Kochani w sobotę 31.01 miałam możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez QAFP "Piękno w smaku" w Warszawie. Chciałam się podzielić z Wami wrażeniami
Niezły Młynekposiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju płatków zbożowych, np. owsianych, orzechów, pestek(...)jagody goji. Mieszamy i przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykanych. Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana w suchych i szczelnie zamkniętych słoikach nic nie traci
mojewypiekiinietylkoDzisiaj mamy Wam do przedstawienia trzy wersje makaronów jakie są ostatnio dość popularne w eko sklepach. Nie są to tanie produkty ale jedną paczkę otrzymałyśmy w
Candy PandasLubię takie proste, sezonowe i smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza
Mango Papajazaczynający się od żubra. Dlatego te krewetki nazwałam "po białowiesku". Przyprawiłam je żubrówką rosnącą u nas w ogrodzie. Turówkę kupiłam wiosną w sklepie przy wrocławskim ogrodzie botanicznym. Sadzonka była zdrowa i niedroga. Na dodatek miła pani odpowiedziała na moje pytania dotyczące jej uprawy. Trawa ta lubi dość wilgotne podłoże i dobrze nasłonecznione stanowiska (choć podobno znosi różne warunki(...)razem z kukurydzą i ryżem- chwilę podsmażamy. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Tuż przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką pietruszki. *edit: Nasza żubrówka w dziczy Jest to szybki, aromatyczny obiad, z czosnkiem i żubrówką "dla zdrowotności". Myślę, że żubrówkę można zastąpić trawą cytrynową, ale wtedy już nie będzie "po białowiesku"- tak jak jeszcze podejrzewam, że w okolicach Białowieży mogą być
les mirabellesTofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Skład : woda, ziarno soi, chlorek wapniowy i magnezowy - substancje koagulujące(...)ramach współpracy ( polsoja.com.pl ) // cena zależna od sklepu, ok. 4-6zł (180g) Zakupione w : produkt otrzymany w ramach współpracy ( polsoja.com.pl ) // produkt dostępny w większych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością
breakfast of dreamsNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia BeatyDzisiaj sięgnę po książkę powstałą na kanwie serialu "Rodzina Soprano" Nie widziałam ani jednego odcinka, ale włoskie receptury przygotowywane con piacere, to zupełnie inna sprawa. Jednym z szybkich obiadów jest dzisiejsza propozycja. Kupcie ulubiony, raczej niezbyt długi makaron i pół kilo brokułów. Pozostałe składniki prawdopodobnie zawsze macie w domu. Porcja jest dla czterech osób. Należy przygotować: - ok. 400g makaronu(...)patelnię, mieszam delikatnie z warzywami. Posypuję większością parmezanu, mieszam. Reszta sera ląduje na stole. Każdy posypuje dodatkowo swoją porcję zgodnie z chęciami. Gotowe po ok. 20 minutach. Nieskomplikowane, zdrowe danie, dogodne nawet dla wegetarian. Spróbujcie! Nawet jeśli dotąd nie jedliście brokułów z chęcią. Może zmienicie upodobania? Smacznego! #brokuły #makaron #pasta #kuchniawłoska #wegetariańskie #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie tePamiętam moje pierwsze knedle...Robiłam je w poprzednie wakacje. Były to knedle ziemniaczane, a że nie mam praski, żeby je przez nią przecisnąć, musiałam 'zgnieść' je
chili & sugarwielkim mieście, wyjazd do mniejszej miejscowości, w której powietrze górskie odpręża umysł jest zbawieniem. Ponieważ w niedzielę sklepy są tu pozamykane, nie mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego(...)Makar odcedzamy, ja nie dodaję zimnej wody, ale małą łyżeczkę oliwy i bazylii. Wszystko mieszam. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Szybki, tradycyjny, całkiem zdrowy przepis bez dodatku mąki, oleju, czy gotowego sosu spaghetti :) Naczelny nawet się nie zorientował, że nie dodałam "białego" makaronu, a i tak był zadowolony :) Buon appetito
Kitchens AlphabetP okrzywa zwana zielonym złotem jest zarazem warzywem, ziołem, chwastem, kosmetykiem oraz ekologicznym środkiem do nawożenia i ochrony roślin. Właściwości parzące traci podczas suszenia i
SzczyptaSmaQKrokiety z kapustą i pieczarkami to uniwersalna wersja, która sprawdza się na co dzień i od święta. Do tego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu(...)bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy RajMarchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze(...)zmarszczek, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i poprawia wygląd i kolor skóry. Do całej tej warzywnej historii załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu Skąpanarównież stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu. To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam, przystaweczki zrobiłam. Wszystko z 4 sztuk kiełbasek białych. Aby wydobyć aromat białej kiełbaski, postanowiłam ją zgrillować. Jako , że na 11 pietrze raczej trudno o grilla, użyłam patelni do grillowania. Podobny(...)charakteryzują się wspaniałym smakiem oraz niską zawartością cukrów i tłuszczów nasyconych. Kiełbaski mają wysoką zawartość białka , zachwycają nietuzinkowym smakiem i aromatem, idealne dla osób dbających o sylwetkę i zdrowo odżywiających się...a przede wszystkim SMAKUJĄ wybornie i są genialne ,aby nabrać z powodzieniem TAKIEGO mięsożercę! Smacznego ! Jeśli jesteście głodni zmian i poprawy własnej kondycji...to polubcie Polsoja
Z Kuchni Do Kuchni