zapiekanka - 10700 przepisów (strona:344/714)

Leczo z kurczakiem i pieczarkami 94

zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Leczo z kurczakiem i cukinią wspaniale smakuje z pieczywem, ale możecie też podać do niego ryż, kaszę lub makaron. Taki sos wspaniale smakowałby też

Lekcje w kuchni
Jaki jest klasyczny niedzielny obiad? 102

duszonym tudzież pieczonym. Jeśli jednak chcemy całkowicie zrezygnować z kotleta możemy śmiało sięgnąć po rybę. Dobrą opcją jest też całkowita zmiana obiadu. Możemy przygotować, np. domową pizzę lub zapiekankę. Innym świetnym przepisem są zrazy lub wszelkie roladki. Jeśli mowa o ziemniakach, zwykłe kartofle możemy zamienić na bataty, jeśli chcemy większej zmiany można na niedzielny obiad zaserwować, np. makaron, ryż

sierotka maRysia w kuchni
Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 103

Lasagne to jedno z ulubionych dań mojej starszej córki, naszych zresztą też. Jest z nim więcej pracy niż ze zwykłym makaronem z sosem, ale ta klasyczna włoska zapiekanka ma jednak swój urok. Zapieczony sos beszamelowy, ser i przypieczone brzegi to coś wspaniałego!  Z Lasagne jest chyba tak jak z pizzą, każda włoska mamma robi je po swojemu

Kulinarne Inspiracje
Burger z kalafiora 84

Burger z czerwonej soczewicy Burgery z buraka wegeburger z kalafiora burgery z indyka i cukinii burgery z kotletem jajecznym w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację zapiekanki z pieczarkami sałatka z pieczonym kalafiorem sałatka z batatem i jakiem na miękko BURGER Z KALAFIORA Przygotowanie: 40 minut Ilość: 4-5 burgerów Składniki kotlety z kalafiora: – pół sporego kalafiora

nietylkopasta.pl
Wątróbka z cebulą i podagrycznikiem 114

ogrodach, lasach, polanach, wśród krzewów. Młode liście zbieramy wiosną i latem. Mają ciekawy marchewkowo – selerowy smak. Można zjadać je na surowo lub po obróbce termicznej. Dodawać do sałatek, zup, zapiekanek itd. PRZEPIS NA WĄTRÓBKĘ Z CEBULĄ I PODAGRYCZNIKIEM Składniki : 500g wątróbki drobiowej 2 cebule garść posiekanego podagrycznika olej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pieprz – duży wybór różnego rodzaju pieprzu

Dorota Smakuje
Zapiekanka makaronowa 90

Zapiekanka makaronowa Makaron świderek  Szynka Cebula  Pieczarki Śmietana i jajko Oregano i czosnek Ser żółty Cebule podsmażamy z pieczarkami (oba składniki pokrojone w kostkę). Ze śmietany, jajka i przypraw robimy sos. Ser żółty ścieramy, szynkę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki i pieczemy około 20 minut w 180st

Kulinarne blogowanie
Cebula duszona z podagrycznikiem 110

polanach, wśród krzewów. Młode liście i pędy zbieramy wiosną i latem. Mają ciekawy marchewkowo – selerowy smak. Można zjadać je na surowo lub po obróbce termicznej. Dodawać do sałatek, zup, zapiekanek itd. Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania bardzo prostego przepisu na cebulę duszoną z podagrycznikiem – świetny dodatek do obiadu. Może też posłużyć jako okrasa do kasz, ryżu, pierogów, kopytek, klusek, kiełbasy

Dorota Smakuje
Feta Pasta – makaron z fetą 109

domu. Jest to danie, które praktycznie robi się samo. Musimy jedynie upiec pomidory i ugotować makaron. Czyli Feta Pasta – makaron z fetą jest banalnie prostą do zrobienia zapiekanką, ponieważ w czasie kiedy pieką się pomidory gotujemy makaron i w ciągu 35 minut mamy gotowy obiad. Przygotowując Feta Pasta, czyli makaron z fetą w całym mieszkaniu unosi się zapach ziół

Danka Pichci
Garam masala 76

Garam masala to mieszanka zmielonych przypraw słodkich, używana w kuchni indyjskiej. We wpisie znajdziecie link do przepisu na pyszną zapiekankę z bakłażanem z użyciem tej właśnie przyprawy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 30 g Składniki: 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki zmielonego kardamonu 1 ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 ½ łyżeczki mielonych

KuchniaWeDwoje.pl
Pasta orzechowo-serowa 78

Pasta na kanapki, torty, zapiekanki o intensywnym smaku orzechów. Super smakuje na ciepło o czym mam nadzieję sami się przekonacie Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 szklanka obranych orzechów włoskich 200 g żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany szczypta soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Orzechy zmiksować. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie

KuchniaWeDwoje.pl
Śliwki w sosie własnym 81

Śliwki w sosie własnym to kolejny sprawdzony przepis na przetwory ze śliwek. Tak przygotowane owoce mogą posłużyć na kompot, do knedli, kaszy manny na mleku, zapiekanki z ryżu czy ciasta drożdżowego. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 słoiki po 0,7 litra Składniki: 2 kg śliwek 0,6 kg cukru Przygotowanie śliwek w sosie własnym Śliwki umyj, wypestkuj

KuchniaWeDwoje.pl
Szakszuka z jarmużem, papryką, jajkiem i serem zagrodowym z orzechami włoskimi 119

każdy gust. Trudno mi powiedzieć który najbardziej mi smakuje, ponieważ każdy zachwyca swym smakiem. Sery te doskonale smakują zarówno na zwykłej kanapce jak i zapiekane w tostach czy zapiekankach. Ich spektrum zastosowania jest bardzo szerokie. Każdy sobie może wybrać swój własny smak. Wędzone to prawdziwa poezja smaku. Miły kontakt i szybka dostawa to atuty tej wytwórni. W tych trudnych czasach

Wanilia i Kardamon
Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków 99

Polskich Młynów. Doskonale komponuje się z innymi dodatkami,  nie dominuje nad pozostałymi składnikami. Polecam ją zarówno jako dodatek do mięs, sosów,  delikatnych sałatek, jak również do zapiekanek i dań na słodko  ( idealna z posmakiem masła orzechowego ). W przypadku problemu z odnalezieniem kaszy  na półce pobliskiego marketu, możecie zamówić ją w sklepie internetowym  - link do sklepu

Kronika Piekarnika