Sałatka warzywna błyskawiczna W każdym domu zdarzają się sytuacje kiedy lodówka wieje pustką, a brzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu. składniki dla czterech osób 4 jajka 250 g ugotowanej drobnej fasoli 250 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu szczypiorek sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy(...)dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka i posypaną posiekanym szczypiorkiem
Miód i pieprzKonkretny, szybki i prosty do zrobienia. Chłodnik PUTIN to 3 składniki które tworzą smak który jedni kochają a inni nienawidzą. Kwas chlebowy to produkt specyficzny jeśli
Kuchnia PROzdrowotnaJeśli chodzi o sałatkę warzywną mama robi jej dwa rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5 kg czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry(...)pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO
Lili w kuchniCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki
Salonik smakówKolejne ziołowe wariacje na lato! Po koktajlu z samym zielem czystka, pora na koktajl na bazie miksu ziela gojnika i czystka. Super odświeżający o mocnych właściwościach
Kuchnia PROzdrowotnaCałe szczęście nie muszę zbyt dużo stać przy garach i kiedy tylko mi czas na to pozwala lecę w podskokach nad wodę. U Was też takie tropikalne upały? Sałatkę zdążyłam akurat zrobić przed tymi uciążliwymi upałami. Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), zmieniłam tylko proporcje. Gorąco Wam ja polecam, bo mi bardzo smakowała, a nie jestem fanem ogórkowych przetworów(...)odstawić na 6 godzin. Następnie dodać cukier i ocet i dobrze ze sobą wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin. Po tym czasie wkładać sałatkę do słoików i zalać zalewą, która się wytworzyła. Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia
My simple kitchensoli 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek Sól, Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny Polenta: W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy(...)kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut. Salsa: Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą
VioletoweKucharzenietygodniu wysadziłam ostatnie 5 ziarenek, by mieć świeżą cukinię również jesienią.Mam nadzieję, że przymrozki nie przyjdą zbyt wcześnie. Na wszelki wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku(...)słoiki w zacienionym miejscu (można na dolnych półkach szafek kuchennych). Podawać plastry cukinii jako dodatek do dań mięsnych lub serów. Po odsączeniu z zalewy można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję do słoików ;) ---------- Podobne: Ogórki kiszone Ogórki z chili Ogórki konserwowe
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych
Tradycyjna Kuchniawyboru. Arbuza, choć sam jest słodki, można podać tak, jak zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania(...)Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę i drobno posiekaną bazylię. Wierzch sałatki skropić słodkim sosem chilii i przyzdobić kilkoma całymi listkami bazylii
W SMAKŚwieża, sezonowa sałatka z bobem, smażonymi młodymi ziemniaczkami, sałatą lodową, świeżą miętą i fetą, polana sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smaczna i sycąca, która z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/3 główki sałaty lodowej około 6 malutkich młodych ziemniaczków garść świeżej mięty 100 g sera feta Sos jogurtowy: 150 g jogurtu naturalnego(...)pokruszony ser feta. Sos jogurtowy: Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem jogurtowym polewamy sałatkę. Smacznego
Oryginalny smakHej! Czy wiecie że już ponad 25% ludzi spokojnie radzi sobie bez pieczywa na śniadanie?. Ten nowy trend jest bardzo pozytywny i też podyktowany tym
Kuchnia PROzdrowotnaLunchBox : Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni Kolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam
Wegańska kuchnia orientalna