pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki ugnieść wraz z ugotowanym i obranym ze skórki bobem, dodać pokruszoną fetę, pokrojoną dymkę, jajko, sok z cytryny, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kotleciki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
Codzienne Gotowaniesolą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec dodajemy liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 35 - 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Smacznego
Moniki Smakołykipieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni
Tradycyjna kuchnia inaczejmała cukinia olej lub oliwa przyprawa do ziemniaków (lub dań z grilla) świeży lubczyk Pokrój cukinię w cienkie plastry. Wymieszaj je w dużej misce z pieczarkami, olejem, lubczykiem i przyprawą. Niech się marynują przez kilka godzin w lodówce. Następnie na patyczki nałóż naprzemiennie plastry cukinii i całe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-30 minut(...)akcji: Trattoria al Forno serwuje dania kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makarony (na zdjęciu papardelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i karczochami oraz penne z brokułami), pizzy jeszcze nie próbowałam (pieczona jest w prawdziwym, opalanym drewnem piecu). Co do dań makaronowych – dość duże porcje (o ile dobrze pamiętam 250 g). Ceny maksymalnie do około 40 zł (za niektóre duże pizze
Qlinarnie i Qlinarnieobiad dla całej rodziny :) ~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~ Składniki: (na 4 osoby) 1,5 kg obranych ziemniaków 2 duże jajka trochę smażonej cebuli przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek bułka tarta do obtaczania kotletów Sos: 500g pieczarek 2 cebule 180g śmietany przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek 2 łyżki oleju łyżeczka mąki Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)cebula zmięknie, odkładamy część potrzebną do kotletów. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut
Kuchenny Skrawek Niebaprzed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin. Pieczemy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.Gęś podajemy z kaszą lub ziemniakami polanymi tłuszczem
Zakręcony WidelecZawinąć ściśle w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C na 45 minut. Po tym czasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z ziemniakami. Smacznego
Stare Garymiękkości, doprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Delikatnie! smarujemy białkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na 20-25 minut.Na tak przygotowane gniazdko nakładamy
Ostra na Słodkomięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku )5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 CSmacznego
Słodkości i nie tylkoziemniaki - bardzo fajne jako dodatek do dania głównego lub przekąska. Jest to bardzo prosty przepis - z serii pokrój i włóż do piernika (; Zachęcam do spróbowania. Składniki (4 porcje - jako dodatek do dania głównego: 2 bataty 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru 4 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie ( 7 minut bez pieczenia(...)plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego - pokrojone bataty wkładamy do miski i polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, posypujemy imbirem i ponownie mieszamy - wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut, po 15 minutach mieszamy i ponownie składamy na 10-15 minut - na koniec posypujemy odrobiną rozmarynu SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraIlość sosu zależy też od tego jak słona jest nasza kiełbasa. Staram się używać domowej, robionej przez nas. A tak podaną kiełbasę bardzo lubię. Można ją zajadać z pieczonymi ziemniakami, ale bardzo smaczna będzie też z dobrym pieczywem i ostrym chrzanem. składniki 1 kg białej, surowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy(...)grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego
Stare Garypożywna? To też żaden problem, wystarczy dodać kilka ziemniaków albo ugotowany wcześniej makaron. Ale jeśli nie możecie żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni będzie kurczak albo wołowina. Wszystkie wersję zupy krem z dyni hokkaido są pyszne. Jak upiec dynię w piekarniku Dynię przed dodaniem do zupy można upiec w piekarniku - zajmuje to od 40 minut do 1,5 godziny(...)pokroimy. Pieczenie dyni w piekarniku nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Dynię kroimy na ćwiartki, ósemki lub w drobną kostkę. Spryskujemy olejem, obsypujemy przyprawami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do chwili, aż brzegi lekko zbrązowieją. Małe kawałki piekę około 40 minut, ćwiartki nawet 90 minut. Jak zrobić zupę z dyni
Cztery FajeryJeszcze jeden chleb z weekendowego pieczenia. Ponownie podpatrzony u Pauliny z kotlet.tv (którą u nas w domu ze względu na nazwę jej bloga nazywamy Kotleciarą. Tylko nie mówicie o tym nikomu :)). Dodatek ziemniaków w tym chlebie sprawia, że zachowuje on świeżość przez kilka dni. Do tego jest nieco bardziej wilgotny i niesamowicie delikatny. Któregoś razu chętnie go zrobię(...)będzie wypas :) Ale mu tu gadu gadu, a w piekarniku mi chałka już dochodzi. Zatem zagęszczam ruchu, podaję przepis i lecą do chałki. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki pszennej 440 ml wody 14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g) 10 łyżek oleju 1 łyżeczka soli jajko
Marder&Marder Manufacturewarzywami to jedno z tych dań, które wymaga tylko wymieszania składników. I gotowe. Pyszne, zdrowe i sycące. Pęczotto, które robi się samo Przygotowanie pęczotto z pieczonymi warzywami jest super proste: wkładasz do piekarnika pokrojone warzywa i przyprawione mięso, gotujesz pęczak, potem łączysz składniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego(...)lepiej zrobić to już po upieczeniu. Brukselkę przekrój na połowy. Skrop warzywa łyżką oleju i posyp ziołami. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Krok 3 Polędwiczkę zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 Składniki marynaty wymieszaj. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw. Krok
Niedzielny kucharzJeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2(...)marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2 ząbki czosnkusłodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)sól, pieprztymianek (u mnie suszony)świeży rozmarynSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać
Kuchnia domowa Ani