Przepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy. Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku
Salonik smakówpewien piękny czerwcowy dzień przyszła do mnie paczka z lidla, a w niej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw(...)Oliwki idealna przekąska, która pasuje jako dodatek do sałatek jak i przękąska na wspólny wieczór z ukochana osobą przed telewizją, jak i wielkiej imprezy. 5, Ciasteczka i babeczki, orzeszki fajne do poczęstunku dla niezapowiedzianych gości jak i tych zapowiedzianych. 6. Pasta z czarnych oliwek fajny dodatek do kurczaka 7. Karczochy, które nie wiem jeszcze jak smakują i jestem dalej
pichcisztocoś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące(...)sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie. "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś" Jean-Savarin Anthelme Brillant W sałatce, którą Wam dzisiaj proponuję użyłam sera Brillat savarin affine. To potrójnie kremowy ser brie, podpuszczkowy, z pasteryzowanego mleka krowiego i śmietanki, dojrzewający ok. 1-2 tygodnie, czasami do 5 tygodni
Smaczna Pyzapolecam przepis kulinarny na dietetyczną salatkę ze świeżymi truskawkami i serem. Nie przegap kolejnych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u Tutaj . Składniki na 6 porcji sałatki: 1 średnia sałata, sok z 1/2 cytryny, sól himalajska, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 15 dag twarogu koziego (może być inny(...)twarogiem, uformować kulki. Truskawki przekrojone na pół ułożyć na sałacie. Na wierzch położyć kulki serowe i posypać ziarnami czarnuszki. Smacznego! 1 porcja sałatki ze świeżych truskawek i sera koziego to: 37 kcal, 3,4g białka, 2,0g tłuszczu, 2,4g węgli, 0,8g błonnika pok., 0 ŁG. Zobacz też inne ciekawe
IzaGotujeSmaczna, ekspresowa sałatka z kalafiora. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, ¾ szklanki majonezu, 1 pomidor, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, następnie podgotować w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Następnie kalafiora osuszyć na ściereczce, przełożyć do salaterki, posolić w razie potrzeby i polać majonezem. Posypać posiekanymi orzechami, natką pietruszki(...)przybrać cząstkami pomidora. Taką sałatkę można przyrządzać z surowego kalafiora, podzielonego na różyczki
Tradycyjna KuchniaJedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół(...)drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowościkawałek tosta z kawiorem, żeby nie było wątpliwości)... Smakowało świetnie! Buraczek, wcześniej zamarynowany, a potem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, delikatny, nie dominujący rybny aromat z kawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty(...)minut. 2 . Tosty rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem i układamy buraczki - wytworzony sok zlewamy, można go użyć np.: do sosu do sałatki. 3 . Na buraczkach rozkładamy krążki czerwonej cebuli, przykrywamy kratką z pasków mozzarelli. 4 . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. 5 . Podajemy posypane koperkiem i kawiorem. Nie jestem pewna
Kuchnia PrezydentowejLato to świetny czas na odchudzanie, to czas gdy wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc
Kuchnia PROzdrowotnaKorzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna Składniki: - 1 sałata lodowa - 30 dkg indyka - 10 pomidorków koktajlowych - oliwa z oliwek - bułka tarta - 1 jajko - pieprz kolorowy i przyprawa chili Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ(...)wersję bez smażenia to mięsko można ugotować, albo zamarynować w jogurcie z dodatkiem curry i ugotować w parowarze. Wersja też smaczna ale ja najbardziej lubię tego smażonego Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę
Kuchenne WariacjeDrugą propozycją, którą chcemy przedstawić, a którą Marysia Niziołek zaproponowała do wykonania podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich jest sałatka z pieczonych buraków z miętą Składniki : - 6 średnich buraków - 3 łyżki octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy z oliwek - cukier, kumin i sól do smaku - kilkanaście listków mięty Wszystkie buraki dokładnie myjemy, a następnie owijamy folią aluminiową. Tak przygotowane buraki wkładamy
Kuchenne Wariacjelekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo: - starte ziemniaki - starta marchewka - majonez - śledzie - talarki cebuli - pieprz - szczypiorek Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczkapomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jemTaką sałatkę jadłam kiedyś na jakimś spotkaniu firmowym. Nie wiem czy udało mi się ją wiernie odtworzyć, ale nie ma to większego znaczenia, bo sałatka i tak jest smaczna. Teraz kiedy w sklepach jest pod dostatkiem egzotycznych owoców, warto się pokusić o jej zrobienie. Wszak nie tylko słodkościami człowiek żyje.” Czytaj więcej
Wiem co jem