sałatka - 50590 przepisów (strona:1599/3373)

LunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem 222

LunchBox:  Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem Składniki: - 100g ryżu naturalnego            - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli              - ½ łyżeczki grysu chili - 120g brokuła                             - ¼ łyżeczki kolendry - kawałek awokado(...)Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z brązowego ryżu z brukselką, fasolą i orzechami piniowymi 129

Sałatka z brązowego ryżu z brukselką, fasolą i orzechami piniowymi Składniki: - 100g ryżu naturalnego                          - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - 100g brukselki(...)minut) - Po wystudzeniu brukselek dodać je do ryżu - Pomidorki pokroić na połówki, a awokado w małe kawałki - Do ryżu dodać pomidorki, fasolę, roszponkę, awokado i przyprawy - Całość delikatnie wymieszać - Sałatkę ozdobić posiekaną natką i orzechami piniowymi. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami 112

LunchBox:  Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy              - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - 100g fasoli borlotti(...)szparagową i marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Makaron wymieszać z ugotowanymi warzywami, fasolką i przyprawami - Całość przełożyć do szczelnego pojemniczka - Migdały posiekać na kawałki i posypać nimi sałatkę. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado 144

Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej                               - 1/6 łyżeczki kurkumy - 1 marchewka                                           - patki chili - 2 łodygi(...)kostkę (i natkę, jeśli jej używamy) - Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać - Dodać pozostałe warzywa i odsączone rodzynki, ponownie wymieszać. Gotowe :) Tak wygląda sałatka po wymieszaniu- aż chce się jeść;) I radzę od razu wziąć większą miskę... zawsze robię ten sam błąd, i potem muszę myć dwie miski zamiast jednej

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż 160

sitku i przelać sporą ilością wrzątku - Brokuła podzielić na małe kawałki, ugotować na parze (ok 3 minuty) - W miseczce umieścić fasolę i pozostałe warzywa, ocet i przyprawy - Sałatkę skropić odrobiną dobrej oliwy i wymieszać dokładnie składniki - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z fasoli - Danie ozdobić słupkami cukinii. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 138

Sałatka z kaszy jaglanej z  marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g  kaszy jaglanej                            - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 115

Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami  Składniki: - 100g czerwonego ryżu                         - 1 łyżeczka garam masali - 90g ugotowanej fasoli adzuki            - ½ łyżeczki płatków chili - 120g brokuła(...)garnka, dodać garam masalę i zagotować - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Do ryżu dodać adzuki, brokuła, marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać - Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą 136

Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą Składniki: -  mix sałat; u mnie: lodowa,                          - ½ łyżeczki mięty    masłowa, szpinak, rukola(...)przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami 105

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej                               - ½ łyżeczki garam masali - 80g ciecierzycy(...)Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 99

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki(...)wymieszać - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 146

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami Składniki: - 100g ryżu basmati                                     -  1 łyżeczka mięty - 80g ciecierzycy(...)seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami 112

Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami Składniki: - kilka młodych ziemniaków                          - łyżeczka octu balsamicznego  (tej samej wielkości)                                      - łyżeczka oliwy z oliwek - 200g kalafiora(...)minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 119

Sałatka z czarną fasolą  i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł   Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                        - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła                          - świeżo mielony czarny pieprz(...)mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż 115

Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż Składniki: - 100g czerwonego ryżu                            - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 150g kalafiora                                          - świeżo(...)aldente, przelać zimną wodą - Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Roszponkę przełożyć na talerz - Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę - Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Batat + marchewka + sałatka z migdałami 149

Batat + marchewka + sałatka z migdałami Składniki: - 1 duży batat(...)umyć, posiekać - Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty  - Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw  - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz  - Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna