Dzisiaj na ostro! W menu meksykańska zapiekanka z czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość(...)quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa i kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski kmin i kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących przypraw jest niesamowitych. Chyba się domyślacie, że taka zapiekanka jest
codojedzeniaprzez Was przepisy były związane z podróżami zagranicznymi, a liczyłam na to, że pojawi się trochę przepisów z Polski. Może następnym razem? ;) Bardzo dziękuję autorom wpisów z blogów: Smaczne-zdrowe, Teoria smaków, Smak mojego domu, Moja Mama Gotuje... i bloguje, Smaczne opowieści, Trisha & Morning Coffee za udział w akcji i przesłanie przepisów inspirowanych podróżami. Pozwoliłam sobie wyróżnić(...)Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER
Weekendy w domu i ogrodzieWIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek(...)natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie wypróbujcie ją na obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonymnie dotarły, przekonały mnie i stały się podstawą do tego, by jeść bardziej naturalnie, kolorowo i... ZDROWO. Bo właśnie na tym polega największy problem - wmawia się nam, że mięso i mleko są nam potrzebne do wzrostu, uzyskania siły i bycia zdrowym. Tymczasem wszystko wskazuje na to, że jest wręcz odwrotnie - "pij mleko, będziesz kaleką", to tak w telegraficznym skrócie(...)nigdy więcej mięsa i mleka krów, przecież to dla ludzi niezdrowe"?... Oprócz przemysłu mięsnego upadłby przemysł farmaceutyczny a lekarze musieliby szukać nowego zajęcia - nie, taki cud raczej się nie zdarzy... Ale - coraz więcej i coraz głośniej mówi się o tym, że mięso nie jest dla ludzi zdrowe a mleko krowie to dla człowieka wręcz trucizna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEidzie, lepszy rozwój intelektualny dziecka (z radością i dumą mogę to wszystko potwierdzić na przykładzie mojego dziecka). Na podstawie badań można stwierdzić, iż dzieci matek karmiących piersią i stosujących zdrową, opartą na produktach roślinnych dietę są inteligentniejsze od dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, a także sprawniejsze intelektualnie w wieku dorosłym. Do wspomnianych wyżej korzyści zdrowotnych z karmienia piersią należy(...)córka domagała się piersi non stop przez 8 pierwszych tygodni jej życia. Miałam maluszka przy piersi 20h na dobę. Gdy mąż był w pracy nie byłam w stanie przygotować obiadu, napoju, nawet wyjście do toalety było wyczynem. Nikt nie powiedział mi, że niektóre dzieci mają tak silną potrzebę ssania i bliskości, że chcą być przytulone do matki przez cały czas
Jeść, by żyć w zdrowiuNie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły
Taste Of My DayNazywam się Tobiasz jestem technikiem żywienia i kucharzem. Pasjonuję się zdrową żywnością dlatego też zdecydowałem się by powstał ten blog. Blog który połączy pasję gotowania z troską o zdrowie i dobre samopoczucie. Uważam że w dzisiejszych realiach jedzenie nie tylko ma służyć zaspokojeniu głodu, uważam też że dobry smak potrawy nie daje pełni szczęścia. Od dawien dawna jedzenie miało(...)jednakże jakość naszego pożywienia diametralnie spadła. Można by pokusić się o stwierdzenie że kilka bulw roślin wraz z jajem ptaka z odległej epoki odżywiło by nas lepiej niż współczesny obiad ze schabowym w roli głównej. Dochodzimy więc do tego że prócz zaspokojenia głodu i cieszenia się dobrym smakiem potrzebujemy by dany pokarm dał nam energię do działania a mózg
Kuchnia PROzdrowotnaObiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się(...)super smak. Dlaczego chadzamy na skróty? Żyjemy szybko, wciąż się spieszymy i dla mnie to nie ma sensu, poświęcamy swój czas na przygotowanie w jak najwyższym stopniu naturalnego i zdrowego dania, a na koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami. Chciałam
Blondynka GotujeNie wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną
Moje Małe Czarowaniełyżeczki miodu. Wszystko razem przez chwilę dokładnie mieszamy. Następnie wstawiamy do lodówki. Ja swój pucharek przygotowuję albo z samego rana, wówczas mogę się nim zajadać w formie deseru po obiedzie lub na kolację. Taki pucharek chia można również przygotować wieczorem i zjeść do na śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny. Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy
Słodkie okruszkidania bez zdrowej i pysznej surówki. Bynajmniej, tak jest w moim domu, że na stole nie może zabraknąć zielonego akcentu. Dlatego dziś zapraszam Was na prostą i zdrową surówkę obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawioną cytrynowym pieprzem. Spróbujcie. ... prostota, zdrowie i smak Składniki: 1 sałata rzymska 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) 1/3 łyżeczki(...)pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Tak przygotowanym dresingiem polewamy naszą sałatkę. Wszystko razem mieszamy, próbujemy. Sałatkę odkładamy na kilka minut (najlepiej do lodówki), aby smaki się przegryzły. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkihttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/hreczanyki-czyli-mielone-z-kasza.html> Składniki:
w mojej kuchniZupa do której ja osobiście mam wielki sentyment, gdyż wiąże się ona z bardzo ważnym dla mnie wydarzeniem. Zupa niby ziemniaczana, niby grochówka ale
Smaczne Zdroweprosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego (lub majonez z jogurtem pół na pół) albo nie dodawać nic i też jest smaczna. Dla urozmaicenia można do niej(...)nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej jednak nie zostało to potwierdzone naukowo. Tak czy inaczej – warzywo smaczne i zdrowe, gorąco polecam. Surówka z selera: seler 1-2 jabłka 4-5 ogórków kiszonych 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki
UgotujmyTo.plwybieram tę ostatnią opcję i kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego, ulubionego sosu. Mogą też być dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków gotowanych. Zobacz przepis na Frytki pieczone z pasternaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza