Sałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki! Prosta sałatka - jedynie 4 składniki + sos chrzanowy. Do tego jest naprawdę smaczna oraz syta i... trafia w męskie gusta 😉 Świetne się sprawdzi w roli zarówno lunchu, jak i kolacji. Można ją przygotować wcześniej, zapakować(...)lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos. Składniki: 10 szt. małych ziemniaczków 4 jajka ok. 250 g kiełbasy 1 pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki chrzanu tartego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Odcedzamy. Jajka gotujemy
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki! Prosta sałatka - jedynie 4 składniki + sos chrzanowy. Do tego jest naprawdę smaczna oraz syta i... trafia w męskie gusta 😉 Świetne się sprawdzi w roli zarówno lunchu, jak i kolacji. Można ją przygotować wcześniej, zapakować(...)lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos. Składniki: 10 szt. małych ziemniaczków 4 jajka ok. 250 g kiełbasy 1 pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki chrzanu tartego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Odcedzamy. Jajka gotujemy
Kuchnia MagdaLenydrodzy dzisiaj mam dla Was pomysł na idealny, lekki, letni obiad! Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto podane z jajkiem sadzonym i szybką surówką to świetne rozwiązanie na takie upalne dni, jak dzisiejszy. Danie jest bardzo proste, a zarazem pyszne. Ziemniaczki są równie pyszne, jako dodatek do smażonego kurczaka, czy schabowego. Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto Składniki: około(...)oliwę z oliwek. Lekko solimy. Miksujemy, dodając olej, aż uzyskamy jednolite pesto. Następnie zimniaki polewamy pesto i delikatnie mieszamy. Najlepiej smakują podane z jajkiem sadzonym. Smacznego Artykuł Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeraptem 15 min, później tylko czekanie aż wszystko się upiecze, ale w tym czasie można poleżeć i odpocząć a piekarnik zrobi za nas całą robotę. Pieczone białe kiełbaski z ziemniaczkami w delikatnym sosiku chrzanowym. Zjedzą zarówno Ci starsi (z dodatkiem, zimnego piwa) jak i młodsi smakosze ( z zimnym sokiem). Biała kiełbasa nie musi kojarzyć się tylko z Wielkanocą i żurem(...)doskonale nada się na sobotni obiad :) Przygotowujcie, testujcie, niech moc będzie z Wami :) Składniki: - 6 kiełbasek - 4 ziemniaczki - 1 opakowanie śmietany 18% (330ml) - 200ml mleka - 100g chrzanu tartego - sól, pieprz - świeża pietruszka Ziemniaczki obieramy i kroimy w cienkie talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy odrobinę soli i pieprzu na górę Mieszamy śmietanę, mleko, tarty chrzan oraz sól i pieprz
Smacznie Pysznie KalorycznieMłode ziemniaczki są pyszne same w sobie. Gotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu. Serwowane z śmietaną i spora ilością szczypiorku są wspaniałym, wiosennym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Składniki: 500 g młodych ziemniaczków 150 g gęstej śmietany 18% sól i świeżo zmielony czarny pieprz pęczek dymki/szczypiorku(...)podania: kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Młode ziemniaczki umyć i oskrobać, większe pokroić, aby były podobnej wielkości. Ugotować na parze do miękkości, przez około 25-30 minut Doprawić do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki. Serwować jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Czas przygotowania: 45' Trudność: łatwe
Pyry na Gazlubicie młode ziemniaczki? Dla mnie najsmaczniejsze są te malutkie, bo idealne do sałatek. Szybko się gotują, a w upalne dni stanowią świetny dodatek do przeróżnych przepisów. Tym razem postawiłam na połączenie malutkich ziemniaczków z polskimi i włoskimi dodatkami. Sałatka ziemniaczana chodziła za mną od dłuższego czasu. Jak kiedyś powiedziała znajoma, która mieszka we Włoszech, we mnie musi płynąć(...)Włochy, kocham włoskie Prosecco, sery, klimat i ludzi <3 To zdecydowanie moje miejsce! Sałatka ziemniaczana z jajkiem / 1 porcja Składniki: 1 jajko "L" ugotowane na twardo kilka małych ziemniaczków 3 łyżki ciecierzycy z puszki 1 plaster szynki 3 łyżeczki posiekanego koperku 4 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie myjemy. Gotujemy
Moja smaczna kuchniaDziś polecam Wam pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki . Pyszna propozycja na obiad. Idealnie smakują same, w towarzystwie zestawu domowych surówek , w towarzystwie ulubionych sosów, jako dodatek do mięs itd. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie odmawiam takich ziemniaczków Spróbujcie, polecam. Do przygotowania pieczonych czosnkowo-paprykowych ziemniaczków użyłam masła klarowanego Sertop. Polecam! Aby poznać(...)wraz z maślaną mieszanką, która została nam na dnie miski). Blaszkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia często włączam termoobieg). Ziemniaczki pieczemy około 50-60 minut do uzyskania pożądanej chrupkości skórki (u mnie dziś mniej wypieczone, bo takie zażyczyła sobie rodzina). Pod koniec pieczenia często dodaję na wierz jeszcze wiórki masła
Słodkie okruszkiDzisiaj mam dla Was fenomenalny dodatek do dań głównych. Rolowane ziemniaczki purée w wafelku znakomicie pasują do dań z sosem. Są proste w przygotowaniu, więc na pewno zaskoczycie nimi swoją rodzinkę Możemy je podawać opanierowane w bułce tartej lub bez. W każdej wersji są przepyszne Rolowane ziemniaczki purée w wafelku Składniki: około 300 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła(...)obie mąki i sól. Purée dokładnie mieszamy i smarujemy nim andruty. Zostawiamy na kilka minut, aby wafle mogły zmięknąć. Następnie zwijamy je tworząc roladkę i kroimy na plastry. Takie ziemniaczki możemy opanierować z obu stron w jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy odrazu po upieczeniu. Smacznego
PatiGotujezatem przepis podstawowy, który może być wspaniałą bazą do Waszych ziemniaczanych eksperymentów Przyznam, że puree ziemniaczane zdarza mi się robić dość rzadko, z tego względu, że uwielbiam jeść ziemniaczki w całości lub na przykład ziemniaczki papas arrugadas . Do przygotowania tych pysznych ziemniaczków puree potrzebujecie zaledwie odrobiny mleka oraz masła. Zdarzało mi się także dodawać do puree kwaśną śmietanę, więc także(...)zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła
Kuchnia BazyliiJajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – mówię Wam! Niebo w gębie! :) Wypróbujcie na najbliższy obiad :) Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Składniki: ok. 500-550g ziemniaków 3 jajka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne PrzebojePIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI - lub topinambury Idealny przepis na młode ziemniaczki pieczone w skórkach z koperkiem :) Jak już pewnie zauważyliście, w sprzedaży zaczynają pojawiać się młode ziemniaki. Dla tych, którzy z utęsknieniem czekają już wiosny, to nie lada gradka. Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli(...)nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko za jednym razem w piekarniku. A zamiast ziemniaków, można użyć takiej samej ilości topinamburów. Inspirujcie się i twórzcie własne smakowite kompozycje ziół i przypraw. Zachęcam! Ślicznie pozdrawiam
Moja Książka Kucharskadobrych ziemniaków w życiu nie jadłam ! Ziemniaki pieczone to stała pozycja mojego menu obiadowego. Zwłaszcza w sezonie, gdy można dostać na bazarze młode ziemniaczki , często piekę je jako towarzystwo do obiadowego mięsa. Za przykład niech chociażby posłużą przepisy: Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami Tym razem jednak zapragnęłam, by ziemniak(...)dodatkiem. Zamarzyła mi się obłędnie chrupiąca skórka oraz aromatycznie przyprawy z wierzchu , kryjące miękkie wnętrze idealnie przyrządzonego ziemniaka. Pomysł podsunął mi autor bloga Magiczny Składnik , który zaprezentowane w przepisie ziemniaczki nazwał nieskromnie: obłędnymi - jak się okazało w zupełności słusznie ! Cały trik polegał na tym, by warzywka te najpierw podgotować w osolonej wodzie - chłoną one wtedy lepiej smaki przy pieczeniu
Grunt to przepis!Pyszna, rozgrzewająca i pożywna zupa dla całej rodziny. Ugotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z tartymi, surowymi buraczkami, czosnkiem i majerankiem. Zabielana gęstą, homogenizowaną śmietaną i podana z tłuczonymi ziemniaczkami. Ziemniaczki najpierw gotujemy, rozgniatamy na puree i mieszamy z podsmażoną cebulką. Ugotowaną marchew, pietruszkę i seler można drobno pokroić, mięso oddzielić od kości i podawać w zupie. Aby barszcz miał(...)ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszony majeranek i lubczyk sok z ćwiartki cytryny 4 łyżki śmietany 18% DO PODANIA : tłuczone ziemniaczki wymieszane z podsmażoną cebulką, posiekany koperek WYKONANIE Mięso opłukujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, w międzyczasie zbierając tworzące
cool and mintyProponuję dodatek do obiadu, lub jak kto woli- samodzielne danie. Przepis prosty , wykonanie banalne bo samo się robi. Idealnie sprawdzają się małe młode ziemniaczki. Składniki w dowolnej ilości młode ziemniaczki papryka igołomska czosnek ulubione zioła sok z limonki oliwa z oliwek świeży szczypior tarty parmezan sól do smaku u mnie himalajska różowa pieprz do smaku u mnie ziołowy(...)karahi chicken masala olej kokosowy do smażenia Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ziemniaczki obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski ,skrop sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dosmacz solą, pieprzem oraz niewielką ilością Karahi Chicken Masala. Wymieszaj. Wsyp do naczynia do zapiekania i piecz do momentu aż skórka się zezłoci a ziemniaczki będą miękkie. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki są przepysznym dodatkiem do obiadu! Uwielbiam je pod każdą postacią, duszone, w całości, smażone, nadziewane lub pieczone. W dzisiejszym wydaniu niezwykle aromatyczne pieczone ziemniaczki z parmezanem. Szczerze mówiąc takie ziemniaczki mogłabym zjeść nawet same na obiad bez żadnego dodatku, bo są naprawdę smaczne. Podczas pieczenia po domu roznosi się cudowny zapach...Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki 1 kg, oliwa(...)kolendra mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku. parmezan starty 4 łyżki, Sposób przygotowania: Zimniaki obieramy, myjemy i kroimy na cząstki. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Ziemniaczki wysypujemy na blaszkę. Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszamy. Oliwą z przyprawami polewamy ziemniaczki i mieszamy wszystko razem aby całe były obtoczone w przyprawach
kulinarne odsłony pati