Dzień dobry :-) Zapiekanki każdy lubi, mam taką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą. Bardzo nam smakowały, polecam i miłej niedzieli Wam życzę :-) Składniki na 8 sztuk: 4 pół bagietki 350 g pieczarek 100 g startej mozzarelli(...)przekrojone bagietki. Na każdą dajemy usmażone pieczarki, po pieczarkach posypujemy serem i układamy na serze po 3 połówki salami. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy zapiekanki i pieczemy około 15 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić. 6. Wyjmujemy, na bagietki dajemy majonez/ketchup lub sos, co kto lubi i dajemy umytą rukolę. Gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiłasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone
Kuchnia PokoleńZapiekanka z jaj i warzyw z dodatkiem boczku to propozycja na bardzo syte śniadanie z jajem, lecz także może być podana na drugie śniadanie lub na kolację. Do zapiekanki podaliśmy trzy różne sosy: biały sos ziołowy, salsa z dyni oraz salsę z papryki – wszystkie trzy opcje nam smakowały, lecz proponuję byście wypróbowali sami i... Więcej The post Zapiekanka
Magiczny GarnekSycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzenieprzez praskę, drobno pokrojony szczypiorek i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy. Dno formy żaroodpornej smarujemy olejem. Układamy plastry cukinii, które przykrywamy ziemniakami, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry cukinii, ziemniaki, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie ziemniaków(...)startym parmezanie. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 35-40 minut. Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, dekorując listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Per preparare la parmigiana, iniziate lavando bene le patate che andranno lessate con la buccia in acqua salata per circa 25-30 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire. Nel frattempo tagliate a fettine
La grande e la piccola cuocawypiek, ale robię już któryś raz z kolei i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, bo jest genialny w swojej prostocie i bardzo smaczny. A czym się tak zachwycam? Zapiekanką ze szparagami! :) Polecam bardzo na obiad, kolację, ale można też potraktować ją jako frittatę na śniadanie! A czy wspominałam już, że jest to wypiek bezglutenowy i wegański? ;) Mam nadzieję(...)niego często wracać :) Składniki (na formę o wym. 24x24 cm): 2 pęczki zielonych szparagów garść jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula (na wierzch zapiekanki) 2 szklanki mąki z ciecierzycy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy posmak, można zamienić na tarty parmezan) pół łyżeczki soli pół
Domowa Cookierenka AgiZapiekanki z rybą to pomysł jak wykorzystać rybę, która została nam z obiadu. Bardzo smaczne i uwielbiane przez dzieci zapiekanki, znikają w tempie ekspresowym. Do tego polecam surówkę z pora . Idealny przysmak na kolację. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będą one wskazówką dla innych jak i również miłe(...)plasterki cebuli, rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i posypać obficie serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać polane ketchupem. zapiekanki z rybą
O kuchni z uczuciemZapiekanka ta może nie jest daniem, które ładnie wygląda na talerzu, ale zapewniam, że smakuje pysznie. Dodatkowo robi się ją ekspresowo i świetnie sprawdzi się na wykorzystanie kotletów mielonych. Dla mnie nie opłaca się smażyć kilku sztuk, a nie lubię podawać tego samego obiadu przez kilka dni. I jeszcze jedno. Czasami może zdarzyć się, że gotowe kotlety okazały się przesolone(...)takim przypadku można je wrzucić do sosu lub... zrobić z nich właśnie taką zapiekankę. Dodatki pozostawiam dla Was, kto co lubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki
Di gotujeMakaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieEmmental 200 g di panna fresca 200 g di latte 50 g di gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności(...)moscata, sale e pepe. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, szparagami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz sosem serowym. Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą . Na wierzch zapiekanki układamy plasterki mozzarelli; obsypujemy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. **** In una ciotola versate la pasta precedentemente cotta, aggiungete
La grande e la piccola cuocazdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam i jaką zrobiłam. Na jej sukces składa się sos - sos nie byle jaki, bo pochodzi z jednej z poznańskich restauracji. Wykorzystuje go do wielu potraw i zawsze się sprawdza. Dla dwóch osób: 600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia(...)jajko i mąkę dokładnie rozbełtać, dodać do podsmażonej cebuli, popieprzyć i podgrzać aby sos lekko się ściął, ale nie powinien się zagotować gdyż będzie za gęsty aby polać nim zapiekankę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków na to równomiernie rozłożyć podsmażone podgardle i boczek, na to wylać połowę sosu, wyłożyć drugą połowę ziemniaków, polać wytopionym tłuszczem oraz sosem
Jadło i czytadłoBardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
Smaki Na TalerzuPrzepis kuchni szwedzkiej. Oryginalną zapiekankę robi się z gotowanej, tłuczonej brukwi, jednak aby smak był mocniejszy wystarczy brukiew zamiast gotować zetrzeć na tarce. Moja zapiekanka ma piękny kolor fioletu gdyż użyłam tutaj fioletowej marchwi. Z chrzanem potrawa smakuje wybornie, polecam. Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupk ą z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący posiłek. Polecam serdecznie :) **** Il gratin di finocchi con le patate affogate in una crema di besciamella, a sua volta ricoperta di una crosta(...)minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Na dnie formy żaroodpornej rozprowadzamy 1-2 łyżki sosu beszamelowego. Układamy plastry kopru i ziemniaka, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy beszamelem, posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry kopru i ziemniaka, sos beszamelowy, parmezan
La grande e la piccola cuocaZapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony groszek , ziemniaki
https:KKuchniaMniam