zapiekanka - 10615 przepisów (strona:127/708)

Zapiekanka z cukinią i pomidorami z kaszą kuskus 735

Szybki sposób na pyszną zapiekankę. Składniki być może macie pod ręką. Składniki: 1 cukinia 1 pomidor 1/2 puszki suszonych pomidorów 2 torebki kaszy kuskus sól pieprz 1 kulka mozzarelli 10 dag sera żółtego – u mnie gouda pietruszka (opcjonalnie) do posypania Kuskus gotuję w lekko osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Przekładam gorący kuskus do miski solę, pieprzę, dodaję(...)połowę kaszy na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę układam poszarpaną mozzarellę, na to znów kasza i plastry pokrojonej, umytej cukinii (wraz ze skórkę) i na cukinię plastry pomidora. Na zapiekankę ścieram ser. Pieke w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pycha   Artykuł Zapiekanka z cukinią i pomidorami z kaszą kuskus pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zapiekanki z salami i rukolą 148

Dzień dobry :-) Zapiekanki każdy lubi, mam taką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą. Bardzo nam smakowały, polecam i miłej niedzieli Wam życzę :-) Składniki na 8 sztuk: 4 pół bagietki  350 g pieczarek 100 g startej mozzarelli(...)przekrojone bagietki. Na każdą dajemy usmażone pieczarki, po pieczarkach posypujemy serem i układamy na serze po 3 połówki salami.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy zapiekanki i pieczemy około 15 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić. 6. Wyjmujemy,  na bagietki dajemy majonez/ketchup lub sos, co kto lubi i dajemy umytą rukolę. Gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Zapiekanka dla łasucha 136

łasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z jaj i warzyw 168

Zapiekanka z jaj i warzyw z dodatkiem boczku to propozycja na bardzo syte śniadanie z jajem, lecz także może być podana na drugie śniadanie lub na kolację. Do zapiekanki podaliśmy trzy różne sosy: biały sos ziołowy, salsa z dyni oraz salsę z papryki – wszystkie trzy opcje nam smakowały, lecz proponuję byście wypróbowali sami i... Więcej The post Zapiekanka

Magiczny Garnek
Zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem i groszkiem 109

Sycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczana zapiekanka z cukinią (Parmigiana bianca di zucchine e patate) 162

przez praskę, drobno pokrojony szczypiorek i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy.   Dno formy żaroodpornej smarujemy olejem. Układamy plastry cukinii, które przykrywamy ziemniakami, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość posypujemy startym parmezanem. W ten sposób  nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry cukinii, ziemniaki, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie ziemniaków(...)startym parmezanie. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 °C   ok. 35-40 minut. Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, dekorując listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Per preparare la parmigiana, iniziate lavando bene le patate che andranno lessate con la buccia in acqua salata per circa 25-30 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire. Nel frattempo tagliate a fettine

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka ze szparagami 144

wypiek, ale robię już któryś raz z kolei i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, bo jest genialny w swojej prostocie i bardzo smaczny. A czym się tak zachwycam? Zapiekanką ze szparagami! :) Polecam bardzo na obiad, kolację, ale można też potraktować ją jako frittatę na śniadanie! A czy wspominałam już, że jest to wypiek bezglutenowy i wegański? ;) Mam nadzieję(...)niego często wracać :) Składniki (na formę o wym. 24x24 cm): 2 pęczki zielonych szparagów garść jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula (na wierzch zapiekanki) 2 szklanki mąki z ciecierzycy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy posmak, można zamienić na tarty parmezan) pół łyżeczki soli pół

Domowa Cookierenka Agi
Zapiekanki z rybą 124

Zapiekanki z rybą to pomysł jak wykorzystać rybę, która została nam z obiadu. Bardzo smaczne i uwielbiane przez dzieci zapiekanki, znikają w tempie ekspresowym. Do tego polecam surówkę z pora  . Idealny przysmak na kolację. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będą one wskazówką dla innych jak i również miłe(...)plasterki cebuli, rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i posypać obficie serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać polane ketchupem. zapiekanki z rybą

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi w 25 minut 153

Zapiekanka ta może nie jest daniem, które ładnie wygląda na talerzu, ale zapewniam, że smakuje pysznie. Dodatkowo robi się ją ekspresowo i świetnie sprawdzi się na wykorzystanie kotletów mielonych. Dla mnie nie opłaca się smażyć kilku sztuk, a nie lubię podawać tego samego obiadu przez kilka dni. I jeszcze jedno. Czasami może zdarzyć się, że gotowe kotlety okazały się przesolone(...)takim przypadku można je wrzucić do sosu lub... zrobić z nich właśnie taką zapiekankę. Dodatki pozostawiam dla Was, kto co lubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki

Di gotuje
Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami 192

Makaron z pszenicy płaskurki idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko do zapiekanek rzecz jasna ale w zapiekankach sprawuje się znakomicie bo ma zwartą konsystencję i nie rozpada się. Zachęcam do wypróbowania makaronu z płaskurki. Zapiekany makaron z płaskurki z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) 142

Emmental 200 g di panna fresca 200 g di latte 50 g di gorgonzola 50 g di parmigiano un pizzico di noce moscata sa le, pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie oczyszczamy szparagi  z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności(...)moscata, sale e pepe. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, szparagami pokrojonymi na mniejsze kawałki oraz sosem serowym. Całość przekładamy do formy posmarowanej oliw ą .  Na wierzch zapiekanki  układamy  plasterki mozzarelli;  obsypujemy startym parmezanem. Zapiekankę  pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. **** In una ciotola versate la pasta precedentemente cotta, aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 241

zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam i jaką zrobiłam. Na jej sukces składa się sos - sos nie byle jaki, bo pochodzi z jednej z poznańskich restauracji. Wykorzystuje go  do wielu potraw i zawsze się sprawdza.       Dla dwóch osób:   600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia(...)jajko i mąkę dokładnie rozbełtać, dodać do podsmażonej cebuli, popieprzyć i podgrzać aby sos lekko się ściął, ale nie powinien się zagotować gdyż będzie za gęsty aby polać nim zapiekankę.   W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków na to równomiernie rozłożyć podsmażone podgardle i boczek, na to wylać połowę sosu, wyłożyć drugą połowę ziemniaków, polać wytopionym tłuszczem oraz sosem

Jadło i czytadło
Klopsiki w serowym sosie 188

Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi 198

Przepis kuchni szwedzkiej. Oryginalną zapiekankę robi się z gotowanej, tłuczonej brukwi, jednak aby smak był mocniejszy wystarczy brukiew zamiast gotować zetrzeć na tarce. Moja zapiekanka ma piękny kolor fioletu gdyż użyłam tutaj fioletowej marchwi. Z chrzanem potrawa smakuje wybornie, polecam. Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella) 202

Zapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupk ą  z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący posiłek.  Polecam serdecznie :) **** Il gratin di finocchi con le patate affogate in una crema di besciamella, a sua volta ricoperta di una crosta(...)minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Na dnie formy żaroodpornej rozprowadzamy 1-2 łyżki sosu beszamelowego. Układamy plastry kopru i ziemniaka, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy beszamelem, posypujemy startym parmezanem. W ten sposób  nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry kopru i ziemniaka, sos beszamelowy, parmezan

La grande e la piccola cuoca