"Schronisko smaków" Magda Gessler 369Tatr. Przepisy są różnorodne: klasyczna tatrzańska jajecznica, smalec spod Tatr (mój mąż ma zamiar wypróbować ), musztarda ostra jak brzytwa, konfitura z buraków. Znajdziemy też przepis na kwaśnicę z wędzonym żeberkiem, pieczonego pstrąga podanego jak zawsze oraz bardziej nowoczesne przepisy - krewetki z czosnkiem i chilli, podpalane brandy, na grzance, z czerwonym pesto i sałatą, łosoś marynowany w imbirze i chilli
kruche babeczki
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 236samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie
AZgotuj!
Podsumowanie roku 2016 - Najczęściej czytane posty 229propozycja pysznego danie obiadowego. Jest to filet z kurczak nadziewany serem mozzarella. Polecamy na niedzielny obiad i nie tylko. Przepis znajdziecie tutaj. Tuż za podium znajdują się cudowne żeberka według przepisu pani Magdy Gessler z naszymi malutkimi modyfikacjami. Mięso jest kruche, aromatyczne i same rozpływa się w ustach. Zajrzycie po przepis i wypróbujcie koniecznie. Na trzecim miejscu znalazł się przepis
Kolizje Smaków
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8602nawet mój nóż szefa kuchni służy mi lata i przyznaję się, wcale nie obchodzę się z nim jak z jajkiem. Czasami służy mi jako tasak do przecinania kości wieprzowych żeberek, biorę większy zamach i przepoławiam nim arbuza, a jak kroję koperek to jest delikatny i precyzyjny. Tego typu noże są idealnie wyważone i dzięki temu stają się przedłużeniem naszej ręki
Blondynka Gotuje
Zupa ogórkowa z mięsem i śmietaną 165mnie w tym roku bez szaleństw! Ale na szybko warto przygotować pyszną zupę, by mieć coś w lodówce na obiad. Po ciężkich zakupach to świetna sprawa! Polecam! Składniki : * 500g żeberek wieprzowych * włoszczyzna * kilka ziemniaków * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Włoszczyznę razem z mięsem ugotować do miękkości
Magiczne Życie Marty
Karczma Maciejówka w Czajowicach 172środku, nieziemskie smaki, profesjonalna obsługa. Wszyscy byliśmy oczarowani bez dwóch zdań. Zamówiliśmy: Niecka karczmarza (na dwie osoby) mięsa smażone na grillu: filet z drobiu, schab, mięsa pieczone: żeberka i karczek, mix pierogowy, ziemniaki, frytki, zestaw surówek, dwa rodzaje sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części zdjęcia
Karola gotuje
Kapuśniaczek z szynkową wkładką 195wiem czy to kwaśnica, czy kapuśniak, jednak zapewniam Was, że to pyszne danie jednogarnkowe w wersji lekkiej, bo gotowane na chudej szynce a nie na tłustych żeberkach. Kapuśniaczek z szynkową wkładką 60 dag szynki włoszczyzna 50 dag kapusty kiszonej włoszczyzna kilka ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 cebula 1 łyżka oleju
Gotuj Sam!
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 221nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić wędzonymi żeberkami lub wędzonym boczkiem w ilości około 40-50 dag. pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 1/4 do 1/2 litra zakwasu na żurek (w ostateczności można zastąpić gotowym ze sklepu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 230gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich 100% smaku. Jak sam twierdzi
Food Square
SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 992jako samodzielne danie na lunch, bądź lekką kolację. Ja często przygotowuję tę sałatkę w sezonie grillowym, bo najbardziej smakuje mi ona z dobrze wypieczoną kiełbaską z ogniska lub grillowanymi żeberkami. Mniam :) SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 200-220 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Podzielić brokuł na małe różyczki, włożyć
Calzonella.com
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 205piastów opolskich, czy Muzeum Piosenki Polskiej . W tym ostatnim można naprawdę spędzić cały dzień. Poszukiwaczom Opolszczyzny od kuchni mogę zaś polecić Hotel Szara Willa , w którym restauracja serwuje słynne żeberka z panćkrautem (kapustą kiszoną zasmażaną z ziemniakami, zwaną również ciapkapustą ). Pomnik burmistrza Karola "Papy" Musioła i widok na Most Groszowy w Opolu. Widok na miasto znad Kanału
Food Square
Zupa grzybowa z opieniek 189ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka 30% 3-5 łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej 228Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube
Monia miesza i gotuje
Barszcz. 204jesienno zimowym jeść więcej rozgrzewających zup. Dzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki
Sama słodycz i szczypta chili