zawijane z szynki - 429 przepisów (strona:23/29)

Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 187

Ostatnio zorientowałam się, że wśród tych wszystkich przepisów na zawijaną pizzę na moim blogu, brakuje jeszcze receptury na tradycyjne calzone. Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu. Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi(...)stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 179

łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone(...)jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą. Buraki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ananasa. Bób zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem soli i oleju. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy

Moniki Smakołyki
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 175

pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek(...)suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się wypchać jak najwięcej powietrza. Folii spożywczej dajemy 2 warstwy, po zawinięciu w pierwszą, zawijamy w kolejną. Worek do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Włoska pizza 184

jeśli jest zbyt klejące - dodajcie trochę mąki. Ciasto powinno być wyrabiane ok. 10 minut. Po tym czasie wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, warto też posmarować nią samo ciasto. Zawijamy wszystko folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uderzamy w nie pięścią, lekko wyrabiamy i dzielimy(...)wolicie, gdy sos jest jednolity możecie go zblendować. Z podanej ilości sosu wystarczy na 2 pizze.  Dodatki: ok. 150 g mozzarelli w wiórkach ok. 50 g startego cheddara szynka konserwowa salami ananas w kawałkach kukurydza konserwowa pieczarki papryczka jalapeno oregano Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem

Cooking Monster
Parówki w cieście drożdżowym 269

około 0,5 cm grubości.Pociąć na prostokąty lub kwadraty o wymiarach długości kiełbaski. Na środku każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski  paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.Marka DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach(...)czasów Ludwika Pasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją).Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona.Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe

Moje domowe kucharzenie
Wrap a’la krokiet 262

będę robić naleśników tylko zawinę to w placki wrap-owe. I tak oto wyszedł mezalians włosko-meksykański ale baaardzo smaczny. Składniki: 4 placki wrap pół kg mięsa mielonego z szynki mała puszka kukurydzy mała cebula szpinak cała paczka kilka czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 100 g sera gorgonzola picante (opcjonalnie – ja dałam) 2 łyżki(...)dodajemy ser gorgonzola. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Studzimy. 3. Podgrzewamy wrap-a na patelni grillowej, układamy na 1/3 szerokości placka szpinak, na to mięso i na to oliwki. Zawijamy wrap tak jak krokiet. Moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Gotowe. Smacznego! Można podawać do zupy ale też jako samodzielne danie np. z sosem

Mama z miasta
Wege roladki z szynki :) 181

Polsoja oferuje obecnie 5 rodzajów wędlin sojowych. Do przedstawionej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć innej, np. o smaku drobiowym czy szynkowym

Zdrowie na języku :P
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 206

bardzo łatwo pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych(...)ciasto wałkujemy dość grubo ma ok 6 - 7 mmm, wykrawamy szklanką krążki. Pomiędzy dwa kółeczka układamy warstwo liście czosnku niedźwiedziego, robimy 8 płatków i biorąc po dwa w palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem

Apetyczna babeczka
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 180

pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula(...)jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić. W garnku najlepiej o szerokim dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną

Moniki Smakołyki
Swojska wędlina z wyobraźnią. Szynka drobiowa z szynkowaru. 286

W momencie, kiedy posiada się dzieci człowiek zaczyna zastanawiać się i dokładanie analizować produkty, jakie podaje im do jedzenia. Na opakowaniach wędlin i innych kanapkowych wynalazków

Malinowe Pocałunki
Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 179

jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej) 5-7 plasterków sera 10 cienkich pasków papryki  po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej  ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki(...)ketchupu (nie za dużo bo wypłynie podczas pieczenia) na ketchup układam parówkę, wzdłuż  parówki kładę po dwa paski papryki i z boku lekko sypie kukurydzą. Tak przygotowanym ciastem zawijam parówkę dokładnie ściskając boki i łączenie. Można dodatkowo zrolować gotowe hot dogi żeby nabrały ładniejszego kształtu. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy hot dogi łączeniem do dołu w dość

Piekielna Kuchnia Pati
Pizza na grubym cieście 210

takich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się z Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? "Składniki na ciasto:300g mąki30 g drożdży3 łyżki oliwy z oliwek3/4 szklanki ciepłego mleka0(...)później.Dodatkowo:obrane i pokrojone pieczarki400g sera żółtego Edamskiegoszynka Litewska, Bankietowa albo BabuniPokrojony na cząstki świeży ananasmałe pomidorkiplasterki paprykikukurydza bazyliaRozwałkowane ciasto nakładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Boki zawijamy ze startym serem. Środek blatu smarujemy sosem , posypujemy startym serem i układamy na to ulubione dodatki, laby następni ponownie obsypać pizzę startym serem.Pizzę powinno się piec w piecu rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 211

gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus.Składniki:około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka),dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka,1 jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt(...)durszlak, składałam go na płasko i wygodnie zdejmowałam liście. Ze zdejmowanych liści ścinać środkowy gruby nerw, żeby gołąbki nie wyszły łykowate. Liście zawijać podobnie jak krokiety, kładąc porcję masy mięsnej na środku, a następnie zakładać lekko boki do środka i rolować.Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 255

przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)mieszanką, naczynie zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Wyjmujemy kaczkę z soli i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym, nie myjemy. Mięso obficie obsypujemy młotkowanym pieprzem, oraz ziołami prowansalskimi. Zawijamy kilkakrotnie w bawełnianą gazę, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w kuchni na haku. Możemy też suszyć kaczkę w dolnej szufladzie na warzywa w lodówce. Pozostawiamy do ususzenia na dwa, trzy tygodnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 201

francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule  8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki(...)niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku do momentu aż skórka na paprykach popęka. Następnie upieczoną paprykę każdą z osobna zawijamy w folie aluminiowa i odstawiamy. Nasze mięso w kawałkach kroimy na mniejsze kawałki, mięso płuczemy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu i obtaczamy

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania