zapiekanka z ziemniakow - 1928 przepisów (strona:53/129)

Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka 217

potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa

Trzeci talerz
Ziemniaki puree – jak zrobić? 438

śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 0,5 kg ziemniaków

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka pasterza 187

ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wykładamy równą warstwą do naczynia żaroodpornego. Na wierzch tego układamy równą warstwę ubitych ziemniaków. Możemy tą warstwę zostawić gładką lub zrobić wzorek widelcem.   Wstawiamy zapiekankę do pierkanika na około 20-25 minut do chwili gdy warstwa ziemniaków stanie się złocista. Nie wydłużamy czasu zapiekania, jeśli po 20 minutach zauważymy(...)ziemniaki mało się rumienią, włączamy na 5 ostatnich minut opcję grill i zapiekamy.   Zapiekankę podajemy od razu po zapieczeniu.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 183

Witam Kochani Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę :) SKŁADNIKI -1 kg ziemniaków pokrojonych  w plastry -3 udka z kurczaka -100g grzybów (ja użylam  mrożonego prawdziwka,można dac suszone grzyby lub pieczarki) -1 spora cebula  -sól i pieprz do smaku -1 kolba kukurydzy lub 100g kukurydzy mrożonej -200g cukini -2 nieduże marchewki lub 1 duża -pieprz(...)ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera.  Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15  minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ryz zapiekany z warzywami 176

warzywami. Jedzonko nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się nie uda, albo nie zdążę

O kuchni z uczuciem
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 155

zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Jest naprawdę pyszna!  Moje zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco(...)jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty

kulinarne odsłony pati
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 390

dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dani głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ  wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej .  Składniki :  1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z ziemniaków 158

około 5 minut. Położyć na ziemniakach w formie i delikatnie doprawić solą. W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Bakłażany ułożyć na papryce. Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

KUCHNIA POLSKA
Zapiekanka ziemniaczana z burakami 321

Lubicie buraki? Ja bardzo, dlatego postanowiłam je wykorzystać do pysznej i prostej zapiekanki. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego pieprz , sól, papryka wędzona   Przygotowanie Buraki i ziemniaki gotujemy osobno do miękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą 236

mozzarelli 1 łyżka masła natka pietruszki sól morska PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Naczynie do zapiekanek smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków,  całość posypujemy pokrojoną w paski bądź kostkę mozzarellą. Całość zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach, na koniec zapiekania ustawiamy grzanie od góry by pięknie się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 153

jest pyszny do klusek śląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować i zrobiłam taką właśnie zapiekankę, która okazała się bardzo pyszna.   Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi: 8-9 średnich ziemniaków 400 g świeżych grzybów różnego rodzaju (miałam podgrzybki) 200 g śmietany 30% 2 jajka por 2 ząbki czosnku duży pomidor albo dwa małe mały pęczek natki(...)zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 200

ulotniło z lodówki. Postanowiłam wymyślić coś całkiem z innej beczki, ale korzystając z tych składników, które były już przygotowane na pizzerinki.Zobaczcie jak mi to wyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką średni brokuł 2 duże ziemniaki 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku) papryka marynowana (mały słoik),  /może być świeża/ 2 cebule śmietana (3 łyżki) 10 dag sera(...)następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:  Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zapiekane lato :) Czyli przepyszna zapiekanka z letnich warzyw 161

Jesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw.   Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych

Wiszniówka
Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym 286

Zapraszam na pyszną wiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję(...)podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi