Kiedy nadchodzi jesień wtedy często gotuję zupy "treściwe" czyli bardziej sycące. Grochówka z łuskanego grochu bardzo często gości w moim domu... Zapraszam! Składniki; 1 pasek żeberek wieprzowych 1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu 1 marchew 1 pietruszka 2 listki laurowe Skworcu 2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego
Radość kipiąca uśmiechem.poproście kogoś o poradę. Kiepskie wino zepsuje wszystkie Wasze starania. Przechodząc do konkretów: Składniki: Wywar: 60 dag szpondra wołowego ok. ½ kg wędzonych kości wołowych (mogą też być wieprzowe lub żeberka z kością, te średnio mięsne, jednak kości są najlepsze; raczej więcej niż mniej) Tacka świeżej włoszczyzny Kilka listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Riesling wytrawny
Kate's Kitchenugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula) 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól, świeżo
cool and mintyurozmaicony i żeby dostarczał nam niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nie powinien ograniczać się tylko do jajek, sera, śmietany i wieprzowiny czy drobiu podlewanego tłuszczem (boczek, karkówka, golonka, żeberka, łopatka), co zauważam po publikowanych przez Was w grupach i na forach rozpiskach i zdjęciach. Należy pamiętać o wywarach z kości, innych rodzajach mięsa jak wołowina (także tatar), dziczyzna
Ola la LCHFtheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g-400g mieszanego mięsa w tym żeberko wędzone, kości lub kawałek boczku wędzonego 300g-400g kapusty kiszonej 3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 mała pietruszka korzeń kawałek zielonej części pora 3 duże ziemniaki 2 łyżki majeranku
W garach u GosiWegańska grochówka w pierwszej chwili zakrawa na oksymoron, bo jak nic kojarzy się pływającymi kawałkami mięcha, Misiek coś o żeberkach nawet wspominał i o boczku, a mi to się głównie kojarzyła z potężną ehhm niestrawnością powiedzmy Zrobiłam, a jakże wersję wegańską, jeszcze dorzucając tofu i mój „będący wege kiedy ja patrzę” mąż stwierdził, że w życiu nie jadł
greenscarfBardzo lubie karkówkę i chętnie choć rzadko ją przygotowuje. Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 1 kg chudej karkówki 0.80kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek
Kuchnia Beatydworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWstawiamy naczynie do piekarnika i rozgrzewamy go do 90°C. Nie, to nie pomyłka – rillettes będzie się piec/dusić/gotować przez 12 godzin – tak jak pulled pork czy żeberka dry rub – mięso będzie delikatne i bardzo soczyste, odda swój smak do smalcu, nabierze barwy i aromatu przypraw. W przeciwieństwie do gotowania w smalcu tak naszykowane rillettes, długo pieczone, jest
Karo in the Kitchenzaczynamy od Stanów Zjednoczonych. Oni mają ten pierwszy posiłek dnia ogarnięty na mistrzowskim poziomie. Pierwsze co przychodzi do głowy myśląc śniadanie w Ameryce to: pancakesy , boczek z jajkiem, grillowane żeberka, a często nawet stek – w sumie całkiem paleo U nas takie śniadania nie są popularne (pomijając boczek z jajkiem), a już w szczególności hash browns, czyli smażone tarte ziemniaki
PaleoLifeżeberek 10 dkg suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz olej rzepakowy Mięso myjemy i kroimy na mniejsze porcje. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i posypujemy słodką papryką, solą i pieprzem. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i pomidory. Całość podlewamy niewielką porcją oleju i dokładnie rozprowadzamy przyprawy
Krokusowy Dompewno by się nie nudziły. Ten przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu. WIĘCEJ 8. ŻEBERKA "LEPKIE PALCE" Idealne dla dzieci, jak i dla rodziców. Paluszki będą wylizane! WIĘCEJ 9. SPAGHETTI BOLOGNESE Spaghetti to jedno z tych dań, które smakuje wszystkim. Jest to świetny obiad
SMYKWKUCHNIwspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością „dopalaczy”. Zapraszam do wykorzystania przepisu i oczywiście komentowania – czy wyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami Zobacz też: Żeberka w sosie własnym Przepis na karkówkę w sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki papryka słodka do oprószenia pół szklanki mąki średnia cebula
Kuchnia BazyliiKapuśniak w środku lata???😉 Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem
Walijskie PichceniePrzepis autorski (mój). W moim domu bardzo lubimy Sos Hoisin. Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję
Di gotuje