ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:381/469)

Zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i suszonymi owocami 348

szklanki płatków owsianych (u mnie Kupiec) 3 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych płatków migdałów 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli 5 łyżek miodu 10 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć) 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna i suszone owoce

Ze smakiem i z pasją
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkami 166

upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić czy ciasto

Kraina Tysiąca Smaków
Mus śliwkowy z czekoladą 159

zobaczyłam tutaj i wiedziałam, że muszę go zrobić. Uwielbiam takie desery, a ten szczególnie mnie zaciekawił ze względu na śliwki:) Ja go trochę zmodyfikowałam przez dodanie do jednej części czekolady i stąd wyszedł mus trójwarstwowy. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste pancakes z otrębami i śliwkowym musem 170

Zaczęło się od tego, że miałam trochę śliwek i ochotę na coś ciepłego z ich udziałem. Wrzuciłam je więc do rondelka, dodałam pokrojone jabłko, trochę wody i udusiłam, a na koniec zmiksowałam.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kasza jaglana na słodko - kolejna pyszna wersja:) 249

Kasza jaglana - moje ulubione śniadanie - tym razem z dodatkiem powideł śliwkowych i wędzonych śliwek. Cudowna! Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem 155

Kaszę jaglaną jadałam ostatnio rzadko i tylko na śniadanie, taki mam czas.  Najczęściej z bakaliami, jabłkiem, śliwkami suszonymi, czyli powielam na wszystkie strony już znane Wam przepisy. Dzisiejsza jest z masłem orzechowym, z którym już kaszę też sobie serwowałam, ale wtedy była z dodatkiem amarantusa i bez banana.  A masło orzechowe i banan to duet (prawie) idealny;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 222

należących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK, produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie, chrupki zbożowe w czekoladzie mlecznej oraz chrupki zbożowe w polewie kakaowej

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 197

pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 160

szkl. wody3 łyżki cukru1 szkl. bakaliiWykonanie:Kaszę zalać woda i mlekiem, posłodzić cukrem. Gotować około 20 minut, aż płyn się wchłonie. Kaszę przykryć, odstawić do wystygnięcia.Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno.Ser pokruszyć przełożyć do miski  robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę

kolorowotorcikowo
Ekspresowy keks herbaciany 213

Składniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek suszonych80 g rodzynek Wykonanie:Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.Mąkę

kolorowotorcikowo
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 337

masła-62,5g-250ml mleka-50g drożdży-550g mąki orkiszowej białej   (lub 500g pszennej)-szczypta soli-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki cukru trzcinowego+ owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłkaŻółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki

Smaczne Zdrowe
Na spotkanie z latem 184

towarzystwa dobrałam im twaróg i migdały.  Przepis na twarogowe knedle podawałam już dwa razy. Pierwszy raz też z truskawkami klik, za drugim razem były to knedle ze śliwkami w towarzystwie pysznej, orzechowej polewy klik. Tym razem przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Zapraszam i jednocześnie życzę Wam cudnego pierwszego dnia lata, które mimo jesiennej aury zacznie się już jutro

Przysmaki Karolki
Fruktajl, czyli owocowa przekąska 219

jest pyszny, ma bardzo orzeźwiający smak             truskawka & banan , oraz kawałki ananasa, ma pyszny, owocowy smak             oraz śliwka & jabłko, z dodatkiem ziaren zbóż: pszenicy, owsa, jęczmienia i otrębów pszennych (uwielbiam go )               Piję je więc naprzemiennie w zależności od tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 509

ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo.  Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową

Sajkofanka smaku
Marchew do pieca! 196

łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu   łyżeczka kardamonu dowolne bakalie (najlepiej duża garść) : rodzynki, suszona żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą

Sajkofanka smaku