Tak. Zrobiłam je. Choć nastawiałam się tydzień. Wiem w co się wpakowałam. Robi się je dość długo. Bo obieranie, bo gotowanie i studzenie i tarcie.... i
AZgotuj!Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione. Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te
Kuchnia na wzgórzuTradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki
Kolorowy PrzepisownikZdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak potrawy. I co? I jest dobrze Niestety przez zupę i drugie danie oraz łyk piwa i herbaty(...)deser. To uczucie sprawiło, że zacząłem się zastanawiać kiedy następnym razem tutaj przyjadę. No bo pomimo kilku wpadek dania były dobrej jakości w akceptowalnej cenie. Na niedzielny obiad w małym gronie albo z duża ekipą nie trzeba zawsze cisnąć na lubelskie Stare Miasto - można szukać lokali podobnych do Valentino - na obrzeżach miasta, z miejscem parkingowym i najważniejsze
Right Behind The KitchenTreściwy obiad mięso warzywa i to jednogarnkowe można powiedzieć . Ziemniaczki ugotowałam tylko osobno. Mięso wyszło delikatne smaczne i doprawione . Warzywa przepyszne podduszone i zapieczone w sosie który powstał sam z siebie dzięki mięsu i warzywom . Składniki: karkówka 8-10 plastrów pomidor 4 szt kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy(...)wołowy 500 ml sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki 1 kg Wykonanie: Pomidory sparzyć , zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego . Kabaczek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i dodajemy do pomidorów . Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów . Smażymy na rozgrzanym oleju karkówkę
Różowa kuchniawrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia(...)samopoczucie. Szukając nowych smaków warto sięgnąć do kulinarnych książek czy kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na codzienny obiad nabiorą nowego charakteru. Poświęcenie kilka minut dziennie na zdobycie ciekawego pomysłu na obiad to tylko chwila, a korzyści są nieporównywalne
upichconaWitam po długiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z
Lubczyk i WaniliaWczoraj były kopytka na słodko... dzisiaj będą wytrawne i to w dość nieoczywistej wersji z bobem w roli głównej. Absolutnie uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski
Pyry na GazEskalopki z indyka Eskalopki z udźca indyka to bardzo pyszne danie, a co najważniejsze, szybko się go robi. Mięso jest niesamowicie delikatne, kruche, a sos
na moim stole...Taki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę mojego dania. Mięso wieczorem zamarynowałam w musztardzie a na drugi dzień upiekłam wraz z pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz(...)pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą
My simple kitchenBataty faszerowane to pomysł na lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy(...)sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki
Poezja smakuTradycyjny placek po węgiersku jest uwielbiany niemalże przez wszystkich.. Szczerze mówiąc to na palcach jednej ręki mógłbym policzyć kto za nim nie przepada. Lecz nie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Fajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)gotowa. Szybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 200 g jarmużu pół papryczki peperoni 12 jajek pęczek koperku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy na grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Delikatnie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy
noteskulinarnyfigaSkładniki na ok. 40 sztuk pierogów. (sorki za jakość - zdjęcia robione telefonem :P) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka
Emcia Pichci