Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć(...)miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną
Camilla w kuchniwywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 40 dag · ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem(...)ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokroić w paseczki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i grzybami, chwile pogotować, doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać, twarożek pokroić w kostkę, rozłożyć na talerze i zalać gorącą zupą, zaraz podawać
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5-6 szt · cebula · tłuszcz · ogórek konserwowy 2 szt · keczup 2 łyżki · mąka pszenna 2 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · cukier Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać pokrojone w półplasterki ogórki i keczup, dusić kilka minut(...)Następnie połączyć z ziemniakami i śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · cebula 1 szt · papryka czerwona 1-2 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · musztarda 1 łyżka · keczup 3 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. Cebule i paprykę oczyścić(...)opłukać, pokrajać w kostkę razem z ogórkiem, podsmażyć, dodać mąkę, chwilę poddusić, połączyć z ziemniakami, chwilę pogotować, wymieszać z musztardą, keczupem i posiekaną natką, doprawić do smaku
Camilla w kuchnirazu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem fety, orzechów włoskich, można także z ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował u nas od lat... Taka mała zmiana zawsze mile(...)Schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać posypane pokrojonym jajkiem i/lub prażonym słonecznikiem. Lub pokruszoną fetą i posypane koperkiem (moja ulubiona wersja), lub/i rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Świetnie smakuje podawany z ziemniakami podsmażonymi z cebulką i boczkiem (dałam duża cebulę i 80g wędzonego boczku, kilka łyżek oleju kokosowego i masło klarowane). Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodałam świeżo ugotowane ziemniaki i chwilkę
Smaczne ZdroweSpaghetti z wegańskim pesto i cieciorką Tym razem danie z innej bajki, a konkretnie: kuchnia włoska. Oczywiście przekombinowane, by było to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był(...)kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej - 1 ząbek czosnku - 50g ciecierzycy
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki cynamonu - ½ marchewki - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne - mały ziemniak - szczypta kurkumy - ¼ puszki pomidorów - sól himalajska - 4 pieczarki - 2 łyżki ciecierzycy (opcjonalnie) - ząbek(...)garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody
Wegańska kuchnia orientalnasoczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy(...)naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;) Wykonanie: - Ziemniaka obrać i pokroić - Zagotować wodę w garnku - Dodać ryż, kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut - Następnie odstawić ryż na 5 minut na bok, wciąż pod przykrywką - Soczewicę
Wegańska kuchnia orientalnasezonie;) - czarny pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - suszone chili w płatkach - 1 ugotowany ziemniak - sól himalajska - 1 mała marchewka - ½ białej cebuli cukrowej - 2 ząbki(...)szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Cebulę i czosnek drobno posiekać - Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce - Fasolę zmiksować, dodając trochę wody - Na patelni rozgrzać odrobinę oleju; dodać cebulę i czosnek; smażyć 30 sekund - W misce wymieszać fasolę, podsmażoną cebulę i czosnek, marchewkę
Wegańska kuchnia orientalnaImbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi Składniki: - 1 mały ziemniak - ½ łyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora(...)dobrej oliwy Wykonanie: - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski - Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować - Zmniejszyć
Wegańska kuchnia orientalnaOryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również(...)fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI: 2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia BeatyKapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych – 6 jajek na twardo – ok. 250 ml wody z ogórków kiszonych – 2 łyżki masła – 250 ml śmietany 18% (do zup, nie kwaśnej(...)włoszczyznę – składniki powinny być w całości przykryte wodą. Zagotować (w czasie gotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać je do wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać do zupy. Jajka
Pociąg Do Kuchnizrobić gdy zostaną ziemniaki z wczorajszego obiadu? Tak się zastanawiałam jak je wykorzystać, przeszukałam internet, popytałam siostry, na grupie na facebook'u i wyszły takie oto kotleciki, według mnie są bardzo dobre jak na pierwszy raz ;) Składniki ziemniaki z "wczoraj" u mnie 700g mąka 4 łyżki jajko sól, pieprz ewentualnie zioła - ja dodałam zioła prowansalskie bułka tarta do obtoczenia olej(...)Ziemniaki utłuc na puree, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je jeść z czym tylko się chce. U mnie na talerzu wylądowały razem z kotletami mielonymi i ketchupem. Smacznego
Motylkowa Kuchnianaczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki(...)muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować
Kuchnia w opałachjeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy(...)pozbawiamy skóry i ości , kroimy w małe kwadratowe kawałki około 2 cm . Podsmażamy przez 4 minuty na maśle , lekko solimy , odstawiamy do wystygnięcia . Do dużej miski przeciskamy przez praskę ziemniaki , można rozgnieść tłuczkiem ale przez praskę będą lepsze bardziej puszyste . Wbijamy do nich jajko , dodajemy mąkę , sól, biały pieprz , gałkę , posiekany koperek i wszystko wyrabiamy ręka na spójną masę
Ogrodnik w podróży