zielony sernik - 311 przepisów (strona:15/21)

Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 189

dziś przepis ten będzie jak znalazł! Dania główne – Już pierwszy przepis w tym rozdziale, jest wejściem z przytupem. Pstrąg w maku z kaszotto jaglanym przy „zielonym stawie” nie tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną(...)tygryski lubią najbardziej. Truskawki z jogurtem i chałwą brzmią obłędnie a już z kolejnej strony atakuje mnie gruszka w miodzie z bakaliami. Ślinka cieknie jak szalona a tu sernik na zimno z jagodami uśmiecha się do mnie z kolejnej ilustracji. Dalej makowa panna cotta, która wygląda niemal tak dobrze jak desery z nasionami chia i domowe pralinki, których wykonanie

Mr. Taste
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus 174

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus , to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z

Kuchnia Łukasza
Mini serczniczki 161

Mini serniczki to bardzo prosty deser, nad którym nie trzeba tak długo siedzieć jak przy tradycyjnym serniku. Robi się je bardzo szybko i nie ma opcji, że nie wyjdą. Podałam swoje mini serniczki z sosem malinowym i aż zatęskniłam za latem. Zaraz po truskawkach, maliny są moim ulubionym owocem, które mogę jeść prosto z krzaka ;)  Składniki (na 10 mini(...)rozpuszczone masło i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, na dno każdej wsypać masę ciasteczkową i palcami mocno docisnąć. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać zielony twaróg i miksować. Pod sam koniec dodać śmietankę i wymieszać. Napełniać masą serową papilotki do samego wierzchu, piec 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Sos malinowy - do garnuszka

pink envelope
Seromakowiec na kruchym spodzie 178

brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA(...)Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Użyłam gotowego białego lukru, a kolor zielony uzyskałam dodając do niego czubata łyżkę "BCAA + G-Max". Nie miałam barwnika więc podebrałam odzywkę od męża

ClauditteMissCooking
Sałatka z selerem naciowym i winogronem 154

Nadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie

Kuchnia Łukasza
Smażona pierś z kaczki 165

Przygotowanie dobrej piersi z kaczki według wielu jest bardzo trudne - nic bardziej mylnego! Smażona pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi

Kuchnia Łukasza
Serniczkowe króliczki 210

Kolejny z moich świątecznych pomysłów dla Was kochani - z pewnością spodoba się tym najmłodszym uczestnikom świątecznej biesiady. Fanki pasteli również powinny być zadowolone. To niezaprzeczalne walory

Garniec Magalie
Bez-błędny sernik 136

bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny z zimnych ogrodników (pisałam o nich rok temu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego) 1 duża(...)Masa serowa nie będzie idealnie gładka  z powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity

les mirabelles
Tofu ze szparagami i pieczarkami i "Leśna Polana" 177

pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan, ich dania były mocno(...)oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka zielonych szparagów 4 pieczarki mała cebulka łyżka sosu sojowego łyżka lub dwie oleju do smażenia ewentualnie sól i pieprz kolendra do posypania Pieczarki pokroić na małe kawałki i wrzucić na rozgrzany

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 177

Były już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto(...)masła 80 g cukru pudru  1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% szczypta soli  Na masę jabłkowo-migdałową: 400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk) 1 kwaśne zielone jabłko  1 płaska łyżeczka cynamonu  130 g migdałów startych na drobną mączkę (lub mąki migdałowej) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej  3 białka (L) 2-3 łyżki soku

vaniliowoczekoladowa
Jaglane brownie na niepogodę 210

poszłam w koszulce z krótkim rękawem. Nie zmarzłam - było dziewiętnaście i pół stopnia! Słonko świeciło jak szalone, a ja nie mogłam przestać się uśmiechać. Nareszcie! Długo wyczekiwana, cudownie ciepła, zielona wiosna... Niestety, trzy godziny później, gdy z pracy wychodziłam, lało jak z cebra, a temperatura drastycznie spadła. I tak utrzymuje się na tym zadziwiająco niskim poziomie; wspomagana lodowatym wiatrem(...)brownie u Kasi , i postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji).  Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
3 sposoby na kolorowy ryż. 227

1 sposób: żółty ryż. Składniki na 4 osoby: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody 1 łyżeczka curry sól Przygotowanie: Ryż przemywamy w zimnej wodzie, dopóki woda

Kuchnia Łukasza
Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, porem, papryką i pomidorami 124

 Kasza jaglana ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla

moj przepis na
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 176

warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Do gotowania używamy  części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar  jest  bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem. Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym(...)Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
Karmelizowany rabarbar 213

warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Do gotowania używamy  części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest  bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem. Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym, bogatym(...)Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania