Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam całe opakowanie świeżego szpinaku. Nie miałam ochoty na sałatkę, więc postanowiłam przygotować coś ciepłego na obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej(...)Całość posypać startym serem, dodać kawałki sera pleśniowego. Polać odrobiną sosu jajecznego. Następnie ponownie ziemniaki, szpinak, sery i sos. Ostatnia warstwa powinna składać się z ziemniaków posypanych serem i polanych sosem jajecznym. Wierzch zapiekanki posypałam ostrym pieprzem. Danie piec bez przykrycia przez około 25-30 minut. Zapiekanka powinna lekko się zarumienić
UgotowaćZapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony groszek , ziemniaki
https:KKuchniaMniamtrudno uwierzyć, że z pozoru zwyczajne składniki, które mamy w kuchni niemalże zawsze pod ręką, mogą przyczynić się do powstania dania o tak wybornym smaku. Zapiekankę zrobiłam z gotowanych ziemniaków w mundurkach oraz jajek, z dodatkiem podsmażonej cebuli, suszonej pietruszki i śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia(...)Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C gdy osiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło się po nim równomiernie, w międzyczasie przyszykuj zapiekankę ugotuj ziemniaki zgodnie z przepisem Gotujemy ziemniaki w mundurkach w szybkowarze , ostudź, obierz i pokrój na plasterki ugotuj jajka zgodnie z przepisem Gotujemy jajka na twardo w szybkowarze , ostudź, obierz
Szybko SzybkowarDzisiejszy przepis, to bardziej pomysł, na danie, takie ogólne ramy, które pozostawiają wielkie pole do własnej kreatywnej inwencji. Pokażemy go w najprostszej możliwej postaci, wskazując co
KasiaiKrzysiu.pldodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski jak kto woli. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i troszkę dusimy. Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję. Niektórzy używają do zapiekanek surowych ziemniaków i warzyw ale ja jednak wolę takie lekko podgotowane ponieważ mam pewność że będą miękkie. Brokuły również lekko podgotowujemy a papryki i cukinie lekko podsmażamy na cebulce. Gdy już(...)plasterki ziemniaki a na nie pieczarki z kurczakiem, potem cukinie z paprykami a następnie brokuły pokrojone w plasterki. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 min jak zapiekanka
Kuchenne Wariacjeszczerze, że ta wersja niespecjalnie mi smakowała. Dziś śmietanę zastąpiłam beszamelem i wyszło wyśmienicie :) Zapiekanka jest pyszna i sycąca. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej: 1 kg ziemniaków, 300g kiełbasy, 500g pieczarek, 2 średniej wielkości cebule lub jedna duża(...)100g żółtego sera, 25g masła, 25g mąki, 300 ml mleka, gałka muszkatołowa, cząber lub majeranek, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania zapiekanki ziemniaczanej: Ziemniaki obieram ze skórki, myję i kroję w plastry o grubości około 3 – 5 mm i obsypuję solą i cząbrem lub majerankiem. (Jeśli zależy
Gotuj Się Kto Możeformy żaroodpornej smarujemy olejem. Układamy plastry cukinii, które przykrywamy ziemniakami, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry cukinii, ziemniaki, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie ziemniaków i startym parmezanie. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaZapiekanka z kopru włoskiego i ziemniaków zatopionych w kremowym sosie beszamelowym pod chrupiącą skorupk ą z parmezanu to przepyszny dodatek do dań głównych na bazie mięsa a dla wegetarian samodzielny i sycący posiłek. Polecam serdecznie :) **** Il gratin di finocchi con le patate affogate in una crema di besciamella, a sua volta ricoperta di una crosta(...)kopru i ziemniaka, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy beszamelem, posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry kopru i ziemniaka, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie sosu beszamelowego i startym parmezanie. Warzywa zapiekamy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocatego cieszę, bo w efekcie wyszło mi naprawdę pyszne obiadowe danie, za które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu(...)zmiksować na sos z dodatkiem 1-2 szczypt soli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami: ziemniaki (na małą zakładkę), kapustę i kiełbasę. Powtórzyć i zakończyć warstwą ziemniaków. Zapiekankę zalać sosem (pozwolić mu wpłynąć do wnętrza) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut pod przykryciem (folia aluminiowa), a na ostatnie 5-10 minut odkryć
zadanie-gotowaniewszystkich zapiekanek te ziemniaczane lubię zdecydowanie najmniej. Może to dlatego, że generalnie nie przepadam za ziemniakami. Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:) ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mały kalafior 1 czerstwa kajzerka 2 żółtka 220 ml mleka 20 g masła + trochę na ziemniaki 20 g mąki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Smaki Na Talerzupomysł na tanie, szybkie i proste do przygotowania jednogarnkowe danie. Ponadto, poniższa zapiekanka to sposób na nieco inne podanie wątróbki drobiowej. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 0,4 kg oczyszczonej wątróbki drobiowej 1 pęczek zielonej pietruszki 2 mniejsze cebule 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz cząber Ziemniaki umyć(...)przykrycia około 45-55 minut w 180ºC (do lekkiego zarumienienia się wierzchu zapiekanki). Masa z wątróbki przed wymieszaniem Układanie zapiekanki: ziemniaki, cebula, farsz z wątróbki i ponownie ziemniaki, cebula, farsz z wątróbki i na sam wierzch plasterki ziemniaków Pomysł na danie z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta
Ugotowaćminut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni). Krok po kroku: 1. Ugotować i pokroić ziemniaki 2. Pokroić kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę 3. Podsmażyć wszystkie składniki na zapiekankę 4. Przygotować sos 5. Przełożyć(...)składniki do naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem 6. Piec do czasu zarumienienia Pobierz wersję do druku: Pobierz Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami Artykuł Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plPozostajemy w ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną(...)dodatkiem kolorowej papryki. A Wy z jakimi dodatkami lubicie wiejską zapiekankę? :) Składniki w mojej zapiekance: kilka ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w drobną kostkę 1 duża czerwona cebula 1 czerwona papryczka chili 1 mały strąk żółtej papryki 2 kiełbaski śląskie lub senatorskie 1/2 cukinii 1 płaska łyżeczka
Kuchnia PrezydentowejDanie samo robiące się, czyli pyszna i prosta zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, szpinakiem i serem. Zapiekanka jest delikatna, dobrze przyprawiona i absolutnie nie jest mdła. Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Polecam Wam jako obiad 2 dniowy :) Składniki: * 4 dużych ziemniaków * około 15 plasterków wędzonego boczku * 1 opakowanie szpinaku * 150g startego żółtego sera * pół szklanki mleka * 3 łyżki mąki(...)ziemniaki, plastry upieczonego boczku (5), sos beszamel, ziemniaki, szpinak, sos beszamel, ziemniaki, plastry upieczonego boczku, ziemniaki, sos beszamel, pozostałość sera żółtego, plastry surowego boczku. Każdą warstwę ziemniaków przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, pieczemy 1 godzinę 40 minut do 2 godzin, w zależności od grubości Waszych ziemniaków. 30 minut przed końcem
Klasyka GotowaniaPortugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku ryżu... okazało się jednak, że to tarte ziemniaki :) Tradycyjna zapiekanka Bacalhau à Brás przygotowywana jest z suszonego dorsza, który w Portugalii jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów. Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu(...)swieżego dorsza. Tylko trochę za mocno przypiekłam ją z góry, powinna być jedynie delikatnie zezłocona. Niemniej, polecam taką wersję zapiekanki rybnej :) składniki: ok. 1/2 filetów z dorsza (świeżego lub waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty
bistro mama