Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser. składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa(...)wymieszać do smaku doprawić przyprawą do pizzy. Bułki przekroić na pół i posmarować cienko masłem. Na bułkach ułożyć przygotowany farsz. Na wierzchu posypać startym serem i posypać słodką papryką. Zapiekanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Zapiekac ok 10-15 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawac z keczupem
Monia miesza i gotujeProsta, szybka do wykonania zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami, kukurydzą i parmezanem. pierś z kurczaka 450 g brokułów (mogą być mrożone) 100 g kukurydzy w puszce 200 g śmietany 18% 200 g makaronu rurki 150 g parmezanu 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pieprz sól łyżeczka oliwy Makaron zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)lekko zmiękną. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku. Na dno formy do zapiekania wyłożyć ugotowany makaron. Dodać kurczaka, kukurydzę oraz brokuły. Całość polać śmietaną i delikatnie wymieszać. Zapiekankę posypać utartym parmezanem. Zapiekać około 20 minut
BullioNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal
Kuchnia Pełna PasjiMakaron + mięcho to duet bardzo udany i sycący, a jak się jeszcze człowiek postara, dzięki takiej zapiekance ma na 2 dni obiad z głowy. Zapiekanka nie była polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek
Zofianauroczysty obiad, wykwintną kolację lub jako ciepła przystawka. Połączenia łososia ze szpinakiem stanowi bardzo ciekawą kompozycję smaków tworząc niezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Składniki: ok. 300 g świeżego łososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może być suszony) sól pieprz 400 g mrożonego szpinaku duża cebula(...)żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól opakowanie ciasta francuskiego Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania
Słodka Stronamnie orientalną kuchnią. Na razie nie czuję jeszcze za bardzo tych smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć, prawda? Na pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie(...)przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta. Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka >klik!< Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennawody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidorki, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano (może być inny rodzaj sera). Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut(...)termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill). Podczas grillowania najlepiej stać koło piekarnika i obserwować zapiekankę, aby ustrzec od spalenia
Kredowe Menuszklanki śmietany łyżka masła tłuszcz do wysmaroawnia formy 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić nacienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać(...)sera - połowę podsmażonej cebuli - połowę pokrojonej w platerki kiełbasy - resztę podsmażonej cebuli - resztę ziemniaków - resztę pokrojonej w platerki kiełbasy - resztę startego żółtego sera. Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniSzybka obiado-kolacja, smętne resztki w lodówce i konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :) Składniki: około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki), 2 średnie cebule , 4 ząbki czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki(...)przykryć - ja użyłam folii aluminiowej stroną błyszczącą do dołu. Wstawić do piekarnika na około 45 minut. Na krótko przed wyjęciem z piekarnika zdjąć przykrycie i lekko zarumienić ser. Gorącą zapiekankę trudno było nałożyć na talerz w taki sposób, żeby ładnie wyglądała ;) starałam się jak mogłam, żeby wyszło apetycznie, ale chyba żadne zdjęcie nie odda jej wspaniałego smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)wielka klucha. Następnie wlej bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy. Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił
Smakowity Blog KulinarnyRecepturę na moją zapiekankę zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson Nigella Gryzie , zmodyfikowałam ją nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu. Składniki(...)warzywa puszczają sok). Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut
Smakowity Blog KulinarnyZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon
Smakowity Blog KulinarnyBardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla . :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam! Część mięsna: 2 filety z kurczaka kulka mozarelli 2 pomidory olej do smażenia sól, pieprz Puree: 500g ziemniaków puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku(...)dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli. Całość solimy i pieprzymy. 5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut
Szefowa kuchni