Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane , czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować(...)minut, a po upieczeniu pozostawiamy ją poza piekarnikiem na 10 minut, by łatwiej było ją kroić. Podajemy ze świeżą bazylią. Smacznego! Artykuł Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongCudownie pyszna i bardzo sezonowa zapiekanka z cukinii . Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie trzeba podsmażać osobno żadnych składników. Wszystko łączysz razem w jednej misce a potem pieczesz w foremce. - warzywna zapiekanka z serem - bez podsmażania osobno składników - szybka, pyszna i bardzo prosta do zrobienia
AniaGotuje.plSzybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś ... po przeglądzie mojej lodówki powstała zapiekanka z tortellini :-) Uwielbiam wszelkie dania makaronowe... tym razem makaron z wkładką czyli z nadzieniem mięsnym a do tego aromatyczny sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią. Całość zapieczona z żółtym serem... pychota! Składniki na 2 porcje: 400 g tortellini z mięsem puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) 1 średnia cebula 2 ząbki(...)razu do naczyń. Nałóż tortellini, zalej pomidorami z cebulą i czosnkiem - wstaw na 5 min do piekarnika. Teraz połóż ser i zostaw jeszcze na ok. 5-7 min. Wyjmij zapiekankę, połóż pokrojone oliwki i przekrojone pomidorki. Udekoruj świeżo mielonym kolorowym pieprzem i bazylią
Alutka-GotujeKolejna szybka propozycja na obiad, czyli zapiekanka, tym razem w wersji a'la gyros z makaronem. Smaczna, łatwa do zrobienia, może niezbyt dietetyczna, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników ;) Składniki na ok. 3-4 porcje: 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste) ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona(...)półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Simply Foodkońcu produkt niezwykle wszechstronny, który z łatwością dopasowuje się do każdych okoliczności – idealnie pasuje do porannych kanapek, świetnie radzi sobie podczas obiadu, np. pokrywając wierzch ulubionej zapiekanki, a i podczas kolacji nie ma mu równych – tutaj wpada do sałatki, czy też pokrywa wierzch chrupiących zapiekanek. Panie i Panowie, czy wyobrażacie sobie życie bez sera żółtego? Słyszę głosy, że zdecydowanie
365 dni dookoła kuchniZielony koktajl z dominującą nutą banana Zielony koktajl z jarmużem i tropikalnym akcentem Pasta jajeczna z awokado NA OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem(...)zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej
Passions hobbies lifeCzas : 30-40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Lasagna na skróty W Niedzielnym Kucharzu bardzo lubimy lasagnię, ale zawsze przeraża nas ogrom pracy jakiego wymaga ta zapiekanka, szczególnie nie lubimy obgotowywania płatów makaronowych. Znaleźliśmy drogę na skróty do wyśmienitej, szybkiej lasagni, która wymaga minimum pracy. Jest to danie trochę na skróty, bo podstawę stanowią gotowe pierożki ravioli(...)sprawdzając skład, żeby uniknąć całej tej chemii. Na szczęście w świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale. Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie. Gorąco polecamy! Sprawdźcie też inne nasze proste przepisy z ravioli: Zupa tortellini z pulpecikami
Niedzielny kucharzCałość podlana jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać(...)drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie ), a nawet mieloną wołowiną. Metoda przygotowywania jest taka sama: panierujemy kotlety, smażymy, zapiekamy. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Filet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu
Niedzielny kucharzdanie wpisuje się w polską tradycję robienia zapiekanek makaronowych z dowolnymi dodatkami, które wpadną nam w ręce w kuchni. Bardzo lubię tę tradycję, bo dania wychodzą zazwyczaj świetne ;) Dziś do makaronu trafiła fasolka szparagowa oraz hiszpański ser manchego, którego charakterystyczny smak nadaje charakter całej zapiekanki
Milion Smakówsię całkiem nieźle. Ja tylko robię trzy prania dziennie i mam wrażenie, że składam ich co najmniej dziesięć (a i tak jakieś niezłożone... Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą pochodzi z serwisu gotować
gotować!Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach pyszności jest podzielenie
Między kuchnią a pokojemprzykryły szczelnie dno oraz jego boki. Na bataty wykładamy masę jogurtowo szpinakową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut (do momentu aż zapiekanka będzie rumiana i zwarta). Podajemy na ciepło
Qchnia po prostuowiń folią/przykryj talerzem/pokrywką i schowaj do lodówki nawet na 3-4 dni, a drugie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20-25 minut. Smacznego Artykuł Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym i klopsikami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfnadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach. Właśnie w ten sposób jest często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami
Kulinarne przygody Gatity