takie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały się sukcesem. Można je jeść na ciepło i na zimno. Dla smakoszy ziemniaków polecam mini zapiekanki ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest to też danie, które można przygotować wcześniej wstawić na noc do lodówki, a przed przyjęciem tylko zapiec
codojedzeniaMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki:2 bakłażany400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny)1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki pomidorów(...)zapiekanka będzie za tłusta) przez 2 minuty z każdej strony.Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy tak samo jak bakłażana.Sos beszamelowy:W rondelku rozpuszczamy masło (na wolnym ogniu), dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy solą i białym pieprzem.Na dno żaroodpornego naczynia układamy warstwami: najpierw ziemniaki
Oryginalny smakKasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Kasza gryczana po gospodarsku to zapiekanka z kaszy i tłuczonych ziemniaków, z cebulą, skwarkami i jabłkiem. Słone składniki w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem jabłka sprawiają, że danie jest smaczne, ale też oryginalne. Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem(...)pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy
Trzeci talerzMożna nią zastąpić tradycyjne ziemniaki czy pure. Zapieczone ziemniaki są tak pyszne, że zjadłam połowę formy zanim obiad pojawił się na stole. Clapshopt - zapiekanka ziemniaczana z brukwią Składniki: pół większej brukwi 4 ziemniaki mleko 1-2 ząbki czosnku 150ml śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do smarowania formy Przygotowanie: Ziemniaki i brukiew obrać i pokroić(...)się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego
Codzienne Gotowaniewyciśnięty praską czosnek . Odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki – najlepiej użyć do tego szatkownicy , wtedy będą równiutkie. Pocięte ziemniaki , mieszamy w misce z solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do zapiekanek , przecieramy papierowym ręcznikiem skropionym olejem ( żeby nie pływała nam później w tłuszczu ) Układamy warstwę ziemniaków ( najlepiej podzielić je na dwie równe części " class(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie warstwę kiełbasy z cebulą i znowu ziemniaki . Całość zalewamy koncentratem pomidorowym z kartonika i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , posypujemy zapiekankę serem i jeszcze chwilę trzymamy w gorącym piekarniku , aż ser się roztopi . Można podawać " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyzależności od fantazji kucharza i jego dodatków. Ja dzisiaj przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem Mniam. Takie danie możemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki: 250 g wędzonego boczku 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 1 pomidor 0,5 łyżeczki chilli garść świeżej pietruszki(...)osolone ziemniaki układamy boczek z cebulą i pomidora pokrojonego w plastry. Następnie kładziemy warstwę ziemniaków i boczku. Krok 3 W misce trzepiemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, dodajemy posiekaną pietrusze. Zalewamy masą jajeczną naszą zapiekankę. Pieczemy w 180 C przez 20-25 minut. Smacznego! e-gustus.pl wyposaża Niezły Młynek w akcesoria
Niezły Młynekwszystkie warzywa od których obecnie uginają się stragany. Możecie do niej wykorzystać polne pomidory, cukinie które urosły wam w ogródkach i jeszcze wciąż młode ziemniaki. Prowansalskie smaki i polskie warzywa to idealne połączenie. Zapiekanka warzywna jest niezwykle smaczna i aromatyczna za sprawą użytych tu ziół i sporej ilości czosnku, który pięknie pachnie podczas pieczenia. Gorąco polecam tak przygotowane(...)sprawdzi się na niedzielny obiad. Można jeść ją jako danie główne z dodatkiem ulubionego pieczywa, lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych. Zapiekanka warzywna Składniki: 2 nieduże cukinie* 2 bakłażany 2 średnie cebule 3-4 ziemniaki 3-4 większe pomidory 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 gałązki świeżego tymianku cukier 80ml oliwy z oliwek 2 łyżki
Codzienne GotowanieZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)znajdować się tuż pod ostatnią warstwą warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca i posyp serem. Włóż na kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu
Moja Delicjałyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek gałka muszkatołowa cynamon kminek papryka słodka mielona pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie) olej lniany olej (do smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie. Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku(...)kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Pieczemy pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia. Co sądzicie o mojej zapiekance? Znacie zatar
Zofianabardzo wdzięcznym produktem, ponieważ bardzo łatwo ją przyrządzić, czasem po prostu wystarczy położyć na dobrze rozgrzanym grillu. Dzisiaj mamy dla Was super prosty i bardzo smaczny przepis na zapiekankę z kaszanki, ziemniaków i cebuli. Autorem jest Nigel Slater , brytyjski smakosz, autor książek i programów kulinarnych, którego charakteryzuje umiłowanie do jedzenia i prostoty. Jeśli szukacie nieskomplikowanych dań poszukajcie przepisów Chrisa. Danie(...)jest bardzo proste i pyszne. Jeśli chcecie zrobić kaszankę na bogato pod koniec pieczenia wbijcie dwa jajka do zapiekanki i zapieczcie. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 8 małych ziemniaków 4 cienkie kaszanki (400 g) 2 małe czerwone cebule 2 jajka (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 2 łyżki oregano Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj
Niedzielny kucharzGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo-jajecznym i przykrytym chrupiącą warstwą tartego sera. Z tą samodzielną potrawą,jak i częstym dodatkiem do dań spotkałam się już nie raz! Podstawowa wersja nazywa się Gratin dauphinois i składa się z podstawowych, wyżej(...)trochę startego sera. Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków tak, by nachodziły na siebie, zalać masą jajeczną, nałożyć szynkę. Czynność powtarzamy do "wyczerpania się zapasów" :)Na samą górę położyć pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p)Zapiekamy ok. 40-50minut.Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką
Kitchens Alphabetdodatek marchewki sprawia, że całość nabiera lekko słodkiego posmaku oraz wzrasta wartość odżywcza posiłku. Możesz w ten sposób również marchewkę przemycić, jeśli akurat dziecko jej nie lubi ;) Ziemniaki możesz ugotować do zapiekanki lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Ja czasem wykorzystuję właśnie te pozostałości (myślę, że Ty również), dzięki czemu z kilku prostych składników mam potem szybką i smaczną kolację. Propozycja(...)oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił. Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij i daj znać
Kolorowy Przepisownikdzisiaj zrobić na obiad, tak żeby się nie narobić?' :)Zadajecie sobie czasami takie pytanie?'Hmmm... są ziemniaki, jest szpinak...... mam, zapiekanka!'Na tak niewielki wkład pracy jest baaardzo smaczna :)Polecam!* ziemniaki- 1/2kg* szpinak- 1/2 kg* cebula- 1 szt* czosnek- 2 ząbki* ser feta (u mnie kozia)- 200g* jajka- 3 szt* kremówka- 250ml* ser (u mnie kozi)- kilka plastrów* przyprawy: sól(...)mają ok 1/2cm grubości), następnie szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i zalać masą jajeczną.Na górę ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków, położyć plasterki sera, skropić oliwą i posypać tymiankiem.Piec w temperaturze 180 st przez ok 25min- do zarumienienia.Gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącatylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto wszystko idealnie połączy.Składniki naszej zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka-3 łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki
Maminek kulinarnyudziałem. Koszt dużej zapiekanki to ok 20 zł ilość porcji 6-8 Składniki: 2 duże makrele mała paczka mrożonej marchewki z groszkiem 0,5 kg - 1 kg ziemniaków ( w zależności jak dużą zapiekankę robimy) 1 śmietana 18 % 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku skórka z jednej cytryny sól pieprz olej starty ser opcjonalnie koperek i kilka pomidorów koktajlowych(...)Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam bo akurat nie miałam. Całość zapiekamy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym
W kuchennej krainie