moja Mama, ja z kolei w swojej kuchni bawię się smakami i świadomie łamię pewne schematy. Dlaczego? Bo nasza rodzina to istny smakowy misz masz. I zrobić obiad, który wszystkich zachwyci jest w naszym przypadku dużym wyzwaniem. Nieustannie jednak próbuję i od czasu do czasu mogę ogłosić sukces. Tu więc go ogłaszam! Składniki: dwie mniejsze główki kapusty włoskiej(...)najbardziej, gołąbki można jeść bez niczego. Nie są w żadnym stopniu za suche. Polecam! Dla odwiedzających bloga, ambitnych w kuchni i nie tylko, na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE, sklep Dajar oferuje 10% rabatu na produkty #Ambition
gutfutCzy Wy również uwielbiacie klopsiki? Ja i P. na pewno :) Można je robić z różnymi dodatkami i w przeróżnych sosach, co daje niemal nieskończone możliwości. Na
Ratunku obiadTydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i
Obiad gotowySałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i soli..To zależy(...)odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami a im dłużej leżą ,tym olej ostrzejszy.Wykorzystuj jako zdrowy dodatek do pikantnych potraw.Poprawia krążenie przede wszystkim.ale uważaj z ilością! Spróbuj teraz wytworzonej przez noc zalewy i zadecydouj dopiero czego dodać i jak chcemy aby nasza sałatka smakowała, ja musiałam dolać
Z Kuchni Do KuchniRaz jeszcze powtórzę, że warto wzbogacać naszą dietę o ryby. Szczególnie teraz - zimą gdy odporność w cenie. A jak powszechnie wiadomo ryby, szczególnie morskie są doskonałym
Kuchnia po mojemuProponujemy kolejne danie z kategorii bardzo łatwych i szybkich w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektownych. Grillowanego łososia podamy z kolorową warzywną sałatką na zimno. Trzeba przyznać
Kulinarna PokusaZiemniaki, pyry, kartofle, bulwy ... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je
Kitchens AlphabetJak widać ostatnio zatraciłyśmy się w raczej słodkich produktach a propozycji obiadowych nie było już od dawna. Po serii recenzji zup i kasz od SyS (na
Candy Pandaschodzi o ser - jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem i zastanowić się czy chcecie zmienić smak słonawym elementem. Jest dość wyczuwalny. Sałatka gotowa!!! :) Pyszna i zdrowa bo: Por - ubogi w kalorie, bogaty w sole mineralne (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i w witaminy (A, C, E, B1, B2, PP). Obniżający poziom złego cholesterolu(...)łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych, wspomaga leczenie zatruć i kaszlu." (Opis: Skworcu ). Dostępny tutaj: kliknij. Sezam Czarny - Ten delikatnie orzechowy "wynalazek" jest bardzo zdrowy! Szczególnie w Indiach uznaje się jego lecznice właściwości, które regenerują organizm, regulują miesiączki, niwelują bóle reumatyczne, wspierają produkcję mleka u matek i... jeszcze ujawnia swoje moce jeśli chodzi o urodę
Wypisz Wymalujwystrój holu, dbałość o miłe szczegóły i dyskrecję (brak nachalności, wścibstwa, a jednocześnie łatwy kontakt w razie potrzeby) obsługi. Super. Po wstępnym zagospodarowaniu kwatery wyszliśmy zjeść wielki obiad powitalny bo nawigacja poprowadziła nas nawet poza traktami restauracyjnymi. I bach ... oprócz udanego kwaterunku już pierwszego wieczoru znaleźliśmy lokal gdzie: wyglądało miło, PACHNIAŁO jedzeniem, smakowało niezwykle świeżo i kosztowało znośne pieniądze
Kuchnia po mojemuPowracam. Z kolejną zupą. Tym razem kapuśniak leniwca studenckiego,który o zupie myślał przez dwa wykłady i pół ćwiczeń. Jak to zwykle bywa po zakupie składników
U FiolkiDziś jest moja ulubiona pogoda! Słońce rozpieszcza i nie pozwala na chandrę, jednak temperatura dzielnie walczy z jego promieniami i zwiastuje już prawdziwą jesień... 9'C
Kitchens AlphabetDzisiaj zapraszam Was na pyszne papryczki faszerowane mięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki
Tradycyjna kuchnia KasiPieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek(...)drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym szpinakiem i kolorowymi kiełkami – posypana pokruszoną grecką fetą. Zdrowe i syte jedzenie! SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (u mnie 1,75kg) 1 naprawdę duży i okazały pęczek pietruszki 5 średnich ząbków czosnku 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka
Karo in the KitchenDobrze mnie już znacie i wiecie, że uwielbiam dania rybne lub z owocami morza. Zupę rybną gotuje od dość niedawna, bo może 3 -4 lata temu
SMYKWKUCHNI