ziemniak - 9653 przepisów (strona:463/644)

Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 90

cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą . Baldachim kopru wyjmujemy i wyrzucamy. Podajemy do obiadu np. z ziemniakami i mięsem.                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 159

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas

Przepisy i porady kulinarne
Świeża sałatka z jajkiem do obiadu. 160

jajko ( jajko można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa.  Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką !  Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać pieczywo, aby dłużej zachowało świeżość. 113

Mainka - Fotolia.com Najlepiej jest przechowywać pieczywo w foliowym worku, szczelnie zamkniętym. Jeśli natomiast przechowujemy pieczywo w chlebaku, możemy do środka włożyć przekrojone na pół jabłko lub kilka plasterków surowego ziemniaka, pieczywo wtedy będzie dłużej świeże

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 162

rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i  olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną

Przepisy i porady kulinarne
Udka z kurczaka po królewsku. 167

każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie. 126

chłodne miejsce np. do lodówki na minimum 2 godziny. Piecz w temperaturze 220 C lub smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) z surówką. Ps. Mieszankę ziołową można sobie przygotować według własnego pomysłu, z dowolnie dobranych ziół

Przepisy i porady kulinarne
Psrtąg smażony. 162

kawałki, usunąć wszystkie ości. Następnie kawałki pstrąga posolić, obtoczyć cienko w mące i ułożyć na rozgrzanym tłuszczu w patelni. Smażyć, aż ryba będzie krucha. Gorącą rybę podawać z ziemniakami i surówką. Smakuje wyśmienicie ! Polecam !  Doskonale nadaje się także na wigilijny stół

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 213

tłuszczowych omega -3 i omega -6 ca 67%, które jakos kładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy

Z Majeczką w kuchni
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 173

jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą przyznawane gwiazdki, jednak tym razem

IMPRESJA SMAKU
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 204

godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczona dynia z sosem z tahini 185

swoją kolej w mojej kuchni. Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :)  Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się

Chilli Czosnek i Oliwa
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 185

być kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu ryby - dlaczego w tak wielu domach na niedzielę robi się tradycyjny rosół? Czemu schabowy zawsze jest taki pospolity? Czemuż to ziemniaków nie doprawia się czymś innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie

Wypisz Wymaluj
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 283

uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania