zawijane z szynki - 429 przepisów (strona:16/29)

Tarta z porem i szpekiem 225

siekamy z mąką, dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 250 gr serka ricotta 2 duże pory 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku) 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry) 4 jajka

Mia Cucina Sofieta
Tarta z... 134

być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajkoWysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto(...)min.W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi oraz szynkę.Wstawiamy na piekarnika "na oko" po 15 min warto przyjrzeć się tarcie.Nie powinna piec się dłużej niż 30min.Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Pizza z serowym brzegiem 202

wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli.  dodatki: 1/2 puszki pomidorów, kilka kostek sera feta, 5 brykietów mrożonego szpinaku, kilka czarnych oliwek, 8 plasterków żółtego sera, 4 plasterki szynki, oregano. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy(...)pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika

Aga w kuchni
Roladki z szynki 232

szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.  Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy

prawdziwe jedzenie
Coś z niczego - Ślimaczki 234

środek. Następnie smarujemy jedną połówkę połową serka Almette , ja użyłam tego z ziołami. Następnie układamy sałatę i szynkę, znowu sałatę i znowu smarujemy druga połową serka Almette. Na górze układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Przykrywamy drugą połową bagietki i mocna zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Na następny dzień kroimy w kawałki i grubości około

Aga w kuchni
Szynka z indyka z szynkowara 168

wstępów zapraszam więc Was na kolejną porcje doskonałej domowej wędliny, tym razem w wydaniu drobiowym.  Oto szynka z indyka z szynkowara, banalnie prosta do przygotowania. I bardzo smaczna. Szynka z indyka z szynkowara Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 900 g fileta z indyka 22 g peklosoli 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka(...)kleiste dodajemy pieprz i  mieszamy. Woreczek wypełniamy mięsem, wkładamy do szynkowara, Woreczek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar dociskając sprężynę. Urządzenie wkładamy do lodówki na 18 do 24 godzin. Po tym czasie szynkowar wkładamy do większego garnka i zalewamy go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia, Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Następnie szynkowar wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Tartinki z figami, ricottą i szynką 182

serka ricotta100 g szynki ( zwykłej lub parmeńskiej)40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych)sól, pieprz, czosnek. 4/5 figWszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez

Mia Cucina Sofieta
Faszerowane pomidory 235

środek. Następnie wydrążone pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około

Lawendowe Niebo
Przekąski z tortilli 667

sosem, np. jogurtem naturalnym czy jogurtem połączonym z musztardą. Na sos ścieramy żółty ser, układamy plastry szynki, pomidora pokrojonego w cienkie plastry, mozzarellę pokrojoną na mniejsze kawałki (najlepiej plastry) i na koniec układamy świeżą bazylię. Najlepiej mieć kogoś do pomocy przy zawijaniu tortilli. Wszystkie brzegi zaginamy do środka by nic nie wypłynęło podczas podgrzewania w piekarniku, a następnie zwijamy

upichcic
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 433

Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Serowe paczuszki z warzywami 203

Prosta smaczna przystawka. Szybko można przygotować, a w plasterki sera można zawijać inne dodatki, np. rzodkiewkę, tuńczyka paprykę. Składniki 200 g wędzonego żółtego sera wędzonego (u mnie gouda) 3 ogórki konserwowe 8 szt pomidorków koktajlowych 50 g szynki gotowanej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie   Ser pokroiłem

R'n'G Kitchen
Polędwica a’la Wellington 144

rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Pizzowy strudel 239

Pizza zawijana😉 Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 30g drożdży 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany zioła prowansalskie dodatki: 10 dkg szynki 20 … Czytaj dalej Pizzowy strudel

czarrna od kuchni
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 596

chudy boczek ( plastry)ser żółty w plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem

Słodka Strona
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 424

patrzeć trochę  pracochłonne. To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia

Walijskie Pichcenie