zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:31/201)

Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 112

poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego. Zrobiliśmy z niej zapiekankę z bakłażanem i gęstą, naprawdę gęstą zupę. W zestawie jest jeszcze ryż smażony. Polecamy ci tę właśnie technikę przygotowywania ryżu, czyli smażenie, dokładne smażenie, z dociskaniem ryży do patelni, tak żeby potem był ładnie usmażony i chrupiący. Do tego jarmuż, marchew, batat i kapusta kiszona

Niedzielny kucharz
Sos beszamelowy - podstawowy 207

jakoś zawsze z głowy ulecą. Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowyskładniki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki (500 ml) mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanieMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem

Stare Gary
Zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i cukinią 168

znacznie skróciło czas zapiekania tego dania. Mimo że nie ma tutaj mięsa, potrawa jest sycąca, pełna smaków i kolorów, a między innymi o to chodzi w gotowaniu. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią 600 g ziemniaków 400 g czerwonych buraków 1 średnia cukinia 2 średnie cebule 150 g żółtego sera w kostce 250 g śmietany kremówki(...)Cebulę obrać, pociąć w piórka. Wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Naczynie żaroodporne natłuścić, następnie warstwowo układać połowę ziemniaków, cebuli, buraków oraz cukinii i ponownie ziemniaki, cebula, buraki oraz cukinia. Śmietanę kremówkę, wymieszać z mlekiem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wylać na warzywa. Na koniec posypać startym żółtym serem. Zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią wstawić

niecodziennikpary
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 282

czas przygotowania nie będzie krótszy. Nagroda jest warta czekania, chrupiąca warstwa sera znika najszybciej z talerzy dziewczynek, a starszyzna dopełnia kulinarne zadowolenie szklanką Coca-Coli.   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Składniki: 500 g ziemniaków 300 g pieczarek lub innych grzybów 150 g żółtego sera ząbek czosnku pęczek pietruszki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 2 łyżki(...)minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Odcedzamy podgotowane ziemniaki i odstawiamy do stygnięcia.   Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmażyć go. Do rozgrzanego oleju dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć je aż puszczą sok i lekko się

kuron.com.pl
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 211

podzielić. W przeciwnym wypadku poczekają do następnego roku. Tym czasem zapraszam na zapiekankę z cukinii i bakłażana. Jest nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie(...)warstwami bakłażana, pesto, cukinię,odsączoną i  pokrojoną w plastry mozzarellę, bakłażana, pesto, cukinię, mozzarellę i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno

Przysmaki Karolki
Ciabatta zapiekana z pieczarkami i serem 202

czasu do czasu zdarzy mi się zrobić zapiekankę, zwłaszcza wtedy gdy przypomni mi się smak tej z Polski. Praktycznie każdy rodzaj bułki według mnie będzie dobry jako podstawa zapiekanki. Ostatnio jednak przekonałam się, iż najlepiej smakowała mi i nie tylko, ta robiona na ciabacie. Była bardzo chrupiącą, wprost rewelacyjna. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)łyżeczki soli ketchup do serwowania Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Każdą z bułek kroimy wzdłuż po czym wykładamy na nie farsz pieczarkowy a na jego wierzch starty ser. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem, posypujemy kukurydzą, pokrojoną w paski

mecooks
Zapiekanka po włosku z pomidorami i bakłażanem na bazie kaszy gryczanej oraz szpinaku 138

włoskiej warzyw. Jeśli nie jesteście fanami kaszy gryczanej, to ta pikantna zapiekanka może to szybko zmienić Uwaga, danie dla fanów pikantnych potraw! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Pokrój w plastry bakłażana, delikatnie posól i zgrilluj z obu stron na patelni grillowej lub usmaż go na patelni teflonowej. Obierz i posiekaj drobno(...)cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż kilka minut aż zacznie lekko zmieniać kolor. Dodaj mięso mielone, 2 szczypty soli i pieprzu i smaż mieszając aż zmieni kolor z różowego na szarawy Zawartość opakowania z kaszą wsyp do garnuszka, zalej 250 ml wody i 100 ml śmietany i gotuj przez 10 minut. Dodaj 2/3 szpinaku

Eat me! Fit me!
WARZYWA ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI 420

opakowanie warzyw na patelnię po polsku (450 g - ziemniaki, pieczarki, marchewka, fasolka szparagowa), sól, susz z liści pietruszki Cykoria, czosnek staropolski, curry, słodka papryka. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Warzywa podsmażam na oleju (pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszam) z dodatkiem przypraw - natki pietruszki, soli i czosnku. Układam warstwy zapiekanki - ziemniaki (oprószam papryką

JejKuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 158

wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką(...)ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 581

zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte, a po trzecie smakuje wyśmienicie. Jedyną wadą tej zapiekanki jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-) Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1kg kiełbasy(...)obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor. 3. Przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem i jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce dodajemy do sosu.Doprawiamy do smaku. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem, aby zapiekanka nie przywarła. Układamy warstwowo kolejno ziemniaki, cebulę z kiełbasą

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanki z pieczarkami i mozzarella 159

wykorzystać obiadowe resztki i czerstwe pieczywo. Zapiekanki z pieczarkami Składniki: 1 bagietka, 30 cm 350 g pieczarek 2 szalotki 30 g masła 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz do smaku 120 g mozzarella killa koktajlowych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano Cebulę pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę(...)się zeszkli wyjmij na talerz. Na tą samą patelnię wrzuć pieczarki. Smaż na dużym ogniu, mieszając, około 10 minut Pieczarki powinny się ładnie zrumienić, a nie gotować. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką. Przekrój bagietki wzdłuż, na każdą nałóż porcję pieczarek, cebulkę i posyp startą mozzarella. Między bagietki ułóż koktajlowe pomidory, przekrojone na pół i polane oliwą. Zapiecz

codojedzenia
Zapiekanki z kurkami – przepis krok po kroku 122

przygotowałem dla Was delikatną modyfikację tej potrawy- Zapiekanki z kurkami. Dzięki tej drobnej odmianie danie te nabrało aromatu leśnych grzybów. Poniżej dowiecie się jak przygotować takie zapiekanki krok po kroku.   Składniki:   1 półbagietka 2 cebule 250 g kurek 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub 2 łyżki masła 100 g sera żółtego(...)patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem.   Krok 2:   Półbagietkę przekrój na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami. Osobiście lubię dużo “farszu”, ale jeżeli będziesz nim oszczędnie dysponować starczy na 4 zapiekanki.   Krok 3:   Piekarnik

kuron.com.pl
Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym 159

soli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki: 2 jajka 600 ml mleka 3 łyżeczki koncentratu 2 łyżki majonezu 6 łyżek mąki

Przepisy Babci
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 179

cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh(...)szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę  | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegetariańska zapiekanka dyniowa – korzystaj z uroków jesieni 134

lokalnych rolników. To tanie i pyszne warzywo można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów! Nasza dyniowa zapiekanka jest aromatyczna, lekko pikantna, a na dodatek wegetariańska! Poczęstuj nią swoich bliskich, z pewnością polubią ją nawet najbardziej wymagający smakosze. Sprawdź przepis na: Zapiekanka z gyrosem Do dzieła! Składniki: 1 średniej wielkości dynia (około 750 g – 1 kg) 1 cebula papryka łagodna 1 papryka(...)Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Wegetariańska zapiekanka dyniowa – przepis Dynię obierz, pozbądź się miąższu i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól ją lekko i poczekaj, aż puści sok. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pomidory i pieczarki w plasterki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni, a następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!