ziemniak - 9653 przepisów (strona:468/644)

Żurek zabielany 103

pieprz i śmietanę i delikatnie gotować ok. 5 min.Dodać koperek i zestawić z ognia (jeżeli dajemy suszony to dodać zaraz po dodaniu śmietany)Najlepiej smakuje z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzyku

Mix smaku
Roladki schabowe w pikantnym sosie 169

użyć pieprz cayenne). Dusić jeszcze ok. 10 min.Dodać śmietanę, a następnie mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku.Podawać z kaszą lub ziemniakami

Mix smaku
Batoniki z ryżu preparowanego 154

dodać ryż, dokładnie wymieszać i całość wyłożyć do formy (21/26cm wymiary dna formy)wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dobrze docisnąć, aby masa się dobrze posklejała, ja dociskałam tłuczkiem do ziemniaków smarując go co jakiś czas  minimalną ilością rozpuszczonej margarynie, a by masa się nie przyklejała.Całość zostawić do zastygnięcia na kilka godzin lub do następnego dnia.Zastygniętą masę wyjąć

Mix smaku
Pieczone warzywa 131

wszystkich, którzy nie mają czasu na stanie przy garnkach, ta potrawa robi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki.  Składniki:Ziemniaki,Marchew,Cukinia,Cebula,Por,Koper,Pietruszka,Czosnek,Oliwa,Czosnek niedźwiedzi,Sól Wykonania:Myjemy warzywa,  tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy

Kulinarna rozmowa
Złociste plaże = złocista sola 167

minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego

Gotowanie to kochanie
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 130

oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób):2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych

Gotowanie to kochanie
Gulasz wołowy 177

Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem.Składniki* ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k* 4 cebule* 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego* 3 łyżki oleju* 1 czubata łyżka masłaestragon Skworcuprzyprawa do wołowiny-mąka pszenna graham 1850 Młyn KopytowaEtapy przygotowaniaMięso umyć, pokroić w dość dużą kostkę

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz biały czy żurek? 214

żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postnąpodawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego. Istnieje również

Z Kuchni Do Kuchni
Świetna przekąska! 200

Święta, święta i po świętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci.Składniki:2 piersi z kurczakapieczarki 200 g cebula1 szklanka mąkimlekojajkosól, pieprz, przyprawa do kurczakaPiersi kroimy w drobną kosteczkę

NA MOIM TALERZU
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

które Wam się uda spełnić w nadchodzącym 2015.Do siego roku ! WytrawnieSałatka z fasolką szparagowąSałatka z zielonym kuskus i mozzarelląSałatka z pieczonych buraków z fetąMłode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowymJesienna sałatka warzywnaSałatka ziemniaczana z fasolkąSalatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española de patatasSałatka z ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń wołowa 165

stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny  ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków. SMACZNEGO

zielonacukinka
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli

Smaki Brazylii
Inhame czyli ziemniaki inaczej 185

osolonej wodzie gotować 20-30 minut. Jeść na gorąco posmarowane masłem i posypane startym serem żółtym. Bardzo smaczne jest również z jajkiem sadzonym. Inhame podobne jest w smaku ziemniaka, z tą różnicą że jest bardziej sycący (jednak sztuka to 4 porcje).Polonesie przypomniały się dzięki temu smaki dzieciństwa gdy Babcia smażyła tzw. ziemniaczane łódeczki i podawała je z masłem

Smaki Brazylii
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 104

targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków tym czym dla Polonesy i innych Polaków ziemniaki. Dlatego dzisiaj przyszedł czas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym: Składniki dla 6 osób:- 250 gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać)- zamiast krewetek

Smaki Brazylii
Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować 119

zalewamy alkoholem. B. Przy użyciu shakera do drinków (na większą ilość drinków)Wrzucamy na dno kawałki limonki i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier (my używamy ostatnio tłuczka do ziemniaków). Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem. Przelewamy do szklaneczek. Dodajemy kostki lodu.  Pijemy przez rurki, powolutku i dając kostkom lodu trochę stopnieć:-) Ciekawostka: Gdy zastąpimy cukier miodem

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania