ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:386/469)

Liebster Blog Award 135

Lubię odkrywać nowe smaki, niemniej niepodzielną pozycję w moim sercu zajmuje pyszna, polska kuchnia.2. Jakie smakołyki są Twoim daniem popisowym? Aktualnie gruszka w grzanym winie ze śliwką i czekoladą, serwowana z lodami.3. Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania? Uwielbiam curry i imbir.4. Jaki jest Twój ulubiony produkt, z którym lubisz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odwrócone ciasto z owocami 140

potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec ok 50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto

Monia miesza i gotuje
Drożdżowy placek z owocami 186

dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce.składniki:4 szklanki mąki125 g margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka50 g drożdży5 jajekaromat rumowy600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnieSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
"Cud, miód i maliny" 467

Kruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam.  A teraz opowiem

Fabryka pomysłów
Portugalskie ciastko z wiśniami 176

poprzednim miesiącu w akcji gotowanie za głosowanie zaproponowałam Wam portugalskie ciastko ze śliwkami (pastel de nata). Postanowiłam je jednak przygotować w wersji z wiśniami,  gdyż szkoda by nie wykorzystać darów natury z ogródka, a po drugie, ten przepis już długi czas czekał zanim go wypróbuję.  Po trzecie, widziałam też duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej

Fabryka pomysłów
Serowa tarta z brzoskwiniami 189

bardzo smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki

Fabryka pomysłów
Pierogi z podgrzybkami 146

Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki  w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko  z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem

Fabryka pomysłów
Owsiana krajanka vel. owsiane batoniki z orzechami i czekoladą 168

płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150g masła ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich 100g mlecznej czekolady Opcjonalnie garść suszonych owoców np. żurawina, śliwki (przełamują słodycz) Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Orzechy i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mąki i wymieszać wszystko razem.  Masło roztopić

Fabryka pomysłów
Cheddar z miodem i włoskimi orzechami 168

więc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie), w końcu miodu do polania (wg uznania),Ser pokroić w grube plastry i ułożyć

Delicious Titbits
Bigos staropolski – tradycyjny 2193

bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‚soczku’ z bigosu :)) Niektórzy do niego dodają jeszcze suszone śliwki, ale u nas prawie nikt za nimi nie przepada, więc robimy bigos bez […] The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kompot z suszu 129

Kompot z suszu to tradycyjny kompot na Wigilię, którego bazą są suszone owoce, które można dobrać wedle swoich upodobań smakowych. Poniżej znajdziecie przepis na wigilijny kompot

Kulinarne Przeboje
Ciasto z gruszkami 86

Przedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser. Czas

karolgotuje
Ciasto murzynek 168

Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie. Polane dodatkowo czekoladową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto czekoladowe 181

Ta wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania