ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:383/469)

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 230

Moje nadzienie do mazurka:  - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów- 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :)  Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito i delikatnie potrząsnąć, żeby odpadły okruszki i drobne części, które mogły się bardziej przypiec. Następnie orzechy

Sajkofanka smaku
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 185

śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis 150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki) 250 ml kremówki Przygotowanie:Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie

Ala piecze i gotuje
Pâté z drobiowych wątróbek 175

Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia  jej smak. W zeszłym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z drobiowych wątróbek 160

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub suszonymi śliwkami. Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe tego pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino. Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekkie Ciasto owocowe 230

zmianami):300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek (żółtka i białka osobno)165 g cukru120 ml olejułyżeczka ekstraktu z waniliiotarta skórka z cytrynydowolne owoce (u mnie: 5 śliwek, 1 nektarynka i garść winogron)do dekoracji: płatki migdałowe i cukier w słupkach Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 208

łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku

Mia Cucina Sofieta
Świąteczna stefanka 603

łatwą w przygotowaniu Stefanka, która, co prawda nie jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu zapachniało w domu Świętami...  Inspiracja Ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny,  2 jajka,  6 łyżek cukru

Z miłości do słodkości
Słodka roladka z andruta 349

Składniki:  4 kwadratowe wafle- andruty,  375g masła lub margaryny,  galaretka wiśniowa,  szklanka cukru,  3 łyżki kakao,  garść suszonej żurawiny,  garść suszonych śliwek (użyłam Kresto),  garść suszonych moreli (użyłam Kresto),  garść rodzynek (użyłam Kresto),  200g herbatników. Przygotowanie Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle, jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić

Z miłości do słodkości
Ciasto na sobote 167

Poki jeszcze jest rabarbar polecam Wam pyszne ciasto na maslance. Przepis prezentowalam tu juz dosc dawno, wtedy ze sliwkami, a dzis go odkurzam i pieke z rabarbarem wlasnie.Slodkiego i udanego weekendu wszystkim zycze

Przysmaki Karolki
Klopsiki nie do końca zwyczajne 255

dodajemy mielone mięso, posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulkę, jajko, sporą ilość natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Następnie formujemy małe, najlepiej wielkości śliwki, klopsiki. Masa będzie bardzo lepka, dlatego gotowe klopsiki obtaczamy w mące. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki

Przysmaki Karolki
Pora na pora 231

porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego po troszku, a potem martwię się kiedy my to przejemy. Jak dziecko w sklepie ze słodyczami, na targu zapominam

Przysmaki Karolki
Kotlety schabowe duszone w śmietanie 401

Schab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czarno-białe ciasto z truskawkami i rabarbarem 140

nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwica wieprzowa ze sliwka 115

Dzisiaj zapraszam  na poledwice wieprzowa ze sliwka. Natarlam poledwice przyprawami I oliwa z oliwek Przecielam poledwice w poprzek I wypelnilam ja sliwkami, "zapielam" wykalaczkami. Obsmazylam po kazdej ze stron na patelni. Wlozylam do piekarnika na 3 godziny w temperaturze 80C- wolowina jest niesamowicie krucha, I wystarczy raz na godzine ja obrocic. Przygotowalam sos pieprzowy I podalam z buraczkami

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania