Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą(...)Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią
Smakołyki AsiKolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w
Smaczne ZdrowePopapraniec to przepyszne ciasto, tylko sama nazwa może nie za piękna, no ale coś w tym jest, bo właśnie jest takie popaprane, przynajmniej samo
Smaczne Zdroweplanu, bez warzyw, biała mąka i tłuszcz. I w tym momencie trafiłam na dwie Panie, które w 3 sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz zdrowo. No i okazuje się, że: kajzerka nie jest mi niezbędna, a dobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie(...)smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc jak ten makaronik zastąpić warzywami, jak zamiast serka żółtego mam wcinać chudy twaróg? Otóż okazuje się, że jeśli
Brzuszki Łakomczuszkiróżnej postaci. U nas do czasu przedszkola młodszego wszyscy tak samo chętnie jedli wszystkie prawie warzywa i owoce. Niestety po kilku tygodniach w przedszkolu młody zaczął narzekać na niektóre dania, zwłaszcza warzywne. Mogę czasem pójść na jakieś ustępstwa, ale najczęściej jestem wredną matką i nie pozwalam mu omijać całkowicie czegokolwiek, co już na jego talerzu się znajduje. Musi(...)przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów, ma też pozytywny wpływ na układ trawienny. Starożytni żuli liście kapusty przed ucztami w przekonaniu, że ułatwia radzenie sobie
I tu będę miała takie teprzyszłości. Pasztet był pyszny, zajadały się nim również cudowne i kochane pielęgniarki w szpitalu, tydzień temu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy(...)odcedzamy (muszą być dość suche) i blenderujemy na gładką masę, dodajemy cebulę, odrobinę soli i pieprzu i ponownie blenderujemy. Gdy powstanie gładka masa, przelewamy 2/3 do prostokątnej, niewielkiej blaszki (dajmy na to 27 cm długości). Następnie układamy ciasno śliwki i wylewamy resztę masy. Przed wstawieniem do piekarnika posypujemy nasionami słonecznika, solą i pieprzem. Najlepiej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- łatwiej
Mango PapajaTradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie
Smaczne ZdroweCzyli sernik jaglany, choć mam wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser
Roślinna - blog wegańskiTym razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie
Ola la LCHFPyszny chlebek, idealny na śniadanie i zdrowy, bo domowy. Dawno już nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by w coraz bardziej chłodne, wręcz zimne dni nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo, a piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy(...)akcji ZORRY , ponieważ na 16 października przypada Światowy Dzień Chleba . Ja co prawda swój upiekłam już kilka dni temu, ale z myślą o dzisiejszej jego publikacji, bo zwyczajnie nie dam rady upiec dziś świeżego... Z zeszłorocznego byłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także
Kolorowy PrzepisownikPodając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną sałatkę z kiełkami. Szybko, zdrowo i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 1/2 główki sałaty 1 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki kiełków rzodkiewki zielony ogórek (około 5 cm) szczypta suszonej bazylii sól(...)przygotowaną sałatkę odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smaków. W tym czasie przygotowujemy obiad. Taka sałatka sprawdza się najlepiej jako dodatek do frytek, kotletów mielonych lub innych smażonych dań. Choć smakuje równie dobrze samodzielnie np. na lekką kolację. Smacznego
Słodkie okruszkiJak już zapewne wiecie, bardzo lubię wiedzieć co jem. Przetestowałam już wiele przepisów na chleb czy bułki, jednak na TEN przepis natknęłam się pierwszy
Smaczne ZdroweNajczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej całkiem sycące danie. Na początek pokroiłam pierś w raczej wąskie paseczki, trochę na chiński sposób, po czym wymieszałam ją z przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam(...)soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem wilgotnych składników. Jest prosta, szybka i zdrowa. W końcu seler to jedno z popularniejszych warzyw wszystkich dbających o linię i zdrowie. Korzystnie wpływa na przemianę materii i pracę nerek, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego. Hollywood zajada się
I tu będę miała takie teŚniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, który powinien dodać nam dużo energii na resztę dnia. Mi taką energię dodaje owsianka. Jest to sycący i zdrowy posiłek. Z dodatkiem podprażonych orzechów laskowych i jabłek karmelizowanych w syropie klonowym jest prawdziwym królewskim śniadaniem. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 jabłko 2 łyżki syropu klonowego(...)skórki, pokroić w kostkę. Na małą patelnię wyłożyć jabłka, dodać wodę, syrop klonowy i cynamon. Dusić 3 minuty. 4. Ugotowaną owsiankę przelać do miseczki, na wierzch dać karmelizowane jabłka, posypać orzechami laskowymi. Smacznego
Moja Galeria Smakuciekawi wegańskiego gotowania i świetnie trafiliśmy! Michał, nasz prowadzący, to niezwykły człowiek! Chyba nie uda Wam się go "zagiąć" jakimś pytaniem! On zna odpowiedź chyba na każde pytanie o zdrowe odżywianie, wartości odżywcze produktów i informacjami sypie jak z rękawa! Do tego mówi to w tak interesujący sposób, że można by godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią(...)świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest pyszna! Serio! Wracając po warsztatach do domu rozmawialiśmy o każdym daniu, co nam w nim szczególnie przypasowało i mocno zaczęliśmy się zastanawiać nad dalszym wegańskim gotowaniem. Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty
Plate of Joy