ziemniak - 9653 przepisów (strona:155/644)

Pieczone samosy w cieście filo z sosem bazyliowo- miętowym 148

też pojawi się na blogu. Może zamiast pączków w Tłusty Czwartek! :) Składniki na kilkanaście samosów: 1 opakowanie gotowego ciasta filo 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru(...)łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również gotuję do miękkości. Na patelni rozgrzewam łyżkę tłuszczu i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję wszystkie przyprawy prócz soli. Całość smażę

Mango Papaja
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 157

czas z rodziną. Do przeczytania w poniedziałek. Po świątecznym, dość ciężkim jedzonku, mam zamiar pokazać Wam nietypową pizzę :) Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Składniki / 2 porcje: 3 ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu) 1 ugotowany burak 120 g wędzonego pstrąga (waga samego mięsa) oliwa koperek 6 jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną(...)grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Langosze 2091

temu) z internetu i źródła nie pamiętam. "Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym(...)cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 szczypta soli Dodatkowo (*): 4 łyżki

Di gotuje
Wegańska zupa chrzanowa 161

pietruszka                    - 3-4 średnie ziemniaki                    - 2 ząbki czosnku                    - 4 ziarna ziela angielskiego(...)warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie mieszamy. Następnie całą

Bananowe Pole
Zupa krem z brokułów 171

ugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np.  soczystego udźca z indyka pieprz(...)sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze

Kuchcik gotuje
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 172

ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe:  FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, pieprz biały, vegeta domowa, - olej/masło do smażenia cebuli (może być też olej kokosowy(...)Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy do niej przyprawy (na bogato! Ma wyjść aż "za słona i za ostra"). Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę (dodajemy łyżkami, aby nie wlać tłuszczu z cebuli - dodajemy go jedynie, jeśli mamy za bardzo

Wypisz Wymaluj
Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. 166

placków tortilli 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 115ml mleka roślinnego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego) 1/2 łyżeczki soli Serowy dip z batata 1 słodki ziemniak (mój ważył 366g przed obraniem) 3 łyżki mleka migdałowego 1 łyżeczka agawy 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki drożdży 2 łyżki wody (najlepiej tej samej w której gotował się ziemniak(...)łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy z resztą składników aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortilla* *Jeśli używacie gotowych tortilli to zacznijcie od pkt. 5. Mleko

Fill The Bowl
Kapuśniak! 116

Składniki:   -porcja rosołowa -3 mniejsze marchewki -6 ziemniaków -0,5 kg. kapusty kiszonej -przyprawy (kucharek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) -25 g. margaryny -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Porcje rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy mąkę. Potem wlewamy to do zupy i energicznie mieszamy

Magia jedzenia.
Wegański WROCŁAW 178

tych godzinach w niedzielę, a inne lokale otwierały się dopiero około południa. Różnorodne menu - można skompletować własny zestaw obiadowy lub wybrać już "gotowy". Do wyboru są zupy, kotlety, ziemniaki, sałatki i inne dodatki. Vega składa się z dwóch pięter - na dole jest coś w stylu baru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony(...)też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego i był bardzo smaczny. No i opcja śniadań (podawane są do 11) - do wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko

Bananowe Pole
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 188

zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do  gara  żeliwnego  masła  bryłkę,  oliwy  łyżkę  wlej ... Cebulę posiekaj drobno a ziemniaki obrane, zgrabnie w kostkę pokrój. Na skwierczący tłuszcz wrzuć i smaż minut 5, ni mniej ni więcej. Pół kubka wina do gara nalej, odparuj i wody dolej(...)kubki.  Gotuj aż ziemniaki miękkie będą.  Piec nagrzej do stopni dwustu. Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną.  Pokrój na kawałki, oliwą  skrop obficie , szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami. Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 128

osobom w starszym wieku. Składniki (6 porcji = 6 papryk) 1 łyżeczka oleju 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, drobno pokrojona 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego) 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1,5 szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone(...)cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj amarantus - doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 4. Ugotuj bataty - wrzuć pokrojone ziemniaki na wrzącą wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie. 5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami. 6. Przekrój papryki

Powiedz dietom nie
Zupa ogórkowa 90

Składniki: ok. 2,5-3 l wody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 1 łyżka masła koperek Wykonanie: Marchew, pietruszki oraz selera(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, dorzucamy starte warzywa i gotujemy aż będą prawie miękkie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W tym czasie kiszone ogórki ścieramy na tarce (o dużych oczkach), a potem podsmażamy je na patelni z dodatkiem łyżki masła przez

MyCookBook.pl
Krokiety ziemniaczano - pieczarkowe 161

Krokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem.  Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka pieprzu - szczypta przyprawy do kurczaka - szczypta delikatu czerwonego - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy(...)ziemniakami, dodajemy bułkę tartą, miękkie masło, dwa żółtka oraz pianę z dwóch białek. Przyprawiamy do smaku przyprawami i dobrze mieszamy. Formujemy placuszki, które panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Możemy podać je same bądź tak jak ja z barszczem czerwonym

Zainspirowana w kuchni
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 146

głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie(...)zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania