Dziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiałam jeszcze placki do tortilla, zostały mi kotlety z obiadu, więc mam znów na szybko coś na ząb. Wiem, wiem, kilka dni temu była tortilla ale
Ewa w kuchnikaszy bulgur (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia ich niedobory. Nasiona komosy są źródłem białka bezglutenowego, dlatego(...)stosowane przez osoby chore na celiakię. Co ciekawe quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Czyli pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka trójkolorowej komosy ryżowej 3 duże pomidory 1 szalotka, drobno posiekana sok wyciśnięty z 1 cytryny duży pęczek natki pietruszki pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Smakowity Blog KulinarnyJak już nieraz mówiłam uwielbiam śniadania!Leniwe śniadania!Wstaję zwykle 2 godziny przed wyjściem,by móc na spokojnie zjeść sobie śniadanie i wypić kawę.Zazwyczaj jest
Ostra na SłodkoKarp smażony to jedno z tych dań, które od zawsze pojawiają się na świątecznym stole w mojej rodzinie i zapewne w Waszych również Jeśli lubicie takiego w chrupiącej panierce to wcale nie musicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku(...)kwestii postu oraz modelu odżywiania ) Wiem, ze tradycyjnie karp smażony jest w postnym oleju roślinnym np rzepakowym, ale ten nie należy do najzdrowszych więc jeśli sięgamy po zdrowe zamienniki mąki pszennej czy bułki tartej to zwróćmy też uwagę na rodzaj tłuszczu Kiedyś gdzieś widziałam lub czytałam, że aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu
Ola la LCHFzupy ? U nas wyszło to z domu, kiedyś zupa była podstawą, a później jedliśmy tzw. drugie danie. W dzisiejszych czasach to już rzadko spotykany rytuał, aby jeść dwa dania. Teraz się zastanawiamy, gdzie to się mieściło hihi... Wracając do zupy zastanawialiśmy się co tu upichcić i do głowy przyszła nam niezawodna ogórkowa. Mniammmm od razu babcia się(...)indyjskie i inne. Wiele rożnych kuchni, co nie jest złe, bo sami lubimy eksperymentować i super, że możemy nabyć składniki potrzebne do dań egzotycznych i gotować rożne cudeńka z zagranicy. Przypomnijcie sobie jednak ile fajnych dań kiedyś nazywanych "jarskie", dziś zwane wegetariańskie, jest w naszej kuchni. Nie zapomnimy wspaniałej jadłodajni z Wrocławia nazywanej "VEGA", może bywaliście w niej
vegetaniesię bólami brzucha, wzdęciami lub nudnościami wskutek spożycia surowego lub niedogotowanego bobu. Może niestety prowadzić do niedokrwistości hemolitycznej, Bób (szczególnie starszy) może także powodować wzdęcia, nawet u osób zdrowych. Aby tego uniknąć, najlepiej dodać do wody, w której będzie gotowany, łyżkę cukru lub garść kminku. Gotujemy bez przykrycia . Dobrze jest także wcześniej namoczyć bób i jeść(...)gastrycznych do minimum. W formie ugotowanej nie powinien być także spożywany przez diabetyków, ponieważ jego IG wynosi wtedy 80 (IG surowego = 40). Lubicie bób? Macie jakieś sprawdzone dania z jego udziałem? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Powiedz dietom nieprzepisu Whiness przygotowałam dziś dla mojej mamy na śniadanie ;) lubię gotować dla innych ale rzadko mam do tego okazje, bo jakoś nie uśmiecha im się jedzenie tak zdrowo jak ja, jednak z uwagi na to, że te placuszki są z kokosem, a moja mama uwielbia kokos, zniknęły w mig!;) ocena: PYSZNE! ;) PS. przypominam o głosowaniu tutaj Składniki (jedna porcja(...)szklanki pitnego jogurtu naturalnego (w oryginale jest maślanka) 2 łyżka wiórków kokosowych 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka stevii/miodu (ja dałam 2 łyżeczki fruktozy) aromat śmietankowy jako dodatek domowe powidła truskawkowe mojej mamy + wiórki kokosowe ;) Sposób przygotowania: Mieszamy suche składniki dodajemy pozostałe mokre składniki i miksujemy na gładką masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKuchnię wietnamską charakteryzuje świeżość i wyrazistość smaków, bogactwo barw oraz zapachów. Ponadto jest zdrowa i lekka. Kuchnia wietnamska nie istnieje bez dużej ilości przypraw i warzyw. Najbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze… i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią(...)Składniki na wywar jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę
mojewypiekiinietylkoczęści owoców na jedną część syropu. Proporcja jest taka: 4:2:1, gdzie mamy odpowiednio owoce, wodę i cukier. Do tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się
Bon Appetit Małgorzatytakim składem całkiem w porządku. Marka zdecydowanie godna polecenia ( ich strona ). I deszcz się może schować! I wprawdzie nie udało mi się rozegnać deszczowych chmur, ale nie dałam się pogodzie. Dalej nucę sobie Yvesa Montanda i wyobrażam sobie, że moje balerinki i prochowiec są prosto z paryskiego butiku, a deszcz jest po to żebym mogła stąpać z wdziękiem pomiędzy kałużami
les mirabellestrudne, wręcz niemożliwe do zrobienia. Moje obawy okazały się jednak zupełnie bezpodstawne: to dość prosta potrawa, a do tego smaczna i efektowna. Przede wszystkim jednak, jest to zdrowy zamiennik kupowanych w sklepie wędlin, które - nie łudźmy się, że jest inaczej - zawierają w większości składniki nieobojętne dla naszego zdrowia. Nie można też nie wspomnieć o niskiej kaloryczności(...)zabezpieczy skórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję do naszej wspólnej akcji Odchudzamy nasze dania. Po świętach chyba będziemy musieli przypomnieć sobie przynajmniej kilka z przepisów tam umieszczonych
Codzienna kuchnia niecodziennaHej kochani :) Kilka dni przerwy sorry :) Niestety grypa była potężniejsza od nas. A wiecie zapewne jak nie chce się robić czegokolwiek, jeśli leżymy z gorączką. Wszystko
vegetanienapoje! Z pewnością w książce znajdziemy inspirujące pomysły na każdy z 5 zalecanych posiłków każdego dnia! Ta książka to zresztą nie tylko przepisy! To również zbiór informacji o zdrowym życiu i odżywianiu - ostatnie 40 ston książki nosi nazwę Żyj dobrze - czyli co robić, by dobrze się czuć! Jamie tworząc tą książkę dobrze się do niej przygotował - jak pisze dużo(...)kurczakiem, komosą i mnóstwem warzyw, muffinki czy pomysły na fajne chlebki i kanapki! Wszystko wygląda cudownie i brzmi chyba jeszcze lepiej! Czy wspominaliśmy Wam już, że wszystkie zdjęcia dań są zrobione tylko i wyłącznie przez Jamiego? Tak, to on teraz stanął z aparatem w dłoni i uwiecznił wszystko co przygotował! I zresztą świetnie się spisał, sami zobaczycie przykładowe zdjęcia
Plate of JoyJeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!