Takie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku. 1 kg ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy
VioletoweKucharzenieTakie kuleczki mogą nam zastąpić frytki bądź ziemniaki na obiad. Są rewelacyjne, chrupiące z zewnątrz, puszyste i mięciutkie w środku. 1 kg ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy
VioletoweKucharzenieChyba większość z nas przepada za szaszłykami. Kiedyś, na obiad przygotowałam szaszłyki ziemniaczane, świetnie się prezentują i są fajną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków na obiad. Ziemniaczane szaszłyki z nutą oregano Składniki na jedną porcję: 1 większy ziemniak sól oregano garść mieszanki sałat łyżka kukurydzy konserwowej patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w dość cienkie talarki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPuszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. Pomysł na deser z ziemniaków Ziemniaki raczej nie kojarzą się z deserem, mimo że można z nich zrobić mnóstwo dań na słodko, żeby wymienić tylko knedle. Albo naleśniki! Możliwe, że jeszcze ich nie próbowaliście, może(...)kuchni z londyńskiej restauracji The Hand and The Flowers, od którego ściągnęliśmy przepis. Naleśniki z resztek Piękne w tych naleśnikach jest to, że można je zrobić z ziemniaków jakie zostały z wczorajszego obiadu. Jeśli w niedzielę nie zjedliście wszystkich przygotowanych ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe. Danie warto zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu minut. Potem
Niedzielny kucharztylko kilkunaście minut. Czas : Kilkanaście minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: 1 kg ziemniaków 220 ml mąki (około 2/3 szklanki) 2 żółtka Co zrobić z zimnymi ziemniakami, albo pure, które zostały z obiadu? Można je odgrzać następnego dnia, ale tu obowiązuje ta sama zasada jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Można wymieszać z warzywami i zrobić placki, albo knedle(...)mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Zobaczcie jak zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy
Niedzielny kucharzKotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu. Dzisiaj to będzie papryka. Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle zostało z obiadu) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki 1 papryka 1 cebula 10 cm kiełbasy lub czegoś innego na skwarki( nie koniecznie w tych co teraz zrobiłam
Eli GotowaniePomysł na zastąpienie zwykłych, tłuczonych ziemniaków do obiadu. Dzisiejsza zapiekanka nie dość, że smakuje bardzo dobrze, to zachwyca też swoim wyglądem. Idealna na rodzinne obiady, lub imprezę. Goście będą zachwyceni – gwarantuję Składniki na zapiekankę: 1 średniej wielkości cukinia 5 większych ziemniaków szklanka mleka 1 jajko plastry boczku na spód( opcjonalnie ) 100g serka topionego łyżeczka: czosnku suszonego, ziół prowansalskich pół
NiePieprz.plmiękkości. Ziemniaki i wszystkie warzywa ,przyprawy wymieszać razem ,a następnie zmiksować na gładko. Wodę z ziemniaków zagotować wraz z mlekiem 1:1 a następnie rozcieńczyć gęstą zupę do pożądanej gęstości . Ciepłą zupę mleczno - ziemniaczaną udekorować świeżymi ziołami .Można dodać grzanki. Świetnie nadaje się na obiad jak i na kolację Smacznego
w mojej kuchniProsty recykling zalegających produktów - wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki
Atlas Smakówosobiście wolę bez mąki , nigdy nie byłam fanką gęstych zawiesistych zup i w tym przypadku bez niej się śmiało można obejść. Kwaśna, lekka zupka podawana z ziemniakami, idealna na upalne lato lub szybki obiad. Czekam na kolejne wspomnienia, będziemy odświeżać i publikować stare, dobre i sprawdzone przepisy. :) Nie mogę pominąć jednego, fajny ten,, Zbiór przepisów regionalnych województwa śląskiego
Dieta moja pasjaPieczone ziemniaki w boczku, z soczystą karkówką, marynowaną w ketchupie – to dzisiejsza propozycja obiadowa. Składniki na obiad: 0,5kg karkówki bez kości szklanka dobrej jakości ketchupu(...)ząbki czosnku 15 plastrów boczku surowego wędzonego 15 małych, młodych ziemniaków po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie obiadu: Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki łyżką oliwy, mieszamy i obsypujemy solą, papryką, ziołami i suszonym czosnkiem. Obwijamy każdego ziemniaka
NiePieprz.plwersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dag pomidorów koktajlowych 1 słoiczek oliwek czarnych 3 gałązki rozmarynu 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia lub masło klarowane Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić
Tradycyjna KuchniaZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy
Salonik smakówZostało Wam sporo ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka. Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i danie praktycznie gotowe! Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta
upichciczostają mi ziemniaki z obiadu, to robię drapacze Ziemniaczane drapacze SKŁADNIKI: ziemniaki -850 dag jajka -3 szt zioła prowansalskie -1 łyżka olej -3 łyżki mąka -7 łyżek wegeta sól i pieprz mleko słodkie -3 łyżki tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę. Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami
Kuchnia Danusi