Cały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i niepewności, że będzie tak smacznie. Opłacało się! Część mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 3 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz Puree: 1kg ziemniaków (po obraniu) 4 plasterki
Szefowa kuchnipłaty lasagne. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą. Układam na przemian: płat lasagne, warstwę farszu, sos beszamelowy i następnie lasagne, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy. Zapiekankę można posypać parmezanem. Zapiekam w piekarniku około 25 minut
Smakowity Blog Kulinarnymomentu aż się rozpuści. Na dnie naczynia do zapiekania układamy plastry grillowanej cukinii, następnie warstwę mięsa mielonego, warstwę sosu serowego, ponownie cukinię i tak dalej. Kończymy warstwą cukinii. Zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni
Smakowity Blog Kulinarnykawałeczków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO
zielonacukinkaposta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust. Potrzebne nam: *300g makaronu kokardki *na sos z mięsem: - 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku
W poszukiwaniu inspiracjimój kochany i banalnie prosty przepis na sos czosnkowy , który jest świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy
Anielska Kuchnia AniDziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów
Szefowa kuchninaczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia) Wszystko wyrównać . Ser zetrzeć na tarce,połowę wymieszać ze śmietaną solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować . Na wierzch posypać resztą sera i ziołami Piec pod przykryciem w 190 st C przez około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazapalny błon śluzowych, jest zatem domowym lekarstwem na katar.Można z niej wyczarować wspaniałe potrawy na słodko i na słono. Na śniadanie i na obiad. Dzisiaj podjęłam próbę zrobienia zapiekanki bez dodatku mięsa, jajek, mąki...jest genialne. Składniki
pieprzny smaczekKolejne moje podejście do dyni. Była zupka , która bardzo mi smakowała a teraz zapiekanka. Myślę, że się jednak z tą dynią polubimy:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 1 brokuł 500 g dyni bez pestek i skóry sól,pieprz olej do smażenia sos beszamelowy ser do posypania Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al'dente. Dynię pokroić
Monia miesza i gotujePomysł na jesienne danie, żaden problem. Dla mnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym i kiełbasą chorizo, a wszystko to włożyłam do makaronowych muszli i zapiekłam pod pleśniowym serkiem i beszamelem. Skusicie się na porcję? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności od ... zawartości lodówki. Tak jest i w tym przypadku
Walijskie Pichceniepolecam wszystkim miłośnikom kaszanki :)) Składniki ziemniaki kapusta kwaszona (dość kwaśna) kaszanka cebula ser żółty majeranek ziele angielskie liść laurowy Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów. Wykonanie : Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli
Walijskie Pichceniebólu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... W oryginale przyrządzana z mielonej wołowiny (u mnie z mięsa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree ziemniaczanego . Danie syte i pożywne. Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna : 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki
Walijskie Pichceniejajeczną. My owocowe desery uwielbiamy w każdej postaci, takie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli w sam raz na najbliższe dni. Nasza owocowa "zapiekanka" równie dobrze pasowałaby również do delikatnych, zimnych lodów np. śmietankowych lub waniliowych. Ich dodatek mógłby przyczynić się do powrotu wspomnień ze słoneczych wakacji (: Dlatego też z całego smakowitego serca namawiamy
Symfonia Smaków