Dziś krótko zwięzłowato ! Zazwyczaj do obiadu gotuję większą ilość ziemniaków. Dlaczego? Każdy w kuchni wie że następnego dnia można wyczarować z nich drugi obiad. Ja robię różne rzeczy... kopytka, pyzy, placki, zapiekanki, rolady i kotlety. Wszystko z biegiem czasu będę wstawiać na bloga. Dziś na obiad zwykłe, proste kotlety ziemniaczane. Składniki: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę 1 jajko
Olikowa kuchniaprywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do obiadu. Polecam, bo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić
Pasja SmakuTypowo męska zupa, składająca się głównie z 2 składników - ziemniaków 🥔 i boczku🥓 . Prosta zupa krem z ziemniaków, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a na pewno przypadnie
Kuchnia MagdaLenyPyszna zapiekanka - alternatywa dla tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem mielonym. Nazywana przez nas "prymkową zapiekanką", gdyż przepis na nią przywędrował od naszych przyjaciół Prymków. Składniki na tę zapiekankę są niemal w każdej kuchni, a przygotowanie trwa tyle, co potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków. Składniki: 1. puree: około 1-1,5 kg ziemnianków 50 ml mleka trochę masła sól
dobra gospodyni dom wesołym czyniminutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. I obiad gotowy. Pomysł na szybki obiad Jeśli szukacie pomysłu na prosty, szybki obiad, to trafiliście idealnie. Ziemniaków do zapiekanki nie trzeba nawet obierać, wystarczy je wyszorować i pokroić w grube plastry. Żeby wzbogacić smak, możecie do nich dorzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę lub selera – panuje absolutna(...)grill. Opiekaj przez około 10 minut. Pilnuj, żeby nie spalić dania. Wyciągnij z pieca i podawaj na stół ze świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzŚwietny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bazowałam na tym przepisie ( KLIK ), ale pominęłam inne warzywa. Podana porcja to dwie porcje jako dodatek do obiadu. Składniki: 4 łyżki sypkiego ryżu 2 duże cebule ok 1,5 szklanki osolonej wody 1 łyżka masła pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę
Kuchnia domowa AniPonieważ nasza niania obrała zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :) Składniki: ziemniaki - dowolna ilość olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza). 2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. 3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić
Kuchnia domowa AniBaardzo dobre ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie I am a food blog , dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych. składniki (dla 3 osób) 6 ziemniaków podobnej wielkości 80 g boczku pokrojonego 50 g żółtego sera (np chedar) startego 2 duże łyżki śmietany pęczek szczypiorku
Stare GaryPiątek, no i rybka na obiad. Ten piątek zakorzenił się u nas przez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha. Składniki: Filety pstrąga łososiowego ( ok. 2 x 200 gram ) Sok z ½ cytryny Sól ½ pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza(...)cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO
Smaki Ewyszczypiorkowy na gorąco to doskonały i smaczny dodatek do ziemniaków czy makaronów a także ryb, przyrządza się go błyskawicznie i prosto. W moim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół szklanki śmietany
Smakowite DaniaJuż Wam kiedyś pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też
Kuchnia w czekoladzieChrupiący i aromatyczny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Doskonały zamiast zwykłych ziemniaków z wody, wprowadza do każdego dania powiew świeżości. Do tego nie wymaga wielkiej
Pyry na GazSztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną
Pyry na GazZgadnijcie co dzisiaj będzie na obiad. Znowu ziemniaki. To przecież święta tradycja. Ale nawet ziemniaki nie muszą być nudne. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne toasty ziemniaczane, czyli ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli ziemniakach polewanych
MODA NA BIOKolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia. Polecam :) Składniki ( dla 2 osób ) - ugotowane ziemniaki ok.4-5
Kuchnia z widokiem na ogród