się okazuje rukola świetnie smakuje w połączeniu z majonezem, wędzonym kurczakiem i brzoskwinią. Sałatkę polecam raczej na wyjątkowe okazje, a tych nie brakuje, zwłaszcza w weekend. Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Skladniki: szklanka konserwowej kukurydzy 2 garście rukoli 1 wędzone udko z kurczaka 2 łyżki jasnej części pora pokrojonej na plasterki 2 połówki brzoskiwini z puszki
Moja smaczna kuchniaHej! Jesień hula pełną parą!. Przeżywamy pierwsze przeziębienia, kręcimy gałką kaloryfera a w kieszeni zapas chusteczek :) Tylko czekamy na to by wrócić do domu i się
Kuchnia PROzdrowotnazrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Kuba Gotujesałatka śledziowa to jedna z tych sałatek które szybko znikają ze stołu. Smaki które wzajemnie się przenikają tworzą coś co zaciekawi każdego gościa na przyjęciu. Składniki : 5 płatów śledziowych a'la matias 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko (z tych kwaskowatych) 2 średnie cebule 2 jajka - ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Matiasy moczę ok 30 minut
Mechanik w kuchniLidl Polska znalazłam ser Bleu Village z niebieską pleśnią. Bardzo ciekawy wyrazisty smak. Dość słonawy i aromatyczny. Zdecydowanie trudno go nie rozpoznać. Jak się okazało idealnie pasuje do sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła. Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera(...)osolonej wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy. Sałatę wykładamy na talerzyki. Paprykę kroimy w plastry i dokładamy do sałaty razem z brokułami. Ser dzielimy na grube plastry. łączymy z sałatką, posypujemy ziarnami i grzankami. Polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
ChilliJemyLubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne
Salonik smakówskórkę , pokrój na grube plasterki, dodaj do sałaty. Tuńczyka osącz z zalewy na sitku, lekko rozdrobnij palcami lub widelcem. Jajka pokrój na ósemki ( ósemki jajka możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie(...)Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam ! :) Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnePolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze
Kuchnia PROzdrowotnagotowania, tym razem wyzwanie "3po3", a jego głównymi składnikami miała być sałata, jajko i kiełki. Mówiąc szczerze długo zastanawiałam się co przygotować, ostatecznie jednak zdecydowałam się na przygotowanie prostej sałatki - ćwiartek jajek ułożonych na liściach sałaty, polanych sosem curry i udekorowanej kiełkami. Jednym słowem banalna i szybka w przygotowaniu sałatka, ale jednocześnie, moim zdaniem, bardzo efektowna. Wraz ze mną
Codzienne GotowanieZapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Lekkie i letnie sałatki i warzywa, a do tego bardzo smaczne. Polecam! Dziś polecam: Śniadanie - sałatka krabowa i kilka plasterków pikantnego salami Lunch - makaron z sosem włoskim a la puttanesca Smacznego
Codzienne Gotowaniegłównych składnikach. Jak już kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie
Codzienne Gotowaniemnie wiosny nadal ani śladu, więc rozweselam się choć troszkę kolorami potraw. Dziś jest lekko, kolorowo i bardzo smacznie. Gorąco polecam ten zestaw, a w szczególności sałatkę ;) Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Lunch : Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem i marynowaną papryką, pietruszką i cebulką. Przekąska : Kiwi Smacznego
Codzienne Gotowanieogóle nie czuje że jest lato, ponieważ temperatury są tu raczej wczesnowiosenne ;) Staram się chociaż, aby jedzenie przypominało mi że jest lato;) Dlatego jem dużo owoców i przygotowuje kolorowe sałatki. Śniadanie : Wegański pasztet z grochu i czerwonej fasoli (przepis wkrótce na blogu) Lunch : Błyskawiczna sałatka: jajko, awokado, pomidor, szynka, sól, pieprz. Przekąska : Banan, nektarynka, brzoskwinia Smacznego
Codzienne GotowanieJeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 100 g jogurtu naturalnego 1 cebula(...)majonezu sól pieprz oregano szczypta cukru Kapustę posiekać, dodać odsączoną na sitku kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną rzodkiewkę. Majonez połączyć z jogurtem i doprawić przyprawami . Wlać do sałatki i wymieszać. surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką
O kuchni z uczuciem