sałatka - 50590 przepisów (strona:1615/3373)

Sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą i żółtym serem + film 219

Prosta, tania, smaczna i sycąca sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą oraz żółtym serem to znakomita propozycja do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Chrupiąca i szybka w przygotowaniu sałatka będzie świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości. składniki na 6 porcji 1/2 główki małej kapusty mały kalafior 25 dag sera żółtego 400 g kukurydzy z puszki 100 g majonezu czarny

Smakowite Dania
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 152

gram delikatnie pokruszonego sera gorgonzola. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, aby ser się rozpuścił, nadmiar płynu odparował, a sos uzyskał pożądaną dość gęstą konsystencję. W międzyczasie przygotowałem prostą sałatkę z pomidorów. Umyte trzy średniej wielkości pomidory pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra, a następnie przełożyłem je do miseczki. Delikatnie je posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem(...)Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu

Wyprawy kulinarne
Szybka kanapkowa sałatka z trewalem 175

mnie najdzie ochota na wędzoną rybę to już nie odpuści! ;) Ostatnio znów pojawiły się w mojej Biedronce wędzone trewale, więc przydały się do szybciej śniadaniowej sałatki kanapkowej. Co trzeba: - wędzony trewal - cebula - szczypiorek - łyżka masła Cebulę kroimy, rybkę rozdrabniamy. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy ze sobą. Posypujemy szczypiorkiem. I włala

upichcona
Prosta sałatka grecka i co ma moda wspólnego z gotowaniem 222

Według mojego kalendarza, w czerwcu zaplanowałam "zwiedzanie" kuchni greckiej . Zmęczona trochę tymi podróżami postanowiłam zacząć od czegoś prostego i klasycznego, czyli zwykłej sałatki greckiej. Piękne, ciepłe dni i pachnące pomidory na straganach zachęcają do lekkich obiadów. Zbliżające się coraz szybciej lato nawet we mnie obudziło nieśmiałą myśl, że może by tak zjeść coś bardziej fit i postarać się zrzucić zimowe(...)zawsze na półce? A może jakieś grzechy? Ja jestem parówkowym skrytożercą. Nie jestem może z tego dumna, ale to takie szybkie rozwiązanie śniadaniowe... Pozwólcie, że się zrehabilituję przepisem na sałatkę :) Składniki (2 porcje) 2 garście porwanej sałaty 2 pachnące dojrzałe pomidory 1 niewielki zielony ogórek sałatkowy 1 szalotka lub ćwierć czerwonej cebuli garść czarnych oliwek ser feta oliwa z oliwek

W kuchni wieczorem
Sałatka z szynką i rzodkiewką 144

Sezon grillowy w pełni, a jak to na grillu bywa sałatka musi być :) Przynajmniej ja nie umiem się obejść bez sałatki.... Dodatek rzodkiewki i zieleniny powoduje, że jest chrupka :) Składniki: 3/4 szklanki ryżu 20 dag szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 natki pietruszki pęczek rzodkiewki 4 jajka majonez sól pieprz Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Rzodkiewkę pokroić w kostkę  przełożyć

Delicious Titbits
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 122

następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułami- INACZEJ 316

Uwielbiam sałatki makaronowe. Tym razem przedstawiam niecodzienny przepis z pomarańczami. Tak przygotowana sałatka jest po prostu pyszna! Składniki: 1 opakowanie drobnego makaronu ½ kg filetów z kurczaka 1 opakowanie brokułów 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu sok z pomarańczy skórka z pomarańcza sól, pieprz cukier Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i zahartować. Brokuły zblanszować 3 minuty w gorącej, osolonej

Tradycyjna Kuchnia
Śledź po wiejsku 118

półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ziemniaczana wytrawna 212

Sałatki ziemniaczane znane są praktycznie na całym starym kontynencie, a dodatkami mogą być zarówno różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, grzybów, orzechów jak również owoców. Sałatki ziemniaczane mogą być podawane na zimno jak również na ciepło (źródło: http://www.wikikuchnia.org) Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina , sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 117

ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka(...)kokosowa Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka. Koszt : ok. 23zł/ 500 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka z kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 136

papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane śliwki suszone 93

przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40 dag suszonych śliwek 1 ¼ szklanki mocnej herbaty ½ litra octu 2 szklanki cukru 15 goździków 1 mała laska cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić(...)Wyciągnąć przyprawy korzenne, wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć, włożyć napęczniałe śliwki, jednocześnie zalewając zagotowanym syropem. Zakręcić i w zimie używać do mięs lub jako dodatek do sałatek

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka warzywna do słoików na zimę 88

Tradycyjna sałatka, która każdego roku gości w mojej spiżarni. Składniki: 1 kg pomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 16 łyżeczek cukru 6 łyżeczek soli ¾ szklanki octu Wykonanie: Marchewkę pokroić w talarki i smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 147

Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć(...)kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grzybowa z warzywami na zimę do słoików 113

Pyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić(...)wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut

Tradycyjna Kuchnia