Super dodatek do obiadu. Ziemniaki są aromatyczne i chrupiące. Składniki: Ziemniaki 60 dag Czosnek 5 ząbków Kminek 1 łyżka Sól do smaku Tłuszcz do formy Wykonanie: Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą do smaku, natrzeć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, posypać kminkiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem , skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Tradycyjna KuchniaCzęsto zostają Wam z obiadu ziemniaki ? bo mi tak, kiedy mam więcej czasu robię takie oto kuleczki, są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) około 400 g ugotowanych dobrze utłuczonych ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowanalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka posiekanego
Sama słodycz i szczypta chilimikserze, ale koleżanka korzysta z klasycznej tarki. Ścieramy buraki, jabłka i odsączamy. Przenosimy do większej miski, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i majonez. Całość mieszamy i podajemy np do obiadu (ziemniaki, mięso – będzie pasować super). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniemnie zniknęły szybko w ciagu dnia z talerza;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia
Zasmakuj Kuchniczytałam wszystko ma sens, nie dziwię się, że na świecie jest szał na takie techniki relaksacyjne, tylko w mojej głowie zawsze sto myśli na sekundę "kupić mięso na obiad, ziemniaki się skończyły, odpisać na maile, skierowanie do lekarza, umyć okna, rower za godzinę i jeszcze soczek wycisnąć...." i tak dalej i tak dalej. Jedyna książka nie dopasowana do mojego "ADHD
Blondynka Gotujewięc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani poprosi o dokładkę więc śmiem twierdzić, że jest godna polecenia :-) Do jej przygotowania śmiało możemy wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, a farsz to tak naprawdę własna kompozycja smaków. U mnie padło na mięso w pomidorach z cebulka i papryką - dość pikantnie ale tak właśnie lubię. Ziemniaczana tarta z mięsem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia
Smakołyki Asiprzykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut ugotowane buraczki utrzeć na grubszych oczkach tarki, wymieszać z dodatkami i jest pyszna surówka do mielonych z cebulką i potłuczonych ziemniaków - obiad jest syty, smaczny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPuree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w stosunku do ziemniaków) 1 łyżka masła Kilka gałązek naci z selera Sól Wykonanie: Selera i ziemniaki obieramy. Gotujemy razem do miękkości w osolonej wodzie. Wodę odlewamy. Tłuczkiem do ziemniaków wyrabiamy na gładką masę
Smaki EwyJeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek
Świat Smakupewno będę je piec często w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowią syty i smaczny posiłek. Do tej pory piekłam samodzielnie lub jak dodatek do obiadu ziemniaki ziołowe - m.in. z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką papryką... W tych jest też ostra papryka, a pieczone z cebulką mają pyszny, cebulkowy aromat i posmak. Na ten przepis trafiłam biorąc udział
Kolorowy Przepisownikkapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły". 7. Podajemy nasz ą kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachryby zwiększyć na chwilę, żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna). Jako że ryba jest zrobiona na tłuszczu, to polecam do obiadu ziemniaki i lekką sałatkę (zamiast frytek). Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia. Moje rybki smażyły się łącznie około 23 minuty i były miękkie
Passions hobbies lifekopytka Gdy zostają nam, z obiadu, ugotowane ziemniaki i zastanawiamy się co z nimi możemy zrobić, idealnym rozwiązaniem staja się kopytka. Na Ukrainie, zwie się je paluszkami. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka jajko sol Przygotowanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. 2. Nasze ziemniaki dzielimy na 4 części 3. Jedną, z tych części wyjmujemy
Kulinarnie z Polką na Kresachwiedziałam, że krokiety po rusku wpiszą się w nasze stałe menu ... Uwielbiam ruskie pierogi, a teraz śmiało mogę rzec uwielbiam ruskie krokiety. Do ich przygotowania można wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki. U mnie doprawione dość pikantnie ale tak właśnie lubimy. Krokiety po rusku SKŁADNIKI: naleśniki: 2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli olej do smażenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDynia nadal rządzi a z szlachetną wołowiną i moimi ulubionymi suszonymi pomidorami to już idealny jesienny obiad. Ziemniaki mi się rozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :) składniki
Bon Appetit MałgorzatyNajprostszy sposób na rybkę jaki znam. Wystarczy pamiętać o tym by ugotować wcześniej ( najlepiej dzień wcześniej podwójną porcję do obiadu) ziemniaki. A potem tylko zrobić prostą surówkę i usmażyć rybkę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniObiad- ziemniaki i mięso mielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam
bastalenaTłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem... Kremowe i delikatne za sprawą śmietany. Oprószone posiekanym szczypiorkiem. Może i banalne, ale jakie pyszne! Idealny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zagnieść tłuczkiem
Gospodyni MiejskaBardzo fajne danie z wykorzystaniem ziemniaków ugotowanych na obiad w nadmiarze. Kiedyś pokazywałam inny sposób , na słono z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu. Dzisiaj będzie na słodko, więc dzieci też na pewno chętnie zjedzą:) Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Placuszki z ziemniaków i twarożku wyglądają tak: Składniki: ugotowane ziemniaki (u mnie to było ok. 4 łyżek) twarogu tyle samo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKotleciki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostaną po obiedzie. Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu, zawsze coś z nich wykombinuję. Bardzo lubię takie pieczone kotleciki. Wpadłam na pomysł, że zrobię je z twarogiem i natką pietruszki, a jako dodatek do uzyskania pożądanej konsystencji użyłam kaszy manny. Przepis zaliczam do udanych i będę je często robić
Zakątek rozkoszy kulinarnychpokażę Wam na nasze ulubione lekko pikantne pieczone ziemniaki, z ziołami, z papryką, masełkiem a to wszystko zapiekane w piekarniku... Czyż nie brzmi smacznie ?? :). Idealnie sprawdzą się na obiad zamiast standardowych ziemniaków gotowanych :). A więc, aby nie przedłużać zapraszam :) Składniki ( na 5-6 osób) -7-8 średniej wielkości ziemniaków -masło -zioła prowansalskie -słodka papryka -papryka chilli cayenne (przyprawa jest bardzo(...)piekarnika nagrzanego wcześniej do 220 stopni Celsjusza. Po włożeniu ziemniaków zmieniamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut. ' Tak przygotowane ziemniaki możecie podać do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków
Gotuj z MąkąPotrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami, to danie jednogarnkowe. Z powodzeniem wystarczy za całe drugie danie na obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycącą potrawą. Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju. Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można
Codziennik KuchennyKASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu. Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana(...)terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia. Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek . Wyśmienita w parze z sosem
Moja Książka KucharskaJeżeli lubisz ziemniaki jako dodatek do obiadu, to te zdecydowanie Tobie się spodobają. Taką propozycję spokojnie możesz przygotować jako kolację albo większą wersję w formie zapiekani na główne danie. W moim domu są świetnym dodatkiem do mięsa :) Składniki: 200 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w łódeczki) 400 g świeżych pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano
Niezły Młynekjednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę
Niezły MłynekSmażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich po śląsku właśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała pamiętając go jeszcze z dzieciństwa. Ziemniaki najczęściej były tylko z cebula i sadzonym jajkiem i domowym kwaśnym mlekiem, doprawione maggi, bo wtedy w każdym domu była to podstawowa i obowiązująca przyprawa
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacuszki ziemniaczane z pietruszką i curry – wegetariański obiad. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i stwórz nowe smaczne i szybkie danie dla całej rodziny. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 sztuk ( 3 – 4 porcje) Składniki: 500 g ziemniaków (6 małych sztuk) ½ łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżeczki curry
KuchniaWeDwoje.plZiemniaki smażone na patelni z groszkiem i pomidorami to nasza propozycja przygotowania szybkiego obiadu w 15 minut. Gdy tylko pojawiają się młode ziemniaki to piekę je w piekarniku, albo przygotowuję ziemniaki smażone na patelni. Nasz sposób jest bardzo prosty, to nasz patent na przygotowanie apetycznie wyglądających, smacznych, smażonych ziemniaków na patelni z cukrowym groszkiem i pomidorkami koktajlowymi! Wykorzystujemy do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z JARMUŻEM idealnie pasują jako dodatek do białego mięsa.... Artykuł Ziemniaki zapiekane z jarmużem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEPieczone ziemniaki mogą spokojnie zastąpić mi cały obiad, uwielbiam je! Najfajniejsze jest to, że za każdym razem mogą być całkiem inne pod względem smaku. Wszystko zależy od tego jakich przypraw użyjemy i w jaki sposób je pokroimy :) U mnie dziś pierwszy raz w tym sezonie młode ziemniaczki z dużą ilością ziół i ząbkami czsnku pieczonymi w łupinkach, które można później(...)wycisnąć prosto na nasze chrupiące ziemniaczki :) Składniki: - 8-9 młodych, małych ziemniaków jednakowej wielkości - 6 ząbków czosnku - dwie łyżki oliwy - łyżeczka: majeranku, ziół prowansalskich, tymianku - pół łyżeczki: rozmarynu, soli Ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na połówki, wkładam do sporej miski. Dodaję całe, nieobrane ząbki czosnku. Oliwę mieszam z przyprawami w oddzielnej miseczce. Przygotowana mieszankę wylewam na ziemniaki, dokładnie mieszam. Piekarnik
Cook&Love