dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki i fasolkę. Łososia oraz ziemniaczki polewamy śmietaną
I LOVE LIFEwody) Docisnęłam talerzykiem i kamieniem. Odstawiłam. Kapusta była gotowa po 5 dniach, ale sądzę, że zależy to od temperatury. Moja solanka była zrobiona na wodzie z gotowania ziemniaków - podobno przyspiesza to proces kiszenia ;) Faktycznie ukisiło się świetnie
Stare GaryDziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza
Smaki Na TalerzuGotować sos na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i śmietanę i jeszcze chwilę gotować do czasu aż sos uzyska pożądaną gęstość. Pulpeciki podawać z ziemniakami, sosem, żurawiną i sałatką z zielonego ogórka z koperkiem . Smacznego
Codzienne GotowanieManiok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne. Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości. Kopytka z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepuszki mleka zagęszczonego słodzonego (ok 250 g) 400 g czarnej porzeczki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Do rondelka wrzucić porzeczki. Lekko rozgnieść łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Podlać wodą i postawić na małym ogniu aby puściły trochę soku. Potem zwiększyć ogień i dodać cukier. Gotować aż porzeczki zmiekną i całość nieco zgęstnieje. Wystudzić. Natępnie zmiksować blenederem i przetrzeć przez
Monia miesza i gotujeprawdziwą wanilią 1 szklanka jagód Sos jogurtowy 6 łyżek jogurtu naturalnego ½ łyżki cukru pudru ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Sos jogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto Mąkę przesiewamy do miski
Wędrówki po kuchniwielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Nie chodzi nam przecież o to aby piec nadziane warzywo do świąt. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Badzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do moussaki i oczywiście faszerowany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego
mecooksMłoda kapusta ze śmietaną to niezwykle proste, smaczne i klasyczne danie, idealny dodatek do młodych ziemniaków lub mielonych kotletów. Jest to świetna propozycja, która również znakomicie smakuje solo, najlepiej zaraz po przygotowaniu i na gorąco. składniki na 3 porcje główka młodej kapusty 2 cebule 1 marchewka pęczek koperku 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki
Smakowite Daniatania. Zupa kalafiorowa zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny gdyż można ją podać również z makaronem i ziemniakami. składniki na 4 porcje włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora ) 1 przypieczona cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior kość na zupę 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany
Smakowite Daniawzględu na gazy wymagają odosobnienia ;-). Owoce i warzywa, które przechowujemy w temperaturze pokojowej Bakłażany Banany Bataty Bazylię Cebulę Cukinie Cytryny Czosnek Dynię Grejpfruty Kabaczki Melony Ogórki Pomarańcze Pomidory Ziemniaki Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie
Niedzielny kucharzkoniec gotowania sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dodajemy kawałek pozostawionego serka, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodać posiekany koperek i zestawić z ognia. --> Podajemy z kaszą lub ziemniakami. --> Smacznego Notatki *kawałek serka odłożyłam i dodałam do sosu Post Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotuje