sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pyszna propozycja idealna na obiad(...)placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy obywa
Kuchnia MagdaLenyMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki). Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory i je zmiksować bez tej pomidorowej wody – wtedy(...)warzywami Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej Kluski z cukinią i białym serem Warzywne mini pizze na spodzie z polenty Zapiekane muszle z dynią i serami Lazania z cukinii z mięsem Zapiekanka makaronowa jak plaster miodu Kremowa polenta z ratatouille i wiele, wiele innych The post Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilyznacznie zgęstnieje. Cała woda z pomidorów powinna odparować. Cukinię układam ciasno na dnie naczynia żaroodpornego, następnie daję połowę sosu i pokruszoną mozzarellę. Ponownie układam cukinię, sos, mozzarelle. Zapiekankę zamykam cukinią i kawałeczkami mozzarelli. Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Smacznego
Cook&LoveKiedy nie wiem co przygotować na obiad bądź kolację, robię właśnie tę zapiekankę. Wszyscy domownicy ją lubią, jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 3 średniej wielkości cukinie (u mnie ok. 450 g) 250 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 2 małe cebule ok. 200 - 250 g sera żółtego (w zależności(...)cienkie paseczki; 7. Do cukinii wrzuć podsmażone mięso, 1/3 sera, większość sosu śmietanowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Na wierzch poukładaj połowę pozostałego sera i wylej resztę sosu; 8. Na sam wierzch wyłóż makaron i posyp resztą sera. (Jeżeli wolisz, możesz wymieszać makaron razem z resztą składników). Wstaw zapiekankę do nagrzanego do ok. 180 st C piekarnika i piecz
Prosty przepis naZapiekanka jest prosta do wykonania, ale bardzo smaczna, idealna gdy w lodówce pustki. U mnie, tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;) Składniki na 2 osoby: 4 duże ziemniaki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 % 1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki 50 g bryndzy(...)rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą. Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut. Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę. Smacznego
Gotowanie...to proste !oregano, sól i pieprz. Sos gotujemy na średnim ogniu przez ok.15 min. W niedużym naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów cukinii, warstwę serów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki skrapiamy oliwą. Zapiekamy przez ok. 30 min. w 180st.C. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 15 min. i podajemy. parmigiana z cukinią lekko przestudzona Kilka produktów
Domowy Smak Jedzeniamaszynie do chleba, to samo robię z cukinią ale jje nie obieram. Można też pokroić ostrym nożem. Marchewkowe paski wrzucam do osolonej gorącej wody i gotuję aldente, cukinii nie gotuję dojdzie w zapiekance. Na dno naczynia(...)zapiekania wylewam 4 łyżki sosu, układam makaron z ryżem, na to pokrojony koper, znowu sos, na to paski marchewki i cukinii, na to sos , fasolkę i resztę cukinii i marchewki. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, przykrywam folią aluminiową i zapiekam 35-40 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem i wstawiam ponownie aż ser się rozpuści. Posypuję
wesoła kuchniaDzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)warstwę lekko solimy. Mi wyszły 2 warstwy. Na ziemniaki wykładamy 3/4 pozostałego sosu. Warstwami układamy cukinię. Każdą warstwę solimy. Mi wyszły 2 warstwy. Na cukiniach rozkładamy resztę sosu. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu). Po tym czasie
Smak mojego domuJedno słowo określające dzisiejszą zapiekankę: GENIALNA. Akurat przywiozłam od mamy z ogródka świeżą cukinię i zastanawiałam się co z nią zrobić. Przepis znalazłam na stronie Gotuję, bo lubię. Najlepsza(...)będzie młoda cukinia, którą możemy zetrzeć ze skórką i miąższem. Większe, przerośnięte cukinie musimy wydrążyć. Świeży koperek idealnie dopełni całość. Zapiekanka ekspresowa, u mnie podana na kolację. Polecam! Zapiekanka z cukinii Składniki na formę 26cm: 800g cukinii, najlepiej młodej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 4 jajka 200g sera feta 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Smak mojej kuchnijest cukinia z ogródka mojej mamy, tanie i pyszne pomidory, więc przerabiam to co jest, jem prosto i sezonowo. Zapiekam warzywa na różne sposoby. Dziś przepis na prostą zapiekankę z ziemniakami, cukinią z cebulą i białym serem i pomidorami zapieczonymi na wierzchu. Bardzo prosto i lekko. A lubiący konkrety mogą ją potraktować jako dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka
Smaczny zeszytNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ta zapiekanka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu albo jako samodzielna potrawa. ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MIGDAŁAMI Składniki: - 1 duża cukinia - 1-2 pomidory - 1 cebula - 50 gramów prażonych płatków migdałów - 150 gramów żółtego sera - natka pietruszki - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie - pieprz - sól Przygotowanie
Życie zamknięte w smaku