mogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej
Wiem co jemjakoś bardzo dziwnie szybko zaczęły przejrzewać. Pomysł na zagospodarowanie nadwyżek chodził mi po głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły normalną pracę, więc wymyśliłam sobie zapiekankę. Mało mięsa, dużo warzyw, makaron w kształcie o dziwnej nazwie, ser i zioła prowansalskie. PYCHA! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydeser po tymiankowych żołądkach z warzywami proponuję zapiekankę z czerstwych bułek i jabłek. Przepis, genialny w swojej prostocie, wypatrzyła na Interii moja koleżanka - dzięki Stella :) Wprawdzie nie jest niskokaloryczny, ale smaczniutki. Ilość jaką wykonałam wystarczyła na cztery porcje, ale podałam ją pół godziny po sytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J Deser
Kuchenne zapiski EdytyKiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytytygodni publikuję przepisy na zapiekanki ...jak kiedyś średnio nam smakowały, tak teraz nie możemy się nimi najeść :). Dzisiejsze danie jest bardzo syte i aromatyczne, dzięki pysznym pulpecikom i marinarze (rodzaj sosu pomidorowego). polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrysię ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtotalnym leniuchem blogowym. Mimo wszystko uważam, że dobrze się trzymam, szczerze mówiąc wyjeżdżając do Poznania i rozpoczynając pracę, byłam pewna, że porzucę blog. Przechodząc do przepisu na full wypas zapiekankę, to została stworzona spontanicznie, a właściwie pomysł zakiełkował w mojej głowie kiedy trafiłam w Biedronce na promocję wędzonych piersi z kurczaka (19,99zł/kg). ;) Składniki (na dużą brytfannę, około 6 porcji
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapiekanka przygotowana specjalnie dla mojej mamy oraz z myślą o konkursie organizowany przez firmę Lubella ;) Termin zgłaszania przepisów jest do dziś, czyli standardowo zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę;p Składniki (1-1,5 porcji): spora garść makaronu typu piórka firmy Lubella 0,5 opakowania sera feta 3-4 łyżki mleka około 250g mrożonego szpinaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrównomiernie wylewamy pozostałe ciasto (warto przed wylaniem ponownie zmiksować ciasto bo pewnie porobią wam się grudki od siemienia lnianego) wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż góra ciasta się wypiecze zapiekanka o wiele bardziej smakowała mi na następny dzień kiedy ciasto i mięso przesiąkło pomidorami ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzeglądam sobie różne blogi poszukując inspiracji i tym razem znalazłam świetny przepis na blogu Dietetycznie Siostro . Jak zwykle dorzuciłam swoje trzy grosze i lekko go zmodyfikowałam. Polecam zrobić tą zapiekankę/tartę wieczorem, żeby mieć już gotowy obiad na następny dzień. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgóra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój piekarnik jest specyficzny dlatego nie potrafię podać wam przybliżonego czasu pieczenia, musicie obserwować wypiek;)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzparagowy sezon rozpoczęty, cieszmy się nim bo tak szybko odchodzi ;) Proponuję wam zapiekankę, choć bardziej jest to pieczony omlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;) Składniki (około 2 porcji): 2 jajka wędzona pierś kurczaka około 10 ugotowanych białych szparagów 4 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzekładamy naszą mieszankę do żaroodpornego naczynia serek wiejski i jajko miksujemy lub blendujemy (ja zmiksowałam bo nie chciało mi się wyciągać blendera;p) na wierzch wylewamy powstałą mieszankę wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 3 minut (aż góra się zetnie i zarumieni;)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćopakowaniu do warzyw i kurczaka dodajemy makaron, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy tak przygotowany mix przekładamy do żaroodpornego naczynia serek blendujemy z jajkiem i powstałą mieszanką polewamy naszą zapiekankę pieczemy w temp. 180 stopni, aż góra się wypiecze i zbrązowi (około 30 minut), żeby powstała fajna skorupka, pod koniec możecie włączyć termoobieg, ja niestety takim automatem nie dysponuję ;p SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość