odmazane z boczkiem i cebulka ,a do tego orzezwiajacy zimny kefir.Danie to ma na pewno cale rzesze zwolennikow.Proste i pyszne.Lubicie taki zestaw? Wbrew pozorom jest to naprawde sycacy i zdrowy obiad.Danie mozna wzbogacic dodatkiem np. jajek sadzonych.Skladniki na dwie duze porcje:600 g mlodych ziemniakow1 spora cebula100-150 g boczku wedzonego2 kefiry a 500 gkoperek,szczypioreksol,pieprz do smaku2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Genialny torcik na letnie upaly.Lekko ,zdrowo i pysznie.Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudzila moj zachwyt juz w deserze,ktory robilam wczesniej.Przepis znajduje sie tutaj:klik.Coz,maly dodatek zelatyny sprawil ,ze deser zamienil sie w tort.Bardzo polecam zamiast smietany kremowki smietanka kokosowa,we wszystkich deserach.Zamiana odbedzie sie z korzyscia dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder.Upieklam go w foremce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!propozycja wykorzystania melona i arbuza do pysznego letniego deseru.Wyglada bajecznie.Jestbardzo zdrowy i cudownie orzezwiajacy,idealny na letnie upaly.Smakowite polaczenie jogurtu greckiego z kremem kokosowym,a smak podbudowany dodatkiem Malibu.Resztki melonow i arbuza zuzylam do melonowego smoothie.Przepis znajdziesz tutaj:klik Jesli uzyjesz mocno schlodzonych skladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak nie odpowiada,wystarczy upiec fenkula i po anyzkowym smaku ani sladu.Sama nie wiem,czemu tak rzadko pojawia sie na naszych stolach.A ,ze warto go jesc zaraz Was przekonam.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W FENKULE ?Fenkul (Foeniculum vulgare) inaczej zwany koprem wloskim jest blisko spokrewniony z pietruszka,koprem i marchwia.Ma pekata bulwe i sliczne pierzaste,ozdobne liscie o orzezwiajacym zapachu anyzku.Jest niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jablka pieczone? To deser stary jak swiat i chyba troche zapomniany.Przy tym tak prosty niezwykle dekoracyjny i efektowny.Bardzo polecam pieczenie jablek,bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewajaca przekaska na krotkie ,jesienne dni.Przy wypelnianiu jablka mozecie puscic wodze fantazji i jablkowy farsz zrobic z tego co lubicie najbardziej.Nie pomijajcie jednak cydru,gdyz po upieczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wymaga nawozenia i doskonale znosi okres suszy,gdy np. jestesmy na urlopie.Rozmaryn w ziemi ogrodowej znacznie lepiej sie czuje i duzo lepiej rosnie.Caly sezon wegetacyjny korzystam z dobrodziejstw tego zdrowego ziolka,uszczykujac potrzebna ilosc.Gdy obetniecie wierzcholki pieknie sie rozkrzewi.Przed nadejsciem mrozow likwiduje uprawe rozmarynu.Scinam cale lodygi ,a po umyciu i osuszeniu ukladam w pojemniku lub woreczku foliowym i umieszczam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka.Piec w temperaturze 200°C 20 minut.Studzic na kratce.Przestudzone posypac cukrem pudrem lub oblac lukrem,jesli ktos lubi i nie liczy za bardzo kalorii.Bardzo lubie z lukrem,niestety zwycieza zdrowy rozsadek Posypujac buleczki cukrem pudrem zuzywam 2 lyzeczki cukru,a juz na lukier potrzebowalabym prawie szklanke cukru pudru.Roznica porazajaca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu.Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty z daktyli jest niezwykle proste a tak przygotowana paste mozna spokojnie zrobic na zapas i przechowywac w lodowce .Najprostszy wariant jest wlasciwie jednoskladnikowy,nie liczac dodatku wody.Wieczorem namoczyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Panna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielone ziarenka i myslam o tym,by poczytac w internecie co to takiego Grünkren.Przeczytalam ,kupilam i zachwycilam sie smakiem.Kotleciki ,ktore dzis przedstawiam sa tak pyszne,ze gdyby nie zdrowy rozsadek zjadlabym je wszystkie sama zaraz po usmazeniu.Takze goraco polecam!Na post w wlasciwosciach zdrowotnych orkiszu zapraszam tutajSkladniki na 4 porcje:150 g Grünkern geschrotet400 ml bulionu warzywnego200 g marchewki1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wychodowanie wlasnego zakwasu na zurek,bo jesli do tej pory korzystaliscietylko z "gotowcow"nie znacie tak naprawde jego prawdziwego smaku.Jedzcie zur nie tylko w okresie Wielkanocy,bo to naprawde zdrowy i bardzo smaczny posilek .Podstawa kazdego zuru jest zakwas.Przepis na pyszny zakwas,ktory sie zawsze udaje podalam juz wczesniej tu:klikPodstawa kazdego zurku oprocz zakwasu jest wywar z warzyw.Przepyszny jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rewelacyjny sernik,ba...podwojnie rewelacyjny,bo niezwykle smaczny,zdrowy jak zaden inny i upieczony bez dodatku jajek oraz calkowicie bez cukru i dodatku jakiegokolwiek innego slodzika..Pomysl sie narodzil po wyprodukowaniu przeze mnie pasty daktylowo-chalwowej.Pasta byla tak slodziutka,taka niesamowicie chalwowa i tak cudownie pyszna,ze nie moglam sie od niej oderwac.Najchetniej dodawalabym ja do wszystkiego.W miedzyczasie natknelam sie gdzies
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Expresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do przygotowania tego pozywnego,zdrowego dania.Nie wiem czy wszyscy zachwyca sie jego smakiem,ale lubiacy ciecierzyce i cukinie na pewno.Gwarantem dobrego smaku jest pyszna soczewica i o ile do hummusu nadaje ta z puszki ,tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste i bardzo aromatyczne.Pysznie,zdrowo,kolorowo - bardzo polecamSkładniki:podgotowane wcześniej ziemniaki (okolo 10 minut)2 papryki2 pomidory1 cukinia1 główka czosnkusól,pieprzoliwarozmaryn,tymianekWykonanie:ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minutpapryki umyć,usunać gniazda nasienne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!