ziemniak - 9653 przepisów (strona:158/644)

Kartoflak ( babka ziemniaczana) 230

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 0,5 kg wędliny, kiełbasy lub boczku (można dać wszystkiego po kilka dag), 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, ale wtedy trzeba zobaczyć czy nie dać więcej mąki pszennej), 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i mąka do posypania. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce(...)placki ziemniaczane).    Wędlinę, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa 303

Składniki:  korpus kurczaka, udko i skrzydełko,  400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki,  garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać

W kuchni u Moniki
Tort ziemniaczany 249

Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania:  Ziemniaki obieramy, myjemy(...)były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 2 godziny

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie z pieczarkami 177

pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego 10 pieczarek 2 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: 5 pieczarek dużych 1 cebula 50g margaryny Sposób przygotowania(...)Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka po chłopsku . 188

szklanka   Kwaszonej kapusty firmy Orzech Vegeta , pieprz do smaku ,szczypta rozmarynu  1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżka ziół prowansalskich  4 łyżki oliwy około 5 ziemniaków 1 szklanka dowolnego bulionu  Wykonanie : Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy i wymieszać. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso i cebulę pokrojoną(...)piórka , chwilkę podsmażyć, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu około 30 minut    . Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubą kostkę ,kapustę odcedzić z wody   wymieszać z mięsem i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Piec w temperaturze 180 stopni około 30 , 35 minut aż ziemniaki zmiękną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 220

regionalnym przysmakiem na Warmii i Mazurach. U mnie w domu były od zawsze, pamiętam że najczęściej podawane ze śmietaną i cukrem. To były piękne czasy :-)  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebula  2-3 łyżki mąki pszennej  łyżka śmietany  sól, pieprz  30 dag sera żółtego  1 jajko olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki(...)małych oczkach. Odcisnąć delikatnie sok, można na sitku można ręką. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, dodać jako, mąkę, sól, pieprz, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, która powstała z soku z ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.  Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie

pieprzny smaczek
Kapuśniak po amatorsku 244

kapusta kiszona 45 dag · kiełbasa 10 dag · czosnek 1 główka · masło 1 łyżka · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyzki · papryka konserwowa 1-2 strąki · sól · pieprz · majeranek ziemniaki 3-4 szt  Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć, obrać z osłonki, pokrajać(...)półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 220

minut + 12 godzin moczenie fasoli Składniki: 200 g fasoli Piękny Jaś, 350 g bakłażana (1 szt), 350 g dyni Hokkaido, 300 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 szt.), 300 g ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej(...)ogień, nakryć, gotować 65 minut. W między czasie przygotować warzywa: cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić razem ze skórą w kostkę wielkości ziaren grochu, bakłażana i ziemniaki w kawałki ok. 1 cm x 1 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ósemki.  25 minut przed końcem gotowania fasoli rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wsypać madras

SzczyptaSmaQ
Moussaka-tradycyjne greckie danie 166

tradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę narodową.   Składniki: 2 bakłażany 4 ziemniaki 500 g.mielonego mięsa baraniego cebula 2 ząbki czosnku 3 dojrzałe pomidory po jednej łyżeczce oregano i bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Na sos baszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)obrane bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów smażymy z obu stron. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach. Obraną cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze

Smaczne Potrawy
Kapuśniak Eldorado 233

wywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ziemniaki 3-4 szt · boczek wędzony 10 dag · marchew · pietruszka · seler korzeniowy · pieczarki 4-5 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz  Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z kapustą, chwilę, chwilę pogotować ze śmietaną, wymieszać z żółtkami i posiekana natka pietruszki, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 194

Najbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później na talerzu(...)koniecznie z pieprzem ziołowym. ser biały ziemniaki 1 duża cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy mąka ciepła woda szczypta soli olej Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 240

krzesełku minimum pięć godzin. Ma to jednak też swoje zalety, bo można nadrobić książkowe zaległości. Jednak obiad trzeba zrobić szybki, bo rodzinka głodna. Składniki: 1 średni kalafior 6 średnich ziemniaków 3-4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 szczypty gałki muszkatołowej 400 ml śmietany (dałam 18%) szczypta ostrej papryki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz Ziemniaki obrać(...)wodzie ale tak żeby były lekko twarde. Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę

O kuchni z uczuciem
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 370

mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe, stare) obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5-0,7cm), wrzucamy do miski, podlewamy olejem rzepakowym, tak żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem(...)doborze mięsa TUTAJ ). Jeśli macie ochotę na kilka plastrów chrupiącego bekonu, wrzućcie go teraz na patelnię. Steki zdjęłam na metalową kratkę żeby odpoczęły, potem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku

Karo in the Kitchen