ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szk mąki graham 2 żółtka szczypta soli pół kostki margaryny lub 125 g masła nadzienie pęk liści z
Gotowanie jest łatweJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: 12 placuszków gryczanych KLIK TU 500 g mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka
Gotowanie PatkiDo pieczonej cykorii moja rodzina podchodziła bardzo ostrożnie i chyba nie do końca przypadła im do gustu. Myślę, że z
To co kochamJesień to czas jabłek, to także czas ciepłych aromatycznych śniadań, bez których nie wychodzę z domu. I dziś mam dla Was kolejną propozycję śniadaniową, albo deserową
Cynamonowe szczęściePodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże(...)nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę z jajkami i zalewamy całe danie. Jeśli ktoś lubi całość może posypać ziarnami. Pieczemy danie jeszcze 20 minut
Dzieje kuchennej WiewióryPrzed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki
R'n'G KitchenKanapka Crogue Monsieur to chyba najsłynniejsza kanapka na świecie, zaraz po niej jest chyba Crogue Madam. Tej drugiej jeszcze nie próbowałam ale to niebawem uczynię! Jednak
Radość kipiąca uśmiechem.makaronu , u mnie świderki 500 g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula czerwona oregano sól,pieprz olej do smażenia 250 g mozzarelli w kawałku do zapiekanek Makaron ugotować al'dente i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w półplasty i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki(...)naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem. Na wierzchu wyłożyć pomidory z patelni i posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut aż ser się przyrumieni, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujeciasto; 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 1 łyżka sproszkowanych grzybów 120 g masła mięso; 300 g mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki
Gotowanie jest łatweKażdy z nas lubi naleśniki na słodko. Dziś przygotowałam dla Was naleśniki w wersji wytrawnej. Dzięki temu, że je zapiekłam stały się bardzo chrupiące i smaczne
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio mam wrażenie, że wszystko mi się przejadło, szukam nieustannie nowości w swojej kuchni. Dlatego jak tylko zobaczyłam enchiladas na blogu Smakujmy.pl , wiedziałam że zawitają i
Fabryka pomysłówSpätzle. O tym daniu przeczytałem na bloku kulinarnym Madame Edith [TUTAJ] . Byłem kilka razy we Wiedniu, ale jakoś ten specjał umknął mojej uwadze. Przeczytałem i
Kulinarny karnet ChristopheraPizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych
Monia miesza i gotujeSezon na dynię jeszcze trwa, wi ę c zapraszam Was na kolejny przepis z dynią w roli głównej. Jeżeli lubicie zapiekanki i sos serowy, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu ;) Kawałeczki dyni owinięte plasterkami boczku zapieczone w kremowym sosie serowym, do tego świeża bagietka, sa ł ata z sosem winegret, kieliszek białego(...)bicchiere di vino bianco. Buon appetito :) SKŁADNIKI 800 g dyni hokkaido 10 plasterków boczku np. pancetty Sos serowy 200 ml mleka 200 ml gęstej śmietany 100 g sera ementaler 50 g parmezanu 1-2 gałązki tymianku i natki pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 800 g di zucca hokkaido 10 fette di pancetta Salsa al formaggio
La grande e la piccola cuocaPrzedstawiam danie kuchni iberyjskiej, które przygotowałam bazując na produktach z Lidla. Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:). Do wyboru mamy ją w wersji pikantnej i zwykłej, możemy więc sami wyregulować sobie ostrość naszego obiadu. Do jej przygotowania użyłam produktów kupionych w Lidlu, gdzie pojawił się bogaty asortyment produktów(...)kupienia w Lidlu) 1 duży filet z kurczaka 1 czerwona papryka 2 cebule 100g zielonych oliwek (z Lidla) 1 jajko 250ml jogurtu greckiego 1/2 pęczka natki pietruszki 100g twardego sera, np. cheddar papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz oliwa z oliwek 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Kiełbasę
Szefowa kuchni„Podziel się z nami swoim ulubionym sposobem na lasagne z makaronem Lubella – pomysłów jest co najmniej 1000!” Tak brzmi zadanie konkursowe, które postanowiłam
Smaki Na TalerzuCzas na relaks przy gotowaniu. Gotujemy ryż, w tym samym czasie przygotowujemy resztę.Potem do piekarnika i samo się robi. No samo się nie zje, ale
R'n'G KitchenSkładniki: 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 mały bakłażan 1 duży ząbek czosnku 50 dag gęstego przecieru
Qchnia po prostuDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI
OstryKęsNajbardziej czasochłonne w tym daniu są naleśniki. Pamiętajmy o wybraniu wystarczająco dużego naczynia do zapiekania (niestety ja o tym zapomniałam i musiałam zrolowane naleśniki przekładać;-/) Składniki
IMPRESJA SMAKUSezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym
Kulinarne przygody GatityDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI
OstryKęs